Uite mita, nu e mita! Corupția ne privește pe toți…
Se discută frecvent despre corupție. Corupție la nivel local sau național. De multe ori subiectul se oprește doar la stadiul de discuție, alteori se merge și cu luarea unor atitudini ferme. Inițiativele cu aplicarea unor acțiuni pentru a se descoperi o faptă ilegală se iau cu destulă greutate. România se poziționează de multă vreme în topul celor mai corupte țări. Și asta fiindcă în orice sondaj de opinie te uiți, românii reclamă sau nu sunt de acord cu corupția. Cu toate acestea, anomalia apare. Pe destui îi deranjează foarte mult corupția, dar cei mai mulți susțin că nu se opun gesturilor de a oferi un cadou, de a face un favor cuiva, pentru a obține un serviciu în administrație, sau de a-și plăti un loc de muncă într-o instituție publică. Lucruri de altfel evidente în viața de zi cu zi.
Mită sau nu pentru un post în Oltenița la buget?
Prin oraș se tot vehiculează că în spitalul Oltenița, și nu numai aici, se cere, se dă și primește mită pentru o angajare. Până acum nu s-au dovedit a fi decât afirmații făcute de diverse persoane care au interacționat verbal cu presupușii mituitori, cei cărora li s-a cerut mita sau cei despre care se pune că au dat. Niciunul dintre cei în cauză nu a găsit că este necesar sau chiar vital să pună la cale un flagrant, pentru a se dovedi fapta. Dacă întrebi ”de ce”, răspunsurile ar fi ”am vrut acel post și îmi voi recupera banii din salariul lunar” sau ”nu m-am gândit”. De altfel, cel care dorește să demonstreze asta, nu se dă la o parte de la a oferi mită fără martori sau filmări. Banii intră în buzunarele șmecherilor, cărora li se permit aceste ilegalități și li se întărește certitudinea că sunt zmei locali, stăpâni de oi, puși politic. Cu toate astea, salariile bugetarilor nu se recuperează în timp de la cel care primește mita. Ele vin din taxele și impozitele oamenilor. Ce fel de societate este asta?
Studiu DGA: Cei mai multi dintre românii suspectaţi de dare de mită au reuşit să termine liceul şi studiile lor s-au oprit aici
Un studiu al Direcției Generale Anticorupție arată că cei mai mulţi români prinşi că dau mită sunt tineri şi au studii medii. Cercetarea a fost făcut în urma examinării a aproape 1000 de persoane pentru dare de mită. Iar numărul celor care aleg varianta scurtă şi ilegală pentru a-şi rezolva problemele este în continuă creştere, avertizează ofiţerii DGA. Sociologii au o explicaţie: românul imită ceea ce se întâmplă în societate.
Sociologii arată de ce tinerii sunt cei care ajung sa dea mită.
Adrian Dan pentru digi24, sociolog: Ei sunt modelaţi după chipul şi asemănarea societăţii româneşti, a adulţilor a părinţilor, într-o societate în care corupţia musteşte, este la colţ de stradă, în absolut toate serviciile, este practic imposibil să nu mergi pe legile psihologice ale imitaţiei şi pe calea cea mai uşoară. Noi ne văităm foarte mult de corupţie, însă corupţia este foarte convenabilă atunci când ne ajută să rezolvăm foarte simplu o problemă personală. Au fost cazuri în care suspecţii nici macar nu au împlinit vârsta majoratului.”
Studiul mai arată că cei mai multi dintre românii suspectaţi de dare de mită au reuşit sa termine liceul şi studiile lor s-au oprit aici. În schimb, doar 15% au făcut o facultate, iar 22% au încheiat ciclul gimnazial sau au făcut o școală profesională.
În multe cazuri, oamenii au fost dați de gol chiar de către cei pe care încercau să îi mituiască, după cum arată reprezentanții Direcției Generale Anticorupție. 76 % dintre români cred că mita și relațiile sunt cea mai ușoară cale de a obține servicii publice. Patru din 10 români văd corupția ca principală problemă în sistemul de sănătate. 64% dintre români cred că în ultimii ani a crescut corupţia. Jumătate dintre români sunt de părere că singurul mod de a reuşi în afaceri este să ai relaţii politice, iar unu din cinci români ar face o favoare ca să obţină ceva de la administraţia publică.
Peste zece mii de români au sunat anul trecut să deconspire fapte de acest fel. Pe baza acelor reclamații s-au deschis 27 de dosare penale și s-au făcut 7 acțiuni de prindere în flagrant.
Oricine are informații despre un angajat la stat, din orice domeniu, care cere bani sau favoruri, poate face o sesizare la numărul unic pus la dispoziție de Ministerul de Interne: TELVERDE ANTICORUPȚIE 0800 806 806.