Varianta Delta în România: 101 infectări și 4 decese / O treime dintre cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menționată / Peste jumătate sunt în 23 de focare din 7 județe
101 infectări cu varianta Delta a coronavirusului și 4 decese au fost înregistrate până acum în România. O treime dintre cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menționată, iar peste jumătate sunt în 23 de focare din 7 județe, potrivit unei informări a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Cele mai multe infectări au fost depistate până în prezent în București, Argeș și Ilfov.
În ultima săptămână au fost confirmate 14 noi cazuri de infectare cu varianta Delta și încă un deces, al unei femei în vârstă de 90 de ani, din județul Iași, având condiții medicale preexistente și nevaccinată anti-COVID.
Până la data de 18 iulie 2021 au fost confirmate 101 cazuri cu varianta Delta:
- 54% (55 cazuri) se află în 23 focare, dintre care 17 familiale (27 cazuri) și 6 de colectivitate (28 cazuri), din 7 județe: Argeș (4), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (4), Ilfov (4), Iași (3), Teleorman (1) și București (5). Dintre cazurile din focare, pentru 5 a fost menționat istoric de călătorie în India (3), Finlanda (1), Turcia (1).
- 34% (34 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată;
- 10% (10 cazuri sporadice) au istoric de călătorie, din care 7 în UK, 1 în Irlanda, 1 în Turcia și 1 este angajatul unei firme de transport internațional;
- 2% (2 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP.
Au fost înregistrate 4 decese la cazuri confirmate cu varianta Delta.
„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta”, precizează INSP.
În total, în România au fost depistate până acum 1817 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare din 2415 secvențieri. Rata de confirmare a ajuns la 75%:
Alpha – fosta variantă britanică B.1.1.7 – 1682 cazuri
Beta – fosta variantă sud-africană B.1.351 – 11 cazuri
Gamma – fosta variantă braziliană P.1 – 23 cazuri
Delta – fosta variantă indiană B.1.617.2 – 101 cazuri
Organizația Mondială a Sănătății folosește termenul „variantă îngrijorătoare” pentru a cataloga tulpinile care prezintă riscuri suplimentare pentru sănătatea publică în timp ce „variantă de interes” este folosit pentru acele tulpini care merită monitorizate mai îndeaproape din cauza unor potențiale riscuri.
Variantelor li s-au alocat litere din alfabetul grec pentru a putea fi urmărite mai ușor. Până pe 29 iunie OMS a identificat 4 variante îngrijorătoare și 7 variante de interes. Cele îngrijorătoare sunt:
- Alfa (B.1.1.7), descoperită în Marea Britanie;
- Beta (B.1.351), descoperită în Africa de Sud;
- Gamma (P.1), depistată în Brazilia/Japonia;
- Delta B.1.617.2, descoperită în India;
Alfa
Tulpina britanică a apărut în Anglia în septembrie 2020 și a dus la o creștere vertiginoasă a numărului de cazuri care a provocat impunerea unui nou lockdown în această țară în luna ianuarie. Alte țări, în special din Europa, au urmat exemplul Londrei și au impus din nou restricții.
Varianta Alfa a devenit dominantă în Statele Unite la începutul lunii aprilie și a fost depistată în cel puțin 172 de țări, potrivit datelor OMS.
Beta
Această variantă, apărută în Africa de Sud în august 2020, a dus la o recrudescență a cazurilor de Covid care a copleșit statele din sudul Africii. A fost raportată în cel puțin 120 de țări.
Gamma
Varianta, identificată pentru prima dată în orașul brazilian Manaus în decembrie 2020, a contribuit la explozia numărului de noi infecții din Brazilia care a copleșit sistemul medical și a dus la o criză a oxigenului medical. A fost raportată în cel puțin 72 de țări.
Delta
Această variantă care se răspândește extrem de rapid a alimentat valul care a provocat la situația dramatică din India, țară în care spitalele și crematoriile nu au mai putut face față numărului de noi cazuri și decese. Varianta Delta a fost identificată în cel puțin 96 de țări.
Un studiu realizat de cercetători de la Imperial College din Londra, OMS și Facultatea de Igienă și Medicină Tropicală din capitala britanică estimează că varianta Delta este cu 55% mai infecțioasă decât varianta Alfa.
Medicii din India au asociat această variantă cu o gamă mai largă de simptome și Public Health England a afirmat în luna iunie că datele din Anglia și Scoția sugerează că varianta Delta vine cu un risc mai mare de spitalizare decât Alfa.
Alte dovezi arată că varianta Delta are o abilitate mai bună de a eluda tratamentele pe bază de anticorpi și că are un potențial mai ridicat de reinfectare a persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 dacă boala a fost cauzată de o altă tulpină.
Internet