Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Viermii, se înfruptă şi din carnea oamenilor vii, nu numai a celor morţi.

Viermii, se înfruptă şi din carnea oamenilor vii, nu numai a celor morţi.

Dumnezeu înseamnă adevăr, iar adevărul este acelaş pentru toată lumea

Cred că unul dintre strămoşii mei dinspre tată fura din templu şi Isus l-a gonit urgent din lăcaşul sfânt blestemându-l să fie cămătar din tată în fiu, până la Judecata de Apoi, ca evreul cu bucata tăiată din piesa lui Shakespeare, pardon, care voia să taie o mică bucăţică din debitorul său.

Richard Sunderland-Beauclair: Fericirea e ca şi o femeie uşoară. Se dă aceluia care o plăteşte mai bine.

Uciderea în masă a prizonierilor era o cruzime inutilă?… Nu! Era un act politic cu o semnificaţie precisă. Căpeteniile lumii occidentale erau înştiinţate pe această cale că sultanul Baiazid le arunca mănuşa şi că gestul lui echivala cu o provocare adresată întregii creştinătăţi. Nu trimisese el un mesaj plin de sfidare regelui Sigismund al Ungariei, prin care îl prevenea că, după cotropirea pustei maghiare, nu se va opri decât la Roma, unde va transforma altarul bisericii San Pietro în iesle pentru cai? Rupea toate punţile fiindcă nu se temea de nimeni şi de nimic.

Nu există viaţă fără de sfârşit.

Onestitatea nu este întotdeauna apanajul geniilor.

Vintilă Corbul

Deși visa să devină ambasador, la îndemnul părinților, Vintilă Corbul urmează cursurile Facultății de Drept și devine magistrat. În paralel, pentru a-și alimenta propria pasiune, urmează Facultatea de Litere și Filozofie – secția Istorie. La doar 23 de ani, imediat după absolvirea facultății, Vintilă Corbul se angajează judecător. Fiind un “răzvrătit”, se căsătorește cu Ana Stoenescu, fata unui simplu muncitor.
Vintilă Corbul s-a născut la 26 mai 1916 în București și provine dintr-o familie foarte bogată. Sofia, mama acestuia, deținea acțiuni la diverse bănci și studiouri de film americane, motiv pentru care vizitele în Statele Unite ale Americii erau experiențe curente.
Constantin Popescu Corbul, tatăl adoptiv al autorului, provine dintr-o mică, dar înstărită familie boierească; deținea multe proprietăți în București și în țară, podgorie la Drăgășani și chiar un grajd cu cai de curse. Lui Vintilă Corbul i s-a sugerat de către părinți că tatăl său vitreg este de fapt tatăl natural. Constantin Popescu Corbul, s-a căsătorit cu Sofia, mama lui Vintilă, după divorțul acesteia de Mihail Economu, și i-a adoptat imediat copilul. Astfel se explică numele complet al autorului: Vintilă Dumitru Economu Popescu Corbul.
După război, toate proprietățile familiei sunt confiscate. Vintilă Corbul și familia sa sunt evacuați și forțați să locuiască în bucătăria unui imobil șubrezit, într-una din cele patru camere locuite de patru familii. Diplomele sale nu mai sunt „valabile”; este exclus din magistratură din cauza originii sale burgheze și a arestării tatălui său de către comuniști. Ocupă un post de bibliotecar, la o bibliotecă de cartier, dar este dat afară din aceleași motive, după numai 6 luni. Vintilă Corbul, licențiat în istorie și magistrat, ajunge muncitor necalificat și, ulterior, inginer la ICAB (Întreprinderea Canal și Apă București), unde lucrează aproape 15 ani. La scurt, timp Ana Stoenescu divorțează și fuge cu un evreu bogat, în Los Angeles.
Câțiva ani mai târziu se căsătorește cu Ioana Sân-Giorgiu, fiica scriitorului legionar Ion Sân-Giorgiu, ce fusese judecat și condamnat la moarte de regimul comunist. Ioana Sân-Giorgiu a fost dată afară de la Conservatorul de Arte Dramatice și se vede obligată să se angajeze muncitoare necalificată într-o fabrică de cuțite. Pentru a-și completa modestul venit, tânăra familie începe să traducă opere literare din limbile franceză și engleză.
Din cauza condițiilor grele de muncă, Vintilă Corbul se îmbolnăvește de tuberculoză oculară, intră în concediu medical și rămâne acasă. În perioada de aproape 2 ani în care își tratează boala, începe din nou să scrie la aproape 30 de ani de la apariția ultimului său roman. Idolii de aur – Dinastia Sunderland-Beauclair (3 volume) dă startul succeselor, cartea fiind editată mai târziu în franceză și poloneză. Din acel moment nu a mai fost nevoit să se angajeze.
În timp ce scria Căderea Constantinopolelui, cartea ce îl va lansa definitiv, Vintilă Corbul primește o lovitură foarte puternică. Ioana moare răpusă de cancer la numai 35 de ani, iar autorul este marcat definitiv și nu se mai căsătorește niciodată.
Vintilă Corbul a părăsit ilegal România în 1979, în plină glorie, împreună cu Eugen Burada. S-au mutat într-un mic orășel lângă Paris, iar Vintilă Corbul a locuit până la moarte în același loc în care s-a stabilit. Multe dintre titlurile sale au fost editate în franceză, poloneză, rusă, arabă.
A început să scrie încă din adolescență. Babel Palace este scris la 16 ani și Sclavii pământului este al doilea roman scris de Vintilă Corbul, la numai 18 ani, … și ultima carte publicată înainte de a fi trecut de către comuniști pe lista scriitorilor interziși.

