Un român va traversa înot Canalul Mânecii
În perioada 1-7 iulie (în funcție de condițiile meteo din Canalul Mânecii), Andrei Roșu, un sportiv amator de anduranță, cunoscut pentru recordul mondial Guinness ’’Cea mai rapidă parcurgere a circuitului 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente’’, va încerca să devină primul român care va traversa înot Canalul Mânecii și a 16-a persoană din lume care termină competiția Arch 2 Arc.
Doar 15 persoane au reușit, în utimii 13 ani, performanța de a termina Ultratriatlonul non-stop Arch 2 Arc, care include 140 de km de alergare (Londra – Dover), traversarea înot a Canalului Mânecii (distanța reală de 50-60 de km) și pedalarea a aproape 300 de kilometri, de la Calais la Paris. Canalul Mânecii este considerat „Everestul înotătorilor”. De altfel, sunt mult mai mulți oameni care reușesc, anual, să urce pe faimosul vârf montan.
Cea mai importantă etapă este traversarea canalului iar recordul pentru cea mai rapidă traversare îi revine australianului Trent Grimsey, care a reușit în 2012 să-l traverseze în 6 ore și 55 de minute.
Demersul lui Andrei este dedicat unei cauze umanitare foarte iubite de el, HOSPICE Casa Speranței. Scopul lui este să strângă 90.000 de lei pentru HOSPICE și astfel să susțină serviciile gratuite oferite copiilor și adulților cu boli incurabile. Cu fondurile strânse, HOSPICE va oferi 380 de vizite de îngrijire la domiciliul pacienților și 137 de zile de internare pentru 10 pacienți.
Alegând unul dintre ’’colacii de salvare’’ de pe pagina web www.hospice.ro/a2a, donatorii individuali și companiile au posibilitatea să susțină un proiect caritabil extraordinar și o cauză umanitară vitală pentru România.
Canalul Mânecii este strâmtoarea dintre sudul Angliei și nordul Franței ce leagă Oceanul Atlantic cu Marea Nordului (engl. English Channel, franceză La Manche, germană Ärmelkanal, olandeză Nauw van Calais sau Kanaal). În canal sunt Insulele Canalului aparținând coroanei britanice și insula Wight. Tot în Canalul Mânecii se varsă Sena. Port mai important Le Havre (Franța), Southampton si Plymouth (ambele aparțin Marii Britanii). Lungimea canalului 563 km, lățimea maximă 248 km, in zona strâmtorii Dover are lățimea minimă de 34 km, adâncimea medie a canalului 120 m, la deschiderea spre Marea Nordului are 45 m adâncime.
Acum există un tunel submarin ce leagă Anglia de Franța trecând pe sub Canalul Mânecii. Ideea acestui tunel datează din anul 1875, când s-au început la Sangate săpăturile, fiind mai târziu (1882) abandonate. Tunelul actual a fost construit între anii 1987 și 1994, în cooperare de guvernele Regatului Unit și Franței.
Surse: cunoastelumea.ro, digi24, wallsreet.ro, wikipedia
Lasă un răspuns