Transport agabaritic pe ruta IMGB București – Oltenița Port aprobat de Petrică Țone. Ce riscuri sunt pe traseu?
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat zilele trecute că este programat să treacă prin Oltenița un transport agabaritic destinat exportului.
”În perioada 19.08.2020 – 22.08.2020, se va desfășura un transport cu depășiri pe traseul: IMGB București – DN4 – Oltenița Port.
Vehiculul transportă echipament industrial produs pe platforma IMGB și destinat exportului. Lățimea maximă a vehiculului este 7.50 m, viteză de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic. Menționăm că în conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteză maximă de deplasare a vehicului cu depășiri este de 70 km/oră. Etapele de desfășurare al transportului sunt stabilite de poliția rutieră, care asigură însoțirea vehiculului cu depășiri. Transportul nu se va desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ și de TWITTER, @CNADNR.” se arată în comunicatul de presă al CNADNR.
Transportul care vine spre portul Oltenița ar trebui să ajungă noaptea aceasta, între orele 2:00 și 4:00. Principala restricție a acestor obiecte este că nu pot fi transportate prin mijloace convenționale. Legal, în România este interzisă efectuarea transportului cu vehicule rutiere pe drumurile publice cu depăşirea masei totale maxime admise, a maselor maxime admise pe axe şi/sau a dimensiunilor. Dar tot legal.
Ce riscuri sunt în timpul deplasării unui tonaj agabaritic? De ce nu a refuzat Petrică Țone tranzitul?
Țone putea refuza tranzitarea utilajului greu. Însă ce dovadă mai bună să fie asta de ”iubire” față de locuitorii săi? Nu contează riscurile, nu contează ce vor cetățenii orașului. Asta tot din ”iubirea” aceea de tip bielorus face parte. De ce nu a refuzat Țone acest transport? Ce a mai vrut să facă pe final de mandat?
Acest tip de transport se poate efectua numai în baza unei autorizaţii speciale de transport (AST), autorizatie eliberată de administratorul drumului pe care se efectuează transportul, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei şi internelor. Autorizația probabil că există, iar Țone este super pregătit: a pus pe alții să lipească anunțuri pentru șoferi ca să își mute mașinile de pe marginea carosabilului, a trimis echipe de muncitori să taie crengile copacilor de pe marginea drumului pe Bd. Tineretului. Ce vină aveau copacii ciuntiți? Niciuna, căci unde-i ordin, nu-i tocmeală.
Există niște riscuri în astfel de situații. La greutăți de sute de tone, asfaltul se poate distruge în locurile sensibile. Nu dispunem de o infrastructură adecvată. În timpul tranzitării convoiului, pot fi agățate fire electrice și provocate scurt circuite. Dacă șoferul are ghinion sau este unul fără experiență, se poate ajunge și la alte probleme cu afectarea alimentării cu gaz, afectarea sistemului de canalizare sau celui de alimentare cu apă. Acest tip de transport este foarte complex și necesită o atentă planificare, o logistică bine pusă la punct.
În Portul Oltenița există barja ce va prelua autotrenul.
Cum va trece transportul agabaritic de movilele de pământ ale lui Țone de la sensurile giratorii? Cum va face curba spre Dunăre? Cât privește sensurile giratorii, nu ar fi o problemă dacă se vor strica. Cine ”iubește” orașul, ”iubește” și intersecțiile din pământ. Are și experiență. Mai face altele cu plata dublă, că doar nu face din banii lui.