Studenții se pregătesc de proteste. ANOSR anunță o mișcare de stradă serioasă a studenților
Studenții anunță ample acțiuni de protest. Ei se vor alătura celorlalți protestatari.
„Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se declară îngrijorată și dezamăgită de modul în care Guvernul și Parlamentul României tratează anumite subiecte de maximă importanță. În contextul în care suntem în apropierea adoptării unei noi legi a bugetului, subiectele tratate cu prioritate de cele două instituții, în special cea de-a doua, sunt de-a dreptul paralele cu adevăratele priorități ale României. Modul în care parlamentarii au decis să prioritizeze anumite subiecte, cu o râvnă demnă de o cauză mai bună și într-un mod care sfidează spiritul democrației, ne determină să luăm în considerare într-un mod cât se poate de serios să ne alăturăm protestelor din marile orașe ale României.”, se arată pe site-ul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
ANOSR prin președintele său, Marius Deaconu, a solicitat Guvernului României o întâlnire de lucru pe tema legii bugetului pentru anul 2018, în dorința că acesta va trata cu responsabilitate problema învățământului superior din România, precum și a domeniului de tineret. Solicitarea Alianței a fost ignorată până acum. De asemenea, ANOSR a tras o serie de semnale de alarmă către Coaliția de guvernare PSD-ALDE, prin care a solicitat respectarea angajamentelor luate în timpul campaniei din toamna anului trecut, ,,Viitorul Implică Studenții” (V.I.S.). Președintele ANOSR acuză instituțiile statului de refuzul dialogului pe teme importante, iar despre parlamentari susține că agenda acestora este dictată de „interese meschine”.
În informare se mai arată că nici Guvernul, nici Parlamentul, nu au soluționat problema studenților cu vârsta de peste 26 de ani, care nu mai beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern, din cauza unei interpretări abuzive din partea Direcției Generale Juridic a Ministerului Educației Naționale.
”În același timp, Guvernul României a adoptat în procedură de urgență o serie de măsuri fiscale care conduc la trecerea contribuției de la angajator la angajat. Trecând peste modul neinspirat în care au fost adoptate și în lipsa unei dezbateri veritabile în societate, anterioare acestei decizii, reprezentanții mai multor organizații studențești au atras atenția cu privire la problema angajaților din domeniul IT sau a celor cu dizabilități, spre exemplu, care se vor confrunta cu o scădere semnificativă în contextul în care actualele măsuri rămân în această formă. Chiar dacă Guvernul a promis o Ordonanță de Urgență în acest sens, până în momentul de față aceasta nu a fost emisă. De asemenea, modul în care au loc dezbaterile în Parlament pe această temă este extrem de dăunător și nu se caută soluționarea problemelor iscate de aceste măsuri. De asemenea, Parlamentul României discută în procedură de urgență în cadrul unei comisii conduse de fostul ministru al justiției, Florin Iordache, un pachet de legi fundamentale în domeniul justiției. Fără a intra în subtilități de natură juridică, este evident faptul că ignorarea opiniilor negative ale tuturor actorilor relevanți din domeniul justiției, precum și adoptarea unor amendamente care conduc, spre exemplu, la situația în care magistrați trimiși în judecată vor continua să fie parte a procesului de justiție, ne îngrijorează profund. Considerăm această atitudine ca fiind una de-a dreptul disprețuitoare față de cetățeni. Adoptarea unui set impresionant de măsuri care vizează schimbarea profundă a arhitecturii sistemului de justiție, în lipsa avizului Comisiei de la Veneția și pe fondul unei opoziții vehement, bazată pe argumente temeinice, din partea organizațiilor reprezentative din domeniul justiției, constituie un fapt inadmisibil într-un stat de drept, membru în Uniunea Europeană.” se mai arată și pe site-ul ANOSR.
„Un act de guvernare responsabil presupune prioritizarea educației! Din păcate, dezbaterea publică este parazitată de subiecte de un interes deosebit doar pentru terți. De asemenea, agenda unor parlamentari este dictată de interese meschine, precum în cazul propunerilor de modificare a OG 26/2000. Lipsa de toleranță și refuzul unui dialog autentic pe teme deosebit de importante, cu un impact major precum legile justiției sau trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, ne determină ca în cazul în care atitudinea Guvernului și Parlamentului nu se modifică, să ne alăturăm protestelor dintr-un număr tot mai mare de orașe, care au aceste teme centrale”, a declarat Marius Deaconu, președinte ANOSR.
Ținând cont de toate cele menționate de Alianța Studenților, situații care nu crează normalitatea de care studenții au nevoie, aceștia se exprimă pentru solidarizarea cu valul de proteste declanșate în ultima perioadă. ANOSR solicită Parlamentului României să renunțe la inițiativa de a modifica Legile justiției în felul cum se procedează imediat de după alegerile din 2016. ”Prin urmare, ANOSR solicită Parlamentului României să renunțe la inițiativa de a modifica Legile justiției în acest mod. De asemenea, solicităm parlamentarilor din Camera Deputaților să respingă proiectul de lege inițiat de Liviu Pleșoianu, alături de mai mulți colegi de-ai săi, privind modificarea OG nr. 26/2000, proiect care ar conduce la dispariția unui număr impresionant de ONG-uri. Ne dorim, de-asemenea, cel puțin corectarea pachetului de măsuri care conduce la trecerea contribuțiilor de la angajator, la angajat, măsuri pe care le considerăm cel puțin neinspirate în calitate de viitori absolvenți de învățământ superior.” se mai precizează în comunicatul anosr.ro
ANOSR mai adună două universități constănțene: Universitatea Maritimă și Universitatea „Ovidius”.
Mii de oameni din București și alte importante orașe din țară au ieșit în stradă începând cu luna februarie a acestui an, de când guvernanții dirijați de președintele lor Liviu Dragnea, au încercat noaptea și pe scurt să aducă modificări legilor penale, prin care îi scuteau de pedepse pe cei aflați la putere. De asemenea Legi precum cele ale amnistiei și grațierii s-au tot plimbat prin sertarele parlamentarilor și guvernanților PSD, cu tot felul de modificări și ocolișuri pentru a ajunge să fie votate și publicate în Monitorul OPficial. O altă serie de măsuri radicale care atacă fiscalitatea din România, dar și alte modificări precum grațierea mai multor infractori periculoși au constitui alte motive de a protesta. În prezent, alături de modificarea Codului Fiscal cu amendamente nocive mediului privat sau angajaților, oamenii sunt nemulțumiți de legile justiției promovate de Parlament și Guvern, legi pentru care cei cu probleme penale din partidele de la guvernare se luptă să treacă cât mai repede și să-i scape de povara infracțiunilor. Ultimul protest masiv a fost duminică, 26 noiembrie a.c. la care doar în București au ieșit peste 50.000 de oameni. Tot duminică au protestat români din orașe precum Cluj Napoca, Arad, Craiova, Iași, Timișoara, Brașov, Galați, Piatra Neamț.
Lasă un răspuns