Va “îngheța” problema căldurii în această iarnă la Oltenița sau cei responsabili vor ”topi” gheața ?
Asigurarea la iarnă a căldurii pentru cele aproximativ 3000 de apartamente rămase racordate la sistemul centralizat constituie acum o importantă problemă a orașului, dacă nu chiar cea mai importantă, ținând cont de situația financiară în care se scaldă societatea de distribuție apă caldă și căldură, Termourban Oltenița.
Toți cei prezenți în ședința Consiliului Local au recunoscut că asigurarea încălzirii oraşului este cea mai mare problemă şi că la ora actuală nu s-au identificat soluţii pentru ca la iarnă oraşul să aibă căldură, vina găsită fiind cea a rău-platnicilor.
Directorul Termourban consideră că din vina datornicilor, societatea pe care o conduce se găsește în colaps economic, consilierul Florian Cercel cere soluții
Directorul societății, Marian Șumudică, prezent în ședința ordinară desfășurată de curând, spune că din punct de vedere tehnic Termourban poate asigura apă caldă și căldură în orice moment, însă datoriile societății către Wirom și neîncasarea datoriilor de la persoanele fizice din Oltenița, constituie o piedicile. ”Avem datorii la ora asta de 9 miliarde 500 de mii către Wirom, avem un program făcut cu ei de rambursare a acestei sume până în noiembrie, luna august nu am reușit să ne ținem de această rambursare. Singura problemă este încasarea și asta ține de oraș, de capacitatea oamenilor de a-și achita aceste sume.” declară Șumudică. Acesta mai spune că în ultimele două luni s-au trimis 850 de somații care au costat Termourban 62 de milioane de lei cheltuieli de poștă, ca să someze pe cei care au debite mai mari de 500 de lei. Șeful societății apă caldă-căldură menționează că cele 220 de apartamente care plătesc chirie Consiliului Local au datorie de 3 miliarde de lei la Termourban. De asemenea acesta nu exclude varianta de a cere la un moment dat sprijinul Consiliul Local pentru furnizarea căldurii, cu atât mai mult cu cât există în municipiu 1765 de apartamente înregistrate cu debite zero la Termourban și care au dreptul la căldură.
Consilierul PNL Florian Cercel vine cu o propunere și anume colaborarea societății cu direcția juridică a Primăriei, cerând astfel să se facă o analiză cu posbilitățile de plată ale datornicilor, cu apartamentele cu chirie ce trebuie analizate, o evaluare și găsirea soluțiilor în funcție de veniturile populației. ”Cred că aveți interesul să funcționeze activitatea. Noi consilierii locali care apărăm intresele cetățenilor avem dorința ca această activitate să funcționeze. Noi vă rugăm pe dumneavoastră, împreună cu aparatul de specialitate al primăriei, să colaborați și să veniți cu mai multe soluții, cu mai multe variante bineînțeles din care rezultă niște sume de bani, că trebuiesc niște ajutoare în final, așa cum se făcea pe vremuri. Luați modelele să vedeți și le îmbunătățiți, poate nu erau perfecte..Trebuie să găsim o soluție, nu putem să rămânem așa. Greu a fost mereu, noi suntem aici să venim cu soluții. Trebuie să facem o radiografie clară a orașului.” susține consilierul liberal.
Șumudică reclamă și problema părților comune despre care spune că veșnic au reprezentat o nemulțumire a oamenilor: ”Am intrat din centrala 10 cu oameni și măsurăm din nou, fiecare apartament în parte, dacă sunt puse sigiliile cum trebuie, repartitoarele dacă sunt montate cum trebuie. Cel puțin să reducem până acolo unde să meargă treaba cum trebuie” mai spune Marian Șumudică.
Gheorghe Lungu vrea ”metode empirice”
Consilierul PSD Gheorghe Lungu accentuează faptul că Serviciul este unul greu și cere să se facă eforturi înzecite la nivelul unității, pentru că mai sunt câteva luni și vine sezonul rece. ”Trebuie să crească încasările, sunt restanțe extraordinar de mari. Trebuie să recurgem la metode empirice prin stația de radio (n.r. radio Voces Campi). Sunt sume enorme, vom intra într-o incapacitate mare de a nu mai plăti salarii și să asigurăm căldura în sistem.” declară consilierul Lungu.
Problema căldurii fără soluții va îngheța atmosfera la Oltenița
Problema încălzirii este una care va îngheța nu doar la buzunar pe cei datornici, dar dacă nu se găsesc soluții și se pare că ele nu prea sunt atâta vreme cât apa caldă a constituit un lux la Oltenița în lunile acestei veri pentru cei racordați la sistemul centralizat, vor îngheța și locatarii apartamentelor în propriile locuințe.
Așa cum ne-am obișnuit de vreo doi ani, Guvernul respectiv Primăria Oltenița cu românii respectiv oltenițenii trăiesc în realităţi paralele, unii având incompetenți sau proprii interese printre rânduri, alții fiind fie prea săraci fie prea dezorientați de sistemul actual.
În cel mai bun caz, vom observa că acest guvern va încearca să „încălzească” viețile românilor cu ceva minciuni pe care locuitorii acestei țări, mulți creduli până la lacrimi, să le și asimileze. Vor fi ”arși” cu teorii încât se vor ”încălzi” din vorbele oferite, iar imaginaţia unei categorii a românilor încărcată greu cu sofisme de atâta înghețare a apelor se va încălzi la un moment dat la lumina lumânărilor sau a chibritelor precum în povestea lui Hans Christian Andersen. Sperăm să nu se ajungă la astfel de fiori și cel puțin noi, o anume categorie a jurnaliștilor, să-i împungem și determinăm să facă ceva care să funcționeze.
Pe undeva anveloparea blocurilor ar detemina un consum mai redus de energie termică iarna, nu suficientă însă, dar problema căldurii rămâne una de actualitate și de mare importanță pentru Oltenița.
Elisabeta Genoa
2 Responses to Va “îngheța” problema căldurii în această iarnă la Oltenița sau cei responsabili vor ”topi” gheața ?