Salariile funcționarilor publici la Oltenița-VOTAT! Ce salariu are un auditor și ce salariu va primi un muncitor necalificat cu sau fără studii medii
Salarii marite cu 40% pentru functionarii din primaria Oltenița si cu 25% pentru personalul contractual. Aceste majorări sunt în plus față de creșterea cu 20% care s-a faăut începând cu 1 februarie. Decizia privind majorările salariale a fost aprobată în Consiliul Local în ședința de acum o săptămână.
“Începând cu data de 1 februarie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază/indemnizaţiile de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017”. Asta prevede Ordonanţă de urgenţă nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea unor acte normative. Aşadar, angajaţii din administraţia locală primesc lefuri mai mari, ceea ce înseamnă o creştere considerabilă pentru cei care deja încasau salarii mari şi o creştere nesemnificativă pentru cei cu un venit mic.
Precizăm că la aceste salarii se adaugă o serie de sporuri, printre care enumerăm: 800 lei pentru personalul care desfăşoară activităţi fiscal-economice, spor pentru condiţii periculoase şi vătămătoare în cuantum de 15% din salariul de bază pentru toţi funcţionarii, precum şi spor de 15% din salariul de bază pentru personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor.
Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prevede la art. 11, alin 1) ”Pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale ”Administrație” din aparatul propriu al consiliilor județene, primării și consilii locale și din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului județean sau a consiliului general al Municipiului București, după caz, în urma consultării organizației sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanților salariaților”.
Salarii în Primăria Oltenița între 1168 și 3335 de lei
Potrivit Hotărârii de Consiliu Local privind stabilirea acestor salarii în Primăria Oltenița, cel mai mic salariu îl primește un muncitor necalificat care ajunge la 1668 de lei. Cel mai mare salariu este acordat postului de Auditor, grad profesional superior, și anume 3335. Consilierii, consilierul juridic au un salariu care variază de la 2639 lei la 3277. Un referent debutant (studii medii) are un salariu de 2407, referentul asistent (studii medii) primește 2509 lei, un referent principal (studii medii) ajunge cu salariul la 2596 lei, iar un referent superior (studii medii) va primi 2726 lei.
Pentru funcțiile de consilieri și inspectori de specialitate (studii superioare), debutanți sau grad I, II, IA, salariul este cuprins între 2639 și 3147. Un referent, arhivarul, referentul casier (studii medii) vor primi salarii între 2407 și 2639 de lei. Un administrator de primărie cu studii medii va primi 2393 (funcția II) și 2639 (funcția I). Un șef de formație muncitori va primi un salariu de 2639 lei. Un casier (studii medii sau școala generală) are 2509 lei. Portarul, paznicul și curierul (studii medii sau școală generală) primesc 1972 lei. Un îngrijitor debutant ajunge la 1682 de lei pe lună iar un îngrijitor avansat 1972 acetora din urmă fiindu-le suficiente studiile medii sau doar 8 clase. Șofer funcția II primește 2509 lei iar un șofer funcția I 2567 lei. Muncitorii calificați primesc în funcție de grad și treapta profesională salarii între 2378 lei și 2567 lei, cerându-li-se studii medii sau școala generală.
Primarul Petrică Țone are 9425 de lei pe lună.
Sporurile pe care le vor primi funcționarii publici și personalul contractual din cadrul administrației locale vor putea să ajungă, în funcție de condițiile de muncă, până la 15% din salariul de bază. Acestea sunt incluse într-un proiect de hotărâre de Guvern lansat miercuri în dezbatere publică de MDRAPFE și care, pentru a se aplica, are nevoie doar de aprobarea Executivului.
La salarii se adaugă și sporuri pentru condiții periculoase de muncă. Despre ce factori de risc este vorba????
Sporurile ce se vor acorda pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă:
- până la 5% din salariul de bază pentru activitatea desfășurată sub influența a doi factori de risc;
- până la 10% din salariul de bază pentru activitatea desfășurată sub influența a trei factori de risc;
- până la 15% din salariul de bază pentru activitatea desfășurată sub influența a patru factori de risc.
Mai precis, proiectul de HG prevede că, la acordarea sporurilor, se vor avea în vedere următorii cinci factori de risc:
- existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului;
- intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
- durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;
- existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;
- structura și nivelul morbidității (adică predispoziția la îmbolnăvire) în raport cu specificul locului de muncă.
Creșterile salariale vor avea la un moment dat și un răspuns al consecințelor, iar acesta se va vedea în timp. Cine va suporta repercusiunile, în capul cui se vor sparge oalele, cine va răspunde pentru toate aceste discrepanțe salariale? Potrivit presei de specialitate, datoriile externe ale țării sunt uriașe. De asemenea se încearcă o acoperire a măririlor cu tot felul de taxe, iar administratorii de firme sunt obligați să facă mari modificări în societățile deținute.
De menționat că în nicio țară europeană salariile funcționarilor publici nu le depășesc pe cele din mediul privat, sau domenii cum ar fi Cercetare, Sănătate și Educație.
Lasă un răspuns