Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Tineri talentați din Oltenița au obținut și anul acesta premii la Olimpiada Meșteșugurilor de la Sibiu

de Laura Suzeanu

Faza Națională a Olimpiadei ,,Meștesuguri Artistice Tradiționale” de la Sibiu a fost găzduită și anul acesta de Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA şi Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerius” din localitate.

Sibiu 2Concursul a constituit un alt prilej de întâlnire între participanți, o demonstrație a talentelor, ocazie de socializare și definire a unei competiții. La olimpiada de la Sibiu elevii participanți își etalează spiritul artistic în cel mai frumos mod posibil, într-un decor fascinant în aer liber la Dumbrava Sibiului. Copiii de la cercul de ,,Artă Populară” de la Clubul Copiilor din Oltenița au realizat icoane lucrate pe sticlă și lemn pentru care au fost răsplătiți cu premii.
Astfel, Ivașcu Constantina (12 ani) a obținut premiul I la Secțiunea ”Icoane pictate pe lemn”, Mihai Narcisa (15 ani) a primit un premiu II la Secțiunea ”Icoane pictate pe lemn” si Mihai Gabriela (13 ani) cu premiul II la ”Icoane pictate pe sticla”.
La Olimpiada au participat colective de meșteri populari din majoritatea județelor din țară, însumând aproximativ 200 de copii cu varste de la 6 la 18 ani. Tinerii artiști produc obiecte de artă populară în cadrul competiţiei unde sunt reprezentate o varietate de meşteşuguri: încondeiarea ouălor, pictura icoanelor de sticlă sau lemn, sculptură în lemn a icoanelor, crearea de măşti, artă ceramică, împletirea fibrelor vegetale, producerea de jucării, ţesături, broderii etc. Cu ocazia întâlnirii anuale de la Sibiu au fost organizate ateliere interactive prin gospodăriile de pe teritoriul Muzeului în aer liber de la Dumbrava Sibiului. Micii meşteri mari, cum sunt denumiţi aceşti tineri talentaţi şi îndemânatici, au fost îmbrăcaţi în portul popular specific zonei de provenienţă.

Sibiu echipaProfesorul însoțitor Ecaterina Mitran de la Clubul Copiilor ne descrie atmosfera de la Sibiu: ”Ivașcu Constantina l-a pictat pe Sfântul Ioan Rusul. Ea a impresionat juriul și prin acuratețea picturii dar și prin tema aleasă. La iconografie s-a impus icoana praznicului ”Schimbarea la față” sau reprezentarea unui sfânt. Ea l-a ales pe Ioan Rusul, pe care l-a înfățișat foarte frumos. Mihai Narcisa a pictat ”Schimbarea la față a Domnului”. La ”icoane pe sticlă” au fost două subiecte: ”Cina cea de Taină” sau ”Bunavestire”. iar Gabriela a pictat ”Bunavestire”. A fost prima lor participare binemeritată pentru că au fost premiate și la Concursul zonal ”Lumină din Lumina Învierii”. Fetele frecventează regulat Cercul de Artă Populară de la Clubul Copiilor Oltenița, sunt conștiincioase, pioase, fete pline de evlavie, ele fac parte și din corul Bisericii ”Sf Gheorghe”. Au primit o binemeritată răsplată. Ele muncesc și se pregătesc cu sârg, cu drag, frecventează cercul de 4 ani. Anul trecut și în 2013 au participat la Concursul de la Tecuci. La Sibiu însă este cel mai greu concurs pentru că este o olimpiadă națională.” declară pentru oltenitainfo.ro profesoara de artă populară, Ecaterina Mitran.
Ediția de anul acesta de la Sibiu a fost jubiliară, (a 20-a ediție), iar pentru Clubul Copiilor Oltenița, care a reprezentat județul Călărași, a fost a 12-a participare. Copiii au primit premii în obiecte de papetărie și librărie și diplome.
Juriul concursului național a fost format din 5 persoane restauratori, muzeografi, președintele juriului fiind Ilie Moise, profesor universitar la Facultatea de Arte ”Lucian Blaga” din Sibiu.
În zilele de vineri şi sâmbătă (31 iulie şi 1 august) copiii au concurat în cadrul următoarelor meşteşuguri: pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, sculptat icoane de vatră, pictură naivă, încondeiat ouă, metaloplastie, pirogravură, lemn legat în cositor, prelucrare metal, confecţionat măşti, confecţionat păpuşi în port popular, cusut, brodat, confecţionat piese de port popular, împletit ciucuri pe lemn, tors, ţesut la război vertical şi orizontal, confecţionat podoabe, dantelă cu ciocănele, broderie pe piele, cojocărit, confecționat opinci, olărit, modelaj ceramică, prelucrare lemn, os şi fier, prelucrare corn. ”Tânăra generație păstrează cu sfințenie datul străbun, iar la Sibiu la Olimpiada Națională se observă foarte bine lucrul acesta. Copiii sunt minunați. În fiecare an se poate observa munca lor, se văd cunoştinţele de practicare a meşteşugului, reies din munca lor toate tehnicile învățate la confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei locurilor de unde provin. Prezenţa în concurs este aprobată exclusiv în costum popular.” mai spune profesoara Ecaterina Mitran din Oltenița, cea care a format de-a lungul anilor copii nenumărați, dezvoltându-le talentul artistic, după ce minunata îndrumătoare le-a descoperit aptitudinile.

Olimpiada Sibiu echipa OltenitaTimp de 4 zile cât a durat Olimpiada (29 iulie-3 august) vizitatorii au aflat detalii importante despre meşteşugurile prezentate la Olimpiadă. Ei au putut admira și comenta ţinutele populare purtate de reprezentanţii judeţelor: Alba, Bihor, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Prahova, Maramureş, Mureş, Olt, Satu-Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, iar de la Sibiu Arpaşul de Sus, Avrig, Aţel, Cârța, Racoviţa, Sibiu –Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Şc. Gim. „Regina Maria”, Şcoala Gimnazială “I. L. Caragiale”, Atelier individual Benonia Vlăjie, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Şcoala Populară de Arte „Ilie Micu” Sibiu – structurile Arpaşul de Jos, Sălişte, Palatul Copiilor Sibiu.
La ediţia de anul acesta au participat două grupuri de elevi din Federaţia Rusă şi de la Gabrovo din Republica Bulgaria. În zilele de sâmbătă şi duminică aceştia au desfăşurat workshop-uri de pictură lemn, broderie, pictat icoane pe sticlă, confecționat păpuși şi confecționat instrumente muzicale. Din program nu au lipsit atelierele de olărit și de confecţionare jucării tradiţionale.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul ASTRA sub autoritatea Consiliului Judeţean Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu şi sub autoritatea Ministerului Educaţiei Naţionale. Proiectul cultural a fost cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.
În paralel, tot la Sibiu, s-a desfăşurat şi ediţia a VII-a a taberei de vară de meşteşuguri „Fără limite – împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară. Cele mai reuşite lucrări realizate acolo vor ajunge în patrimoniul Muzeului „Astra”.
Copiii din cadrul Cercului de Artă Populară de la Clubul Copiilor Oltenița vor participa anul acesta pe 26 august la Festivalul ”Cătălina” de la Iași.
Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

67 + = 70

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie