Vaccinarea anti-COVID-19 în România: Când se vor putea programa adulţii sănătoşi şi unde se pot raporta reacţiile adverse
Vaccinarea împotriva coronavirusului a debutat în ţara noastră la două zile după Crăciun, în prima etapă fiind vizat personalul medical. Autorităţile au lansat, conform strategiei de vaccinare, şi o platformă de înregistrare prin intermediul căreia să se facă programările pentru vaccinare, dar şi una pentru raportarea reacţiilor adverse apărute.
Pentru a facilita programarea pentru vaccinare, Serviciu de Telecomunicaţii Speciale (STS) a elaborat o platformă electronică prin intermediul căreia persoanele interesate de vaccinare îşi pot crea un cont şi se pot programa pentru administrarea serului.
În prezent, programarea este disponibilă exclusiv beneficiarilor vaccinării din etapele unu şi doi. STS menţionează, într-un comunicat, faptul că înscrierea pe platforma informatică ROVACCINARE se face prin aplicarea obligatorie a certificatului digital calificat (semnătură electronică), deoarece înscrierea personalului se face în mod centralizat de către responsabilii desemnaţi de la nivelul fiecărei instituţii eligibile.
Modalitatea de raportare a reacţiilor adverse către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare, prin completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului.
Unde se va efectua vaccinarea
În cadrul strategiei a fost elaborat şi un plan de vaccinare a populaţiei în funcţie de etapele prezentate mai sus.
Astfel, vaccinarea populaţiei din etapa 1 va avea loc la locul de muncă şi prin centrele de vaccinare fixe şi mobile.
Pentru etapele a II-a și a III-a, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie, centre drive-through.
Potrivit documentului, pentru eficientizarea procesului de vaccinare, evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, vaccinarea se va face prin programare electronică, telefonică sau prin intermediul medicului de familie, datele fiind colectate într-o platformă unică.