Cea mai mare problemă cu care s-a confruntat urmaşul familiei Economu Corbul a fost aceea că niciuna dintre diplomele sale nu a mai fost recunoscută. Din acest motiv, deşi licenţiat în istorie şi magistrat, ajunge muncitor necalificat şi, ulterior, inginer la Întreprinderea Canal şi Apă Bucureşti (ICAB), unde lucrează aproape 15 ani.

Deşi primul său roman, Babel Palace, apăruse în 1932, Vintilă Corbul nu s-a lăsat impresionat de toţi cei care îi spuneau răspicat că nu are nicio şansă să fie publicat în comunism. A continuat să scrie şi a mers cu romanul la o editură. Cea mai mare surpriză a venit însă de la autorităţile vremii. Astfel, deşi cunoşteau că vine dintr-o familie de burghezi şi că este căsătorit cu fiica unui „duşman al poporului”, lui Vintilă Corbul i s-a publicat romanul Idolii de aur – Dinastia Sunderland-Beauclair. A fost primul succes din perioada comunistă a lui Corbul.
Banii primiţi i-au permis scriitorului să îşi concentreze atenţia strict asupra pasiunii sale. Sute de mii de români se înghesuiau să cumpere cărţile semnate de Vintilă Corbul.
În scurt timp, Vintilă Corbul a devenit cel mai vândut romancier român. Practic, orice roman îl avea ca autor se vindea mai bine ca pâinea caldă. Din păcate pentru autor, în perioada comunistă, nu se punea în practică sistemul actual, prin care se oferă scriitorului un procent din încasări. Dacă ar fi fost aşa, Corbul ar fi fost unul dintre puţinii milionari ai comunismului. Oricum, nu se poate spune că se plângea din cauza banilor puţini. El câştiga între 100.000 şi 300.000 de lei pentru un titlu, în condiţiile în care salariul mediu nu depăşea 2.000 de lei. În ciuda faptului că era unul dintre cei mai de succes scriitori români, Vintilă nu părea mulţumit. În plină glorie, în 1979, scriitorul dă o cruntă lovitură sistemului comunist când alege să fugă în Franţa. Cel care a facilitat plecarea scriitorului a fost ministrul de Externe de atunci al României, Ştefan Andrei. S-a mutat în orăşelul Rocquencourt, aflat în apropierea Parisului, unde a locuit până la decesul său. A murit aproape sărac, ultimele sale pasiuni, în afară de scris, fiind un câine şi o băutură carbogazoasă.
Căderea Constantinopolului este creația cu cel mai mare succes al lui Vintilă Corbul și, totodată, cea mai vândută carte din beletristica românească, numai la primul tiraj având vânzări de 192.000 de exemplare. A fost editată în franceză, greacă, arabă, iar în Franța a fost difuzată și sub formă de teatru radiofonic. Cenușă și orhidee la New York este prima carte apărută cu semnăturile Vintilă Corbul și Eugen Burada și pune bazele unei colaborări de aproape 29 de ani.
Vintilă Dumitru Corbul Economu Popescu nu a fost doar un scriitor de succes, ci şi un scenarist desăvârşit. De altfel, unele dintre filmele al căror scenariu a fost scris de Corbul au fost vizionate de milioane şi milioane de români. Una dintre cele mai cunoscute pelicule care îl are pe generic pe Vintilă Corbul este Nea Mărin miliardar (1979). Alte filme turnate pe baza scenariilor lui Corbul sunt: Revanşa (1978), Un comisar acuză (1974) şi Duelul (1981), toate regizate de Sergiu Nicolaescu.
Un clasament realizat de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România arată că Nea Mărin miliardar este cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. Pelicula a fost vizionată de nu mai puțin de 14,6 milioane de români și are, de departe, cea mai mare cotă de popularitate în rândul telespectatorilor ultimelor două generații.
Vintilă Corbul a fost, în al II-lea Război Mondial, locotenent de artilerie antiaeriană și, ulterior, pilotul comandantului forțelor aeriene române.

Surse:
ro.wkipedia.org

taifasuri.ro
autori.citatepedia.ro
youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 8 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie