Un culegător de folclor îl acuză pe primarul din localitatea Cuza Vodă de abuz în serviciu. Primarul are altă opinie
Ghica Marian Vasile, locuitor din satul Călărașii Vechi, comuna Cuza Vodă, județul Călărași, a depășit granițele unde ar fi putut rezolva problemele ivite între el și primarul din Cuza Vodă, Aurel Stan. Acesta face publice câteva situații pe care le consideră abuzuri din partea primarului într-un comunicat de presă pe care-l redăm mai jos :
Subsemnatul GHICA Marian-Vasile, domiciliat în com. Cuza-Vodă, sat Călăraşii-Vechi, culegător de folclor, deţinător al Titlului „Tezaur Uman Viu”, iniţiat de UNESCO şi conferit de Ministerul Culturii din România, vă aduc la cunoştinţă următoarele:
Eu, ca „Tezaur Uman Viu” am fost invitat de către marele artist şi profesor universitar GRIGORE LEŞE şi am deschis Concertul din Crăciun, la Sala Palatului şi la alte concerte din Bucovina, urmând ca din 2 martie 2015, să efectuăm şi alte concerte prin ţară. Pentru participarea la proiectele culturale, fac repetiţii împreună cu grupurile pe care le coordonez, în sala Căminului Cultural din satul Călăraşii-Vechi.
În data de 10.02.1015, în jurul orei 16.00 am fost sunat de către primarul comunei Cuza-Vodă, Stan Aurel, care m-a ameninţat şi m-a jignit prin telefon, vorbindu-mi trivial şi ameninţându-mă că vine şi mă ridică cu mascaţii, dacă mai fac repetiţii în clădirea Căminului Cultural din Călăraşii-Vechi, repetiţii pe care le făceam cu „Fiii Satului”, majoritatea elevi, membri ai Grupul folcloric, deţinător al Premiului Cultural al Anului 2014. Tot în data de 10.02.2015, la 5 minute după ce primarul mi-a ştirbit din demnitate, m-a sunat şi viceprimarul Buzoianu Viorel (fost şofer ITA şi poştaş al comunei), adresându-mi înjurături şi ameninţându-mă cu bătaia ! Motivul adevărat este că fiul viceprimarului, în preajma Sărbătorilor de iarnă, s-a luat la bătaie cu alţi colegi. Savin Ionuţ şi Dobre Claudiu au fost agresaţi, iar unul dintre ei a fost bătut chiar în propria locuinţă de către viceprimar.
În data de 11.02.2015, am fost la Instituţia Prefectului – Judeţul Călăraşi, la domnul Prefect, prezentându-i aceste întâmplări neplăcute, sugerându-mi-se să fac plângere !
De fapt, problemele din spaţiul Căminului Cultural sunt generate de gaşca din care face parte fiul viceprimarului, aceştia intrând în mod repetat, noaptea în cămin şi stând până dimineaţa, consumând băuturi alcoolice şi practicând jocuri de noroc ! Menţionez că în dimineaţa în care au aflat că m-am plâns la Prefectură, au intrat în Căminul Cultural (cheie de acolo nu mai are decât viceprimarul) şi au luat din clădire obiectele pe care le aveau acolo pentru distracţie! De asemenea, menţionez că repetiţiile noastre se fac doar până la ora 17.00 (vara) şi ora 16.00 (iarna).
Menţionez că dl. primar, Aurel Stan, a făcut şi face, în continuare, o serie de abuzuri din propria-i putere, profitând de funcţia pe care o are. Se poartă foarte dur cu angajaţii, pe majoritatea i-a dat afară, iar angajaţii câştigând toate procesele în instanţă. Biblioteca publică din comună a fost paralizată, bibliotecara fiind dată afară. Aceasta şi-a câştigat drepturile în instanţă, dar primarul refuză să o reangajeze !
În apropierea alegerilor, octombrie 2014, s-a spart o conductă care alimentează apa potabilă din satul Călăraşii-Vechi, sătenii au apelat la sprijinul primarului Stan, dar el nu a fost de acord, răzbunuându-se pe sătenii din localitatea Călăraşii-Vehi, că nu a fost votat pe raza localităţii şi ameninţându-l pe electrician, salariat al Primăriei, care se ocupa de remediere că dacă intervine îl dă afară, ceea ce a şi pus în aplicare.
Dl. Primar Stan Aurel, deseori le-a spus apropiaţilor săi că satul Călăraşii-Vechi l-ar ara şi-ar planta pepeni!?…
Purtându-se ca un dictator cu salariaţii, în toată perioada de când este primar în comuna Cuza Vodă, prin intimidare şi abuz, cu jigniri şi ameninţări, a reuşit să îndepărteze toţi salariaţii cu vechime şi experienţă, aproximativ 15 funcţionari.
Rog autorităţile să mă sprijine pentru a reîncepe repetiţiile pentru concerte şi pentru „Sărbătorile Pascale”.
