Țânțarii atacă/Copii cu umflături și alergii la Camera de Gardă Oltenița
Laura Suzeanu
Zilele acestea, Camera de Gardă Pediatrie a Spitalului Oltenița a primit tot mai mulți copii cu reacții alergice și umflături roșiatice ale pielii. Numărul micuților veniți la Urgență cu astfel de probleme, a crescut simţitor.
“Alergia era pe tot corpul. Am plecat imediat cu ea la medic pentru intervenție și tratament. M-am speriat foarte tare că făcuse gâlme, umflături foarte mari și se înroșise pe picioare și pe față.”, ne spune Andreea A., mama unei fetițe de 1 an și 6 luni.
”Ne-a dat rețetă pentru umflături. Ce rău a fost ciupit. Ne-a avertizat medicul de gardă că trebuie să-l țin sub observație iar dacă se simte rău să vin imediat fiindcă poate face infecție. Nu a stropit cu nimic primarul ăsta. Cine trebuie, doamnă, să stropească? Să venim noi? E plin de țânțari în oraș. Stau ciorchine și când mergem. Cu ce-a dat ăsta în oraș pentru dezinsecție? Cu nimic. Cine zice că a dat, minte, pentru că simțim pe pielea noastră. Sau dă de mântuială cu apă și sare să ne rupă gura. Ori poate că plătește ceva fals și el nu știe ce cumpără, de nu-și face efectul. Și cu ce sunt de vină copiii ăștia?…” reclamă situația, mama unui băiețel din Oltenița.
Medicii recunosc pericolul mușcăturilor de țânțari. Părinții protejează micuţii cu diverse produse împotriva țânțarilor
Medicii spun că numărul alergiilor provocate de ţânţari în rândul copiilor a crescut simţitor în perioada estivală. “Părinții trebuie să se adreseze imediat medicului, în secțiile de primire urgență. Dacă avem situații mai grave sau Doamne ferește o anafilaxie, este nevoie de epinefrină injectabilă și îngrijire medicală imediată, consultat chiar de un alergolog. La copii reacţiile alergice pot fi grave, dacă nu chiar fatale. Copiii, mai ales bebelușii, au pielea sensibilă, iar zona poate deveni foarte repede roșie, poate duce la umflături și se poate transforma de asemenea într-o infecție. Care are la îndemână ulei de nucă de cocos să-l folosească neîntârziat, căci are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii naturale.”, ne explică un medic pediatru. Miercuri, 19 iunie, în câteva ore, Camera de Gardă a Spitalului Oltenița a primit peste 15 copii care prezentau probleme de la mușcăturile de țânțari.
“I-am dat cu nu știu câte soluții de protecție. Am luat din farmacie special pentru copii. Degeaba că nu știu ce fel de țânțari sunt. În casă avem pastile în priză, dar parcă altfel ne apărăm cu pastilele anti-țânțari. Vorbeam cu o prietenă care-mi spunea că două creme a folosit și tot i-au pișcat fata în nenumărate locuri. Nu stropește cu nimic că dacă stropea nu erau atâția. Poate mai puțini dar nu atâția. Îți vine să pleci tot înainte din orașul ăsta…” ne spune una dintre cele două mămici.
Farmaciile ne propun creme și spray-uri, plasturi plus brățări protectoare împotriva țânțarilor
În farmacii se găsesc produse care se pot folosi împotriva mușcăturilor de insecte. Reprezentanții farmaciilor ne spun că mamele aleg pentru copiii lor produse cu componenți naturali, foarte bune de altfel și fără reacții adverse. Acestea sunt indicate atât pentru profilaxie, cât și pentru tratamentul mușcăturilor. Prețul produselor antiţânţari variază de la câteva zeci până la sute de lei.
Președintele Societăţii de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat presei centrale că în sezonul de vară, principala infecție pe care țânțarii o transmit este cea cu virusul West Nile. Acesta cere prevenție prin măsuri individuale ce trebuie luate: îmbrăcăminte care să protejeze cât mai bine părțile expuse, folosirea repelenților, adică substanțele care previn mușcăturile de țânțar.
Este bine să spălăm locul muşcăturii cu apă şi săpun şi, pentru a opri mâncărimea, să aplicăm la locul înţepăturii puţin bicarbonat de sodiu amestecat cu apă. Aloe vera este cunoscută pentru efectele sale în calmarea şi vindecarea diverselor probleme ale pielii. Planta are propietăţi antiinflamatorii şi poate calma senzaţia de mâncărimea cauzată de înţepăturile de ţânţari. Se poate folosi sucul natural obţinut prin zdrobirea unei frunze de aloe vera. Aloe vera va grăbi vindecarea.