Vaccinul gripal în farmaciile oltenițene. Medicii de familie îl administrează gratuit doar anumitor categorii
Elisabeta Genoa
Campania de vaccinare antigripală a început de ceva timp și la Oltenița. Aceasta se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi.
Părerile privind administrarea vaccinului antigripal sunt împărțite. Există persoane, printre care și cadre medicale, care consideră că organismul trebuie să lupte cu boala iar vaccinurile care apar pe piață nu ajută întocmai persoanele căora le este transmis virusul. O altă categorie de persoane este convinsă că vaccinurile gripale ajută organismul să dezvolte anticorpi împotriva virusurilor gripale. Este vorba de aproximativ două săptămâni după administrare. Anticorpii asigură o protecție împotriva infecției cu virusurile incluse în vaccin.
Vaccinurile se găsesc deja în farmacii
Pentru cei care doresc, vaccinurile se găsesc deja în farmacii. La unele cabinete de familie din Oltenița, medicii distribuie vaccinul nominal. Aceștia spun că este important ca vaccinarea să se facă din vreme pentru a întâmpina eventualele infectări cu virusurile de gripă. Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.
În farmaciile din Oltenița este disponibil vaccinul cu virus viu inactivat în formă tetravalentă. În această categorie sunt disponibile două vaccinuri: Influvac Tetra (54,41 lei) care se distribuie și în programul național și Vaxigrip Tetra (58,69 lei).
Medicii oltenițeni recomandă vaccinarea în această perioadă. Aceștia spun că solicitările de vaccinare în plină epidemie, în februarie, nu sunt eficiente. Cu cât ne vaccinăm mai târziu, eficienţa scade, apoi nu mai există vaccin disponibil.
Pentru prima dată în România, vaccinul fără înțepătură
Anul acesta a fost adus în România pentru prima dată vaccinul cu virus viu atenuat care are administrare intranazală. Este vaccinul fără înțepătură. Se numește Fluenz Tetra și se administrează doar copiilor între doi ani și 18 ani. Acest tip de vaccin costă aproximativ 110-120 de lei.
Vaccinurile gripale tradiționale (trivalente) sunt făcute pentru a oferi protecție împotriva a trei tulpini ale virusului gripal: în general, cele două tipuri de virusuri A (virus gripal A (H1N1) și virusul gripal A (H3N2)), apoi virusul gripal B. De asemenea, există vaccinuri făcute pentru a proteja împotriva a patru virusuri gripale – se numesc vaccinuri tetravalente – acestea oferă protecție împotriva acelorași virusuri ca vaccinul trivalent la care se adaugă un virus suplimentar B.
Producţia de vaccin încetează în perioada septembrie – octombrie, iar durata de fabricaţie este de patru – şase luni.
Ministerul Sănătății a achiziționat, anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin destinate imunizării gratuite a persoanelor din categoriile de risc. Cei care vor să se vaccineze și nu fac parte din categoria de risc, vor plăti prețul întreg al vaccinului. Județul Călărași a primit în jur de 41.000 de doze de vaccin gripal.