Marian-Vasile GHICA
Contactat telefonic, primarul din Cuza Vodă ne-a spus că persoana nemulțumită nu are niciun fel de pregătire de specialitate pentru a face repetiții în acea clădire care nu este de fapt cămin cultural, ci o clădire de conservare. ”Ghica a permis accesul în acel spațiu unor oameni certați cu legea, au fost văzuți jucând rummy, consumau băuturi alcoolice, a fost și scandal în care doi tineri au fost loviți cu o bâtă pentru care s-au făcut niște dosare penale. Am restricționat în acel spațiu accesul lui fiindcă din cauza lui au apărut niște probleme. Dacă vrea să facă repetiții să facă o solicitare scrisă și dacă îndeplinește criteriile îi voi pune la dispoziție un spațiu de repetiții probabil în altă parte.” ne spune primarul comunei Cuza Vodă. Acesta precizează că nu cunoaște amănunte cu privire la mandatarea lui Ghica : ”Nu știu cine l-a mandatat să reprezinte Cuza Vodă, pentru că s-a făcut de râs la întâlnirea cu Leșe. Eu nu știu să fi fost mandatați de nimeni, pentru că nu este o activitate organizată, o activitate culturală girată de primărie sau de Consiliul Local ori de școală. Școala din comună are activități ajutate și coordonate de Consiliul Local, puteți vorbi cu oricine din școală. El este șomer de mult timp, a trăit din pensia de handicap a maică-sii, Dumnezeu s-o ierte. A fost angajat al primăriei, dar a fost dat afară când s-a făcut restructurarea, fiindcă am oprit numai funcțiile importante. Cât privește faptul că am dat bibliotecara afară, motivul a fost că acesteia îi lipseau 1030 de volume de cărți, iar când cineva îți aduce un prejudiciu cum mai poți să-l ții într-o funcție?” mai spune primarul PSD Aurel Stan.
Una din profesoarele școlii din Cuza Vodă ne mărturisește că Vasile Ghica a fost chemat și de șeful Direcția de Cultură din Călărași, Sorin Danciu, pentru a fi premiat cu Ansamblul Jienii la ”10 pentru Călărași”, însă profesoara ne spune că nu știe pe nimeni din ansamblu în afară de respectivul Ghica, iar un ansamblu nu poate fi format dintr-o singură persoană. ”Nu mi s-a părut nimic de calitate la el, se făcea de râs mereu, chiar am o înregistrare cu copiii din școala Cuza Vodă și este neplăcut. Într-adevăr deține acel titlu inițiat de UNESCO.” declară profesoara.
Șeful de post din localitate spune că din punct de vedere al comportamentului în societate, Marian Vasile Ghica nu face probleme, nu este implicat în altercația cu tinerii care s-au bătut în căminul despre care se vorbește.
La primărie una din angajate declară că primarul Stan nu se poartă dur cu personalul. Răspunsul poate fi sincer dar poate și să nu fie sincer, ținând cont de faptul că un angajat aflat în subordinea primarului nu ar răspunde altfel.
Pe viceprimarul comunei Cuza Vodă nu am reușit să-l contactăm.
Conflictele se pot rezolva : un culegător de folclor nu are nevoie de pregătire de specialitate decât opțional, iar nemulțumirile se pot rezolva bătând palma și respectând anumite norme de conduită
Nu știm care este de fapt adevărul și nici dacă nemulțumirile lui Ghica față de primarul Stan sau ale primarului comunei față de culegătorul de folclor nu ar putea fi de altă natură, ori este vorba de un conflict mai vechi, cert este că omul din Cuza Vodă este apreciat de realizatorul emisiunilor de la Televiziunea Națională, profesorul și marele iubitor al tradiției românești Grigore Leșe fiind de fapt un neastâmpărat căutător al folclorului autentic din zonele rurale românești, el dorind astfel să marcheze anumite evenimente importante din viața omului prin emisiunile sale ca ”Drumul lui Leșe”. Așadar, un culegător de folclor nu este obligat de cineva, de un primar spre exemplu și cu atât mai mult de Leșe, să dețină studii superioare de muzică sau pregătire și studii legate de folclorul românesc pentru a purta tradiția. Aici vorbim de cel care transmite prin viu grai obiceiurile străvechi ale satelor românești. De altfel, dictonul lui Leșe este „Veselie, nu divertisment. Muzică ţărănească, nu muzică populară. Oameni adevăraţi, nu oameni de carton”. Adică o vie dovadă a faptului că Leșe este un căutător şi un valorificator a ceea ce înseamnă acest popor, fie că vorbim de Marian-Vasile Ghica sau de altcineva din popor care păstrează o parte din tradiția unor zone. Personajele lui Leşe cântă muzică ţărănească, fără să fie acompaniate de vreo orchestră sau alte artificii. Astfel, talentul şi tradiţia sunt surprinse în starea lor naturală. Iar Leşe aduce în faţa camerei păstrătorii folclorului autentic. Aceștia pot avea sau nu pot avea pregătire ori studii de specialitate. Astfel, răspundem și primarului Aurel Stan care îi reproșează locuitorului din zonă că nu are pregătire sau că nu l-a mandatat nimeni. Grigore Leșe nu are nevoie de mandatari cu atât mai mult de mentalitatea că primarul e stăpân în zonă pe orice, inclusiv pe activitățile oamenilor, pe libertatea lor de a alege, comuna Cuza Voda nu este făcută de Aurel Stan și nici așa nu ar fi fost în măsură să fie stăpân peste simțurile oamenilor.
Ridicând celălalt taler al balanței, îl sfătuim pe Marian-Vasile Ghica să găsească o cale amiabilă de a se înțelege cu primarul Aurel Stan nu pentru că este primar ci pentru că funcția lui publică îl ”mandatează” – ca să folosim un termen al primarului din Cuza Vodă- să ia anumite decizii la nivel local ce pot fi corecte sau nu, dar atâta vreme cât o clădire este patrimoniul unei instituții locale de administrare care are niște coordonatori, este nevoie și de îndeplinirea anumitor condiții din partea celui care dorește să folosească clădirea, de un acord.
Conflictele se pot rezolva dacă de anbele părți va exista mai multă înțelegere iar discuțiile nu vor degenera în altceva.
Laura Suzeanu
Lasă un răspuns