Vizita prietenilor bulgari la Oltenița : Parteneriatul Educațional Basarab-Yovkov continuă
Elisabeta Genoa
Parteneriatul dintre Liceele Yordan Yovkov din Tutrakan și Neagoe Basarab din Oltenița se află la un avansat stadiu de progres.
Elevii celor două licee s-au întâlnit la Oltenița pentru a consolida relația, pentru a continua schimbul de experiență și de lucru, pentru a duce mai departe la fel de frumos colaborarea și relația de prietenie, dar mai ales pentru a-și exprima dorințele și inițiativele școlare.
Primirea a fost una călduroasă și ca la ”mama acasă” :
Proiectul de Parteneriat Educațional s-a încheiat cu acordul directorilor Liceului Neagoe Basarab Oltenița și Liceului Yordan Yovkov, respectiv prof. Cristian Lichiardopol și prof. Sonia Zlatarova. Directorul Liceul Basarab, prof. Cristian Lichiardopol le transmite celor prezenți că dintr-o joacă s-a ajuns la această frumoasă colaborare. Profesorul Lichiardopol a dorit să cunoască profesorii și copii bulgari din Tutrakan :
Prin proiectul intitulat ,,Matematica …..punte între culturi!’’, profesoara Marița Cucuianu își propune să iniţieze activităţi educative interdisciplinare care să vizeze toate domeniile: cultură, civilizaţie şi artă, educaţie, cu obiective majore: promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice fiecărei etnii/naţiuni, precum şi a imaginii Bulgariei în România și a României în Bulgaria, prin implementarea în cultură şi sistemul educaţional românesc a elementelor de cultură, civilizaţie şi artă bulgară alături de cele româneşti.
De asemenea, potrivit proiectului profesoarei Cucuianu, parteneriatul își propune să pună acentul pe competenţe,valorificând totodată experienţa şi pasiunea ceor implicați în proiect. De asemenea, proiectul urmărește revigorarea şi menţinerea interesului pentru matematică al elevilor, prezentarea matematicii într-o continuitate şi întrepătrundere suplă cu celelalte discipline şi abordarea matematicii de gimnaziu ca un fundament al culturii generale.
Scopul acestui proiect este promovarea dialogului și a comunicării între elevii din școli și medii sau culturi diferite. De asemenea este foarte importantă sprijinirea elevilor pentru a dobândi competențele și abilitățile necesare dezvoltării personale pentru integrare profesională și cetățenie activă. Un alt scop în aplicarea proiectului este dezvoltarea cunoașterii și înțelegerii diversității culturale și lingvistice europene în rândul profesorilor și elevilor:
Nu au lipsit cadourile. Oaspeții au oferit un frumos tablou gazdelor, iar gazdele s-au dovedit a fi cu adevărat primitoare:
Elevul Georgică Pârvu de la clasa a VI-a la Liceul Teoretic ”Neagoe Basarab” Oltenița a oferit prietenilor săi clipe speciale în acordurile viorii. Tânărul a acompaniat întâlnirea celor două naționalități prietene cu talentul și veselia sa expresive:
De la Liceul unde preludiul s-a întins până spre arta culinară, prietenii celor două licee au pornit spre Expoziția de Folclor și Etnografie de la Turnul de Apă Oltenița, apoi a urmat o vizită la Chirnogi, unde s-au desfășurat mai multe activități. Una dintre acestea le-a oferit copiilor relaxare și plăcere : săditul pomilor.
Ca argument al acestui proiect, în parteneriat cu Liceul „Yordan Yovkov” din Tutrakan, profesoara Cucuianu susține ca elevii si conducerea Liceului Teoretic ”Neagoe Basarab’’ din Olteniţa să realizeze o serie de activitati pe probleme de interculturalitate, multiculturalitate, activități sportive și artistice care să răspundă temei: ,,Matematica …..punte între culturi!”.
În proiect sunt implicați elevi din ciclul gimnazial. Matematica este disciplină importantă de formare şi dezvoltare a copilului şi tânărului, prin urmare Marița Cucuianu consideră că acţiunile ce fac cunoscute diverse idei şi abordări în licee europene este bine să fie cunoscute de câţi mai multi profesori români. Parteneriatul presupune unitate în cerinţe, de opţiuni, decizii şi acţiuni educative, subordonate actului educativ propriu- zis.
Totodată, prin acest proiect se propun informații pentru a se afla cât mai multe despre oameni de artă, scriitori sau poeţi care au avut preocupări în domeniul matematicii, dar şi despre matematicieni care au preocupări în domeniul artei, al literaturii.
Protocolul dintre cele două licee a fost încheiat pentru perioada decembrie 2014- decembrie 2018 și se va prelungi prin acordul părților cu clauze de revizuire, după caz, în funcție de activitățile propuse.
Lasă un răspuns