Un film de Cascadorii Râsului la Oltenița: Bradul din Parcul Central Oltenița mutat dintr-un loc în altul
Laura Suzeanu
O armată de oameni și utilaje au fost aduse astăzi în Parcul Central din Oltenița. De la polițiști locali și escavatoare din Primăria Oltenița, până la muncitori și șefi de birou edilitar-gospodăresc. Motivul? Transplantarea unui conifer de circa 8 m înălțime dintr-un loc în altul al parcului. Primarul Petrică Țone își continuă munca sa istovitor de interesantă cu peripeții. După ce a mutat vechea statuie din marmură-simbolul Parcului Central și al orașului, după ce a construit altă statuie din bronz cu aproape 12 miliarde de lei vechi, după ce a dat peste cap un parc întreg din Oltenița cu săpături și borduri, spargeri în asfalt, pomi tăiați, gard verde smuls, a ajuns la concluzia că statuia de miliarde nu se poate vedea bine din afara parcului decât dacă bradul din rondul de mijloc se va muta în spatele monumentului. Oare primarul Țone a considerat că angajații Primăriei Oltenița nu aveau astăzi altceva mai bun de făcut? Statuia se vedea, sau cel puțin așa erau imaginile anterioare, bradul fiind destul de înalt ca să nu acopere opera lui Țone cu ramurile lui.
În fimările de mai jos se văd eforturile oamenilor de a îndeplini visul și dorința primarului Petrică Țone. Începând cu ora 9,00 dimineața până spre după amiază, în jurul orei 15,00 oamenii au lucrat pe căldură cu mâini, utilaje, mașini, găleți.
Rădăcinile bradului au fost prinse într-o sârmă împletită, iar toți cei prezenți la operațiunea de transplantare și-au adus contribuția, fiecare într-un fel: unii trăgeau de corzile cablate, alții priveau, alții interveneau cu utilajele, alții dădeau indicații de inginerie, unii udau cu un singur furtun din care curgea un fir de apă, alții aruncau apă cu găleata. În parc au fost transportate și butoaie din plastic.
La întrebarea dacă va rezista coniferul unei astfel de mișcări, oamenii primăriei au spus că i s-a făcut un tratament special cu care s-a udat la rădăcină.
Ce spun oltenițenii martori la transplantare: unii că este comic, alții spun că s-a distrus un parc și că e de vină cine l-a votat pe actualul primar și că nu sunt mai multe voci, mai multe persoane care să se revolte.
Există în Oltenița destule persoane care nu cunosc faptul că statuia proaspăt ridicată în mijlocul parcului, a costat aproape 12 miliarde de lei vechi. Cei care au aflat asta acum, se întreabă dacă este vorba de un comision bun la această sumă sau dacă deasupra statuii va fi turnat ceva din aur:
Specialiștii în transplantarea coniferelor spun că mutarea se face toamna, căci acești arbori sunt foarte sensibili, iar operațiunea trebuie să se facă musai la temperaturi sub 7 grade Celsius. După ce se mută cu mare atenție, astfel încât să se evite scuturarea pământului de pe rădăcini, se udă pământul din belșug și se păstrează pământul umed până la venirea înghețului. Anul următor se urmărește evoluția bradului, asigurându-i-se o bună umiditate. O altă condiție la operațiunea de transplantare este ca echipa care face asta să poarte ochelari de protecție din cauza faptului că ramurile și frunzele coniferelor pot provoca răni la nivelul ochilor. La Oltenița, după cum vedem, primarul s-a grăbit cu mutarea bradului pentru a i se vedea opera din bronz. Acesta nu a avut răbdare să vină zilele cu temperaturi sub minus 7 grade Celsius.