Suma de 20.000 de lei din bugetul local va pleca spre Clubul Copilului Oltenița. Orașul se aniversează ca sat
E.G.
Consilierii locali au aprobat în ședința lunii martie alocarea din buget a sumei de 20.000 de lei pentru Clubul Copilului. Suma va fi folosită în scopul organizării Festivalului Alize care se va desfășura luna aceasta.
Directorul Clubului Copilului, Mirela Constantin, a solicitat Consiliului Local Oltenița suma de 45.000 de lei pentru pregătirea unui festival anual, la care participă mai multe organizații de copii de la cluburi din țară. Acțiunea se înscrie în cadrul evenimentelor derulate cu ocazia zilei redefinită de Petrică Țone ca fiind a orașului.
Cei 20.000 de lei vor ajunge în vistieria Clubului după ce consilierii locali au votat-o, supunându-se astfel propunerii primarului Țone. Acesta a lipsit de la ședința ordinară de săptămâna trecută.
În 2018, pentru același festival, s-au prevăzut din buget 18.000 de lei
Există voci din rândul cunoscătorilor care spun că suma de 20.000 de lei este foarte mare, ținând cont de faptul că oaspeții vor avea cazarea gratis. Cheltuielile presupun medalii, diplome, cupe, hrana zilnică pentru aproximativ 1000 de participanți. Anul trecut au urcat pe scena improvizată din centrul orașului 1200 de participanți.
Festivalul Alize se află anul acesta la a X-a ediție.
Începând cu anul 2013, zilele orașului Oltenița se aniversează între 11 și 14 aprilie
Oltenițenii erau obișnuiți de peste 100 de ani să îmbrace haina de sărbătoare și să cinstească ziua orașului lor în fiecare an pe 23 Aprilie, de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care este și ocrotitor al orașului. În viziunea actualului primar, ziua orașului trebuie aniversată pe 13 aprilie.

Petrică Țone, Foto: arenamedia.ro
Petrică Țone a schimbat aniversarea orașului odată cu instalarea sa în fotoliul de primar, găsind de cuviință că este mai importantă data de 13 aprilie, făcând o legătură cu atestarea documentară a așezării oltenițene, 13 aprilie 1515. O Enciclopedie a României arată că așezarea de pe moșia Oltenița este mai veche de 1515, generată de refuzul lui Vlad Țepeș (1448, 1456 – 1462, 1476) de a plăti tributul către Poartă. Nu știm câți istorici oltenițeni cunosc realitățile noastre, dar lucrările unor mari istorici români, printre care și Nicolae Iorga, demonstrează că la 29 august 1445 Oltenița exista. Deci prima atestare documentară, chiar incomplet susținută, a fost 29 August 1445. Alte date istorice găsesc o atestare documentară a orașului în luna iunie 1523. Putem spune că în 1515 Oltenița era un sat. Actualul primar, dornic să schimbe multe în conștiințele oamenilor din oraș, a ales ziua de 13 aprilie ca zi aniversară.
Coincidență sau nu, ziua de naștere a lui Petrică Țone este 13 aprilie.