Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Un licean activ, un exemplu, o speranță pentru un viitor mai bun

”Proiectul “Inițiativa pentru comunitatea mea!” Călărași s-a desfășurat în perioada martie-aprilie 2015. Acesta a Comunitate 1fost startul acțiunilor în care vreau să mă implic pentru dezvoltarea și promovarea comunității mele.
Primul modul al cursului s-a desfășurat pe 25 martie a.c. la Hotel Hestia. În acest training am discutat despre mecanismele de funcționare a instituțiilor administrației publice și metode active de implicare a cetățenilor în deciziile publice. Am susținut prezentări ale comunității din care facem parte, problemele care împiedică dezvoltarea județului și soluțiile noastre pentru remedierea problemelor. Am fost încurajați să gândim și să ne punem imaginația “în mișcare” prin metode nonformale. Am susținut câteva discursuri pe diferite teme, de exemplu: “Portretul cetățeanului activ”.
Al doilea modul a fost la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Călărași, am dobândit cunoștințe noi despre antreprenoriat, dezvoltare durabilă și metode active de implicare a cetățenilor în deciziile publice. Acest training a avut ca scop încurajarea cetățenilor/ tinerilor antreprenori să își inițieze afaceri care să ajute comunitatea prin crearea de locuri de muncă, obținerea de taxe și impozite. Toate activitățile desfășurate au fost pe echipe, încurajându-ne să comunicăm și să ne expumen ideile. Împreună cu echipa am prezentat un plan de afaceri al unei fabrici de lapte “Paula product”. Ne-am gândit că această afacere va produce multe locuri de muncă și vom avea clienți din tot județul.
Al treilea modul a fost despre antidiscriminare și “No Hate Speech” (campanie împotriva discursului instigator la ură). În acest modul am fost încurajați să fim mai toleranți și să respectăm drepturile fundamentale ale omului. Obiectivul este combaterea formelor de exprimare ce promovează, răspândesc sau instigă ura rasială, pe criterii de sex, sau orice alta formă de ură nejustificată.
Miercuri, 22 aprilie a.c. și joi, 23 aprilie, am participat la ultimul training la nivel județean, unde am discutat despre problemele reale ale județului și ce putem face pentru a începe schimbarea în bine. A trebuit să ne axăm pe câteva probleme și să încercăm să le rezolvăm. Am supus la vot și am ales să trimitem o solicitare către Consiliul Județean Călărași în privinţa acordarii unei clădiri pentru Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală – Filiala Călărași, momentan singura facultate din județ nu are un sediu, cursurile se desfășoară în Liceul Agricol, după orele liceenilor, până la ora 20.
În cadrul activităților, am desfășurat o ședință de consiliu în care am realizat bugetul pe anul 2016. Am fost împărțiți în primar, viceprimar, consilieri, cetățeni, sindicate și O.N.G.-uri, am reușit să adoptăm un buget cu majoritate de voturi care reflectă opiniile participanților la proiect.
În ultima zi s-a format grupul de initiativă locală împărtțit pe trei grupe cu următoarele activități:  

  1. Cercetarea actorilor publici și cercetarea bazei legislative (studierea instituțiilor publice care se pot implica în rezolvarea problemelor identificate, studierea modului în care actorii publici pot contribui la rezolvarea problemelor, cercetarea unor inițiative anterioare, cercetarea legislației naționale în vigoare pe baza căreia se va întocmi documentul de poziție, cercetarea legislației locale)
  2. Cercetarea actorilor privați
  3. Discuții cu cetățenii.

Comunitate 2Eu fac parte din primul grup. Împreună cu echipa am redactat o solicitare pe baza Legii nr. 544/2001 către municipalitate prin care solicitam comunicarea următoarelor documente/informații:

  • Ce sume de bani au fost alocate de către municipalitate pentru întreținerea și modernizarea policlinicilor din oraș pentru anii 2011, 2012, 2013, 2014, 2015.
  • Ce demersuri au fost făcute de către municipalitate în privinţa acordării unei clădiri pentru Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală – Filiala Călărași.

Consider că nu este normal ca singura facultate din județ să nu dețină un sediu, poate mulți copii din comunitatea noastră doresc să urmeze cursurile acestei facultăți, având profil agronomic, iar principala activitate din județ este agricultura. Acest program are ca scop implicarea cetățeanului în deciziile publice pentru dezvoltarea durabilă a comunității. Am avut o experiență foarte plăcută alături de colegi și de reprezentanții Institutului Euro Qvorum. Vă încurajez să participați la astfel de proiecte. Cu siguranță veți învăța lucruri noi!!”
Material realizat de Iorga Mircea Teodor,
Autor: Iorga Mircea Teodor, elev în clasa a X-a la Liceul “Neagoe Basarab” Oltenița, pentru Centrul de resurse pentru inițiativă și acțiune – Oltenița

“Astfel de inițiative care crează contextul ca tinerii să-și facă vocea cunoscută, să se inspire și să inspire deopotrivă, care pun o cărămidă la temelia celor care vor deveni liderii României de mâine, nu ar putea avea loc dacă nu ar exista resurse. Mediul organizațiilor non-guvernamentale dispun, pe lângă voluntariatul pe care din ce în ce mai mulți români îl îmbrățișează ca activitate de contribuție pentru societate, de o oportunitate legală. Mai mult, fiecare dintre noi ca cetățeni activi, avem oportunitatea de a aduce un minimum de contribuție la astfel de inițiative, prin depunerea formularului 230 de redirecționare a 2% din impozitul pe venitul realizat, sprijinind astfel și susținând continuitatea unor proiecte cu impact în jurul nostru, atât pentru categorii defavorizate de concetățeni, cât și pentru noi ca membri ai comunităților, societății în general. Încurajez pe toți cei care au obținut venituri în anul 2014, persoane fizice sau juridice, să facă acest mic pas către zona asociativă, cea care completează sau chiar suplinește prin soluții viabile zone delicate, aspecte importante ale mediului nostru de viețuire. Mulțumesc tuturor celor care au făcut deja acest demers!”Raluca Surdu, deputat PNL colegiul 5 Calarasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 2 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie