Se efectuează cercetări la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești
Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași a comunicat presei și opiniei publice că se fac verificări la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Plătărești.
”Având în vedere informațiile apărute în mediul online cu privire la aspectele constatate la Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Plătărești, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Călărași a dispus efectuarea de verificări.
O echipă mixtă, formată din polițiști de investigare a criminalității economice și specialiști din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași fac verificări în acest moment.” a transmis IPJ Călărași.
La sfârşitul săptămânii trecute, unul dintre jurnaliștii călărășeni a transmis imagini de la Plătăreşti, unde a fost deconspirat meniul pacienților de la centrul de reabilitare neuropsihiatrică: pâine înmuiată, bucăţi mici de salam şi biscuiţi. Filmarea a șocat întreaga mass media din România, provocând o mâhnire generală. În urma articolului lui Marin Badea, în instituţia aflată în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi au fost demarate mai multe controale.
Angajaţii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, judeţul Călăraşi, unde bolnavii sunt hrăniţi cu pâine înmuiată în apă, margarină şi mezeluri, au fost amendaţi cu 7.600 de lei de inspectorii DSP, care au constatat nereguli privind condiţiile igienico-sanitare şi privind alimentaţia.
„Meniul este prezentat zilnic la distribuirea alimentelor fără a exista un meniu săptămânal avizat de cadrele medicale de specialitate. Au fost verificate meniurile distribuite în perioada 03-10.01.2020 şi s-a constatat că felurile de mâncare au combinaţii necorespunzătoare hiperglucidice, nu există salate la mesele principale şi se asigură foarte puţine fructe, cantitatea de proteină animală este insuficientă, majoritatea felurilor de mâncare fiind compuse din legume. Aprovizionarea cu apă se realizează dintr-o sursă proprie pentru care nu există încheiat un contract de monitorizare a calităţii apei distribuită”, scrie în comunicatul de presă transmis de MS.
Consiliul Județean Călărași, prin biroul de presă reprezentat de Marinela Voivozeanu, a afirmat că este o practică obișnuită acest tip de hrănire. Marinela Voivozeanu recunoaște că beneficiarii de servicii medico-sociale din Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Plătărești primesc o astfel de hrană tocmai pentru că sunt lipsiți de discernământ. Întrebată dacă și ea ar mânca așa ceva, aceasta a răspuns presei centrale: ”Dacă nu aș avea discernământ, cred că da.”
Imagini care vă pot afecta emoțional:
Sursa video: marinbadea.ro