Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile. Nunțile, botezurile și aniversările interzise
Nelu Tătaru și Raed Arafat anunță marți seara noi măsuri contra COVID-19. În zonele în care rata de infectare depășește 3 la mie purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile deschise.
Toate evenimentele private vor fi interzise în perioada următoare, atât în spațiile închise cât și în cele deschise. Este vorba despre nunți, botezuri și aniversări.
Portul măștii devine obligatoriu în zonele aglomerate unde incidența este sub 3 la mie. Când incidența depășește 3 la mie purtarea măștii e obligatorie în toate spațiile deschise.
În privința teatrelor, cinematografelor și a restaurantelor, când incidența este sub 1,5 la mie vor funcționa la capacitate de 50%, iar între 1,5 la mie și 3 la mie, vor funcționa la 30% și până la ora 23:00. Peste 3 la mie activitatea va fi sistată.
La campania electorala se reduce numărul participanților la 20 de persoane în interior și 50 de persoane în exterior.
Botezul de la biserică nu este inclus aici. Acolo se face, dar cu un număr limitat de oameni. Vorbim de festivități, de evenimente private din afara lăcașelor de cult.
Hotărârea CNSU nr. 49 din 13 octombrie 2020:
Art.1 Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 15.10.2020.
Art.2 Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 15.10.2020, în contextul epidemiologicactual, sunt prevăzute în anexa 1.
Art. 3 Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologicridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 15.10.2020, prevăzută în anexa 2.
Art. 4 Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgențănr. 36/21.07.2020 se completează la art. 3, alin. (1),cu două noi litere astfel:
– ”y) persoanele predate autorităților române în baza Acordurilor de Readmisie, returnate în procedură accelerată.”;
– ”z)angajații/reprezentanții operatorilor economici din România care efectuează deplasări în afara teritoriului României în scopul negocierii/semnării unor contracte/acorduri comerciale, dacă prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, precum și un document justificativ de participare la negociere sau contractul/acordul comercial semnat”.
Art. 5 Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 se completează la art. 3, cu un aliniatnou după aliniatul (3), astfel:
– ”(4) TesteleSARS-CoV-2 solicitate potrivit prevederilor alin. (1)și (2)trebuie efectuatelalaboratoareautorizate, iar rezultatele este necesar să conțină inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care au fost efectuate testele”.
Art. 6 Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020se modifică la art. 5 alin 1 șiva avea următorul cuprins:
„(1)Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică -în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, 3efectuare testului prevăzut la art. 3 alin (3)ș.a., poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină prevăzută la art. 2 și art. 4, pe baza documentelor justificative”.
Art.7 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.