Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Un tânăr român a inventat ochelarii pentru nevăzători premiați de Microsoft

Un adolescent din Deva, Cristian Dragomir, a creat ochelarii cu senzori care ii avertizeaza pe nevazatori daca au obstacole in drum, inventia fiind premiata de Microsoft.

Elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Decebal”, Deva, Cristian Dragomir a primit premiul I în cadrul concursului Microsoft “Imagine Cup”, la secțiunea World Citizenship, cu o invenție ce va schimba probabil curând viața nevăzătorilor și a celor cu vederea foarte slăbită: o pereche specială de ochelari ce îi ajută să se orienteze ușor în spațiu.

Romanul-din-Deva si ochelariiCu ce se ocupă în general tinerii de 17 ani? Școală, învățat pentru bacalaureat, ieșiri cu prietenii, jocuri PC… Ei bine, Cristian Dragomir din Deva contribuie deja la realizarea progreselor în tehnologie, ochelarii pentru nevăzători pe care i-a prezentat în cadrul concursului uimind pe toți prin ingeniozitatea și simplitatea ideii.

Pasionat de tehnologie de mic și sprijinit de către părinții săi, tânărul și-a arătat ingeniozitatea prin diferite mici invenții prezentate la diverse concursuri, precum un braț robotic. Tânărul, care își va continua studiile în Germania, dorește ca invențiile sale să fie cu adevărat utile, să ajute oamenii.

În această idee a creat perechea de ochelari care îi va ajuta pe nevăzători să se orienteze, să perceapă obiectele din jur și distanța la care sunt acestea situate. Ideea sa este pe cât de ingenioasă pe atât de simplă (pentru cunoscători): ochelarii au atașată o bandă cu senzori care au scopul de a percepe obiectele din jur și distanța la care se află acestea, transmițând ulterior informații printr-o serie de vibrații purtătorului; cu cât obiectul se află mai aproape, cu atât vibrațiile devin mai intense.

Cristian a fost ajutat de un prieten cu doi ani mai mare, Cornel Amariei, la crearea ochelarilor cu senzori, obținând astfel premiul întâi la faza națională a concursului “Imagine Cup”, organizat de Microsoft în luna aprilie.

“Împreună cu un prieten, Cornel Amariei, care acum este student la o universitate din Bremen, am decis anul trecut prin toamnă să facem un proiect pentru concursul organizat de Microsoft. Bunicul meu avea un prieten nevăzător care îi povestea cât de greu este să se orienteze, așa că ne-am gândit la o pereche de ochelari cu senzori, care să avertizeze nevăzătorii legat de obstacolele din fața lor”, povestește adolescentul.

El spune că dispozitivul “funcționează simplu”: “Are forma unor ochelari pe care sunt montați senzori cu ultrasunete de mai multe tipuri, care se completează unul pe altul. Acești senzori au menirea de a citi mediul înconjurător, de a citi distanța față de obiecte, care este calculată și transmisă unor motoare de vibrații. Persoana care poartă acest dispozitiv va simți, prin vibrații, apropierea de obiectele din jurul ei și conturul acestora. Nu va vedea culori, dar va putea aproxima distanța la care se află de obiectele din jurul său. Când e cale liberă, vibrațiile se simt puternic, când sunt obstacole, vibrațiile sunt mai slabe”, explică Cristian Dragomir.

Tânărul și-a denumit invenția Vizium și dorește să mai efectueze o serie de modificări, așa încât ochelarii să fieOchelari-pentru-nevazatori cu adevărat utili pentru nevăzători și pentru cei cu probleme grave de vedere. Plănuiește un model simplu pe care orice persoană nevăzătoare să și-l poată permite și unul ceva mai complex, cu dotări suplimentare, precum conexiune la internet.

Inventatorul a primit mai multe premii pentru ochelarii săi, cel mai important fiind cel de la Microsoft; de asemenea, a fost premiat de către conlocuitorii săi cu diploma „Premianții fără premii”, un proiect prin care se recunosc meritele speciale ale celor care încearcă să își ajute semenii.

Sursa : caplimpede.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 6

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie