Taxa de solidaritate, o măsură extrem de periculoasă care va goni din țară oamenii competenți
Guvernanții și alți politicieni, liderii PSD-ALDE nu știu cum să mai stoarcă bani de la cetățeni pentru a acoperi jongleriile făcute, toate cu scopul de a se menține cât mai mult la putere și a-și acoperi urmele după ce au mărit salarii și au dat drumul angajărilor în sectorul public ca pe bandă. Premierul României, Mihai Tudose, a anunțat că Guvernul a renunțat la ideea introducerii unui impozit pe cifra de afaceri în loc de impozit pe profit, însă nu și la taxa de solidaritate, măsură pentru care se fac simulări la nivelul Ministerului Finanțelor și care ar urma să vizeze persoanele cu câștiguri mari. Specialiștii trag deja semnale de alarmă, declarând că această taxă reprezintă de fapt tot o impozitare progresivă, sub o altă denumire, măsură ce va deveni extrem de periculoasă.
Impozitul pe cifra de afaceri contrar legislației europene, taxa de solidaritate, cea mai periculoasă măsură
În cadrul unei întâlniri cu reprezentanții presei organizată recent, specialiștii de la EY România atrăgeau atenția că cea mai periculoasă măsură inclusă în programul de guvernare o reprezintă introducerea taxei de solidaritate. Astfel, chiar dacă discuțiile au fost concentrate o bună perioadă pe introducerea impozitului pe cifra de afaceri, până când subiectul a fost declarat închis de către premier, mult mai gravă este intenția Guvernului de a introduce o taxă de solidaritate.
Impozitul pe cifra de afaceri era contrar legislației europene. Deși în programul de guvernare nu au fost furnizate informații legate de pragurile de aplicare sau nivelul taxei, reprezentanții mediului de afaceri au aflat că vizate ar urma să fie veniturile de peste 14.500 de lei, adică de zece ori valoarea salariului minim brut la acest moment. Primul ministru spune că la acest moment se fac simulări în cadrul Ministerului Finanțelor, iar taxa de solidaritate va viza persoanele fizice ce au câștiguri mari şi care trebuie să plătească în plus la stat pentru că acesta le-a oferit şansa să se îmbogăţească: “Încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus. (…) Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”, a spus recent Mihai Tudose, citat de News.ro.
Specialiștii consideră că aplicarea taxei de solidaritate ar alunga oamenii de valoare din țară
Introducerea unei taxe de solidaritate va fi echivalentă cu aplicarea unei impozitări progresive mascate, total nepotrivite sistemului fiscal din România, au precizat reprezentanți ai departamentului de asistență fiscală și juridică din cadrul EY România. Aceștia spun că impactul va fi pe forța de muncă specializată, cum sunt cei care s-ar putea întoarce de afară sau cei care pot pleca din țară.
Supraimpozitarea celor cu venituri mai mari de zece salarii minime brute va însemna practic alungarea oamenilor care fac performanță în România, așa cum sunt cei care lucrează în domeniul IT.
Alți specialiști, avocați și economiști consideră că păstrarea unei astfel de măsuri este o absurditate, ce ar însemna distrugerea cotei unice și supraimpozitarea clasei mijlocii.
Eliminarea impozitului pe dividende din 2018 este o altă măsură inclusă în programul de guvernare, măsură fără rost, după cum spun cunoscătorii.
Lasă un răspuns