Siguranţa elevilor – prioritate a poliţiştilor la Oltenița
Poliţiştii de proximitate din Olteniţa au desfăşurat, în ziua de 18 februarie 2015, activităţi pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, pentru prevenirea şi combaterea absenteismului şcolar pe raza municipiului Olteniţa. Au fost verificate unităţile de alimentaţie publică şi sălile de jocuri din apropierea şcolilor, unde au fost găsiţi 6 elevi care absentau nemotivat de la cursuri. Aspectele constatate au făcut obiectul informărilor transmise de poliţişti conducerii unităţilor de învăţământ şi părinţilor elevilor.
O componentă importantă a acestei campanii o reprezintă informarea elevilor şi a părinţilor sau tutorilor acestora asupra câtorva măsuri de protecţie care ar putea duce la diminuarea numărului de victime din categoria tinerilor şi în special a minorilor.
Având în vedere faptului că există pericolul unei socializări inadecvate pe internet în rândul elevilor ori ca alegerea unui anturaj greşit să afecteze buna dezvoltare a acestora, prezenţa poliţiştilor în mijlocul elevilor este receptată în mod pozitiv de fiecare dată la astfel de acțiuni.
Delincvența juvenilă este una dintre problemele majore cu care se confruntă societatea românească, fapt ce creează îngrijorare cu privire laperspectivele deloc încurajatoare pentru viitorul vieţii publice. Teoriile criminologice referitoare la acest fenomen oferă, cu predilecţie, informaţii despre cauzele care generează sau favorizează apariţia comportamentului infracţional. Chiar dacă nu întotdeauna suprimarea cauzei atrage după sine dispariţia efectului, analizând motivele care-i împing pe tineri la comportamente antisociale se poate formula ipoteza că printr-un proces sistematic de informare adresat tinerilor, asupra sistemului judiciar, a consecinţelor nefaste la care pot fi expuşi, se va contribui la învăţarea unui comportament pro-social la tinerii beneficiari ai acestui proces. În amendarea delincvenţei juvenile sunt implicate într-o măsură mai mare sau mai mică diverse instituţii ale statului de drept, fiecare dintre ele avân dobiective specifice, metode proprii şi acţionând în cadrul legal existent la un moment dat. Diversificarea şi accentuarea formelor de manifestare a delincvenţei juvenile reprezintă un domeniu de interes şi de acţiune al Poliţiei Române, mandatată să gestioneze activităţile de prevenire şi combatere a acestui fenomen.
Elisabeta Genoa
Lasă un răspuns