Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

7 sfaturi să-ți faci planul de renovare ca un profesionist

Orice om trece cel puțin o dată în viață printr-un proiect de renovare a locuinței. Unii chiar își construiesc casa de la zero. Dar acest articol este despre altceva. Este despre cum puteți să gândiți totul pe etape, astfel încât să nu ajungeți pe final la enervanta concluzie a meșterilor că „trebuie să spargem ca să mai facem și asta”. Așa că, nu vă mai așteptați la ajutor nesperat sau că lucrurile se vor așeza de la sine și gândiți totul pe etape bine structurate. Să începem.

 1. Fără să dați fuga la ultimul catalog Jysk și să petreceți ore în șir alegând perne și accesorii, puteți, totuși, să vă faceți o idee cu privire la așezarea mobilei în noul proiect. Vă interesează aici mai mult poziționarea obiectelor mari de mobilier, cele pe care nu le veți muta foarte ușor, și necesarul de utilități pentru acestea. Nu vreți să aveți neplăcuta surpriză că nu puteți monta cuptorul electric pentru că nu aveți acces la priză sau că nu se va putea sta bine pe canapea pentru că aerul condiționat vă va bate fix în cap.
 2. Alegeți din timp finisajele și obiectele a căror comandă v-ar putea întârzia lucrarea. Dacă v-ați hotărât să integrați în proiectul vostru un obiect mai deosebit ce trebuie livrat pe comandă, ar fi bine să vă interesați de termenii de livrare din timp. Altfel, puteți sta cu muncitorii în casă, așteptând câteva plăci de faianță. Unele piese le puteți aștepta și câteva săptămâni. Deși sună greu de sincronizat, cel mai bine este ca muncitorii să aibă mereu materialele cu care să lucreze, în loc să puneți pauză proiectului pentru că încă sunteți în așteptare. Mai mult, în cazul cel mai rău, aceste materiale ar putea nici să nu ajungă din cauza unor probleme de livrare. Vă trebuie o marjă de eroare și o plasă de siguranță.
 3. Pregătiți camera. Să nu vă așteptați ca muncitorii angajați să vă facă lucrarea să vă respecte lucrurile proprietate personală. Este de datoria voastră să le puneți deoparte în mod organizat. Dacă locuința ce urmează a fost renovată este goală, lucrurile sunt simple. Dar dacă nu, pot deveni foarte complicate.
 4. Acordați aceeași atenție materialelor de construcție și celor de finisaje. Știm că finisajele se văd iar materialele de dedesubt mai puțin. Dar, în timp, acestea din urmă sunt cele care vă vor scuti de o nouă renovare în detaliu prea curând. Orice catalog Leroy Merlin este perfect pentru a alege atât materiale de construcții, cât și finisaje.
 5. Oricât de tare v-ați grăbi să vedeți montate plăcile de gresie și faianță pe care le-ați ales după ore întregi de răscolit ultimul catalog Leroy Merlin, important este ca restul lucrării să fie făcută corect. Nu acceptați nici un compromis, nici un perete strâmb, nici un colț nefinisat. Poate sunteți nerăbdător acum, dar imaginea acelui colț care trebuia lucrat mai bine vă va bântui până la următoarea renovare.
 6. Fiți de față când se fac finisajele, pentru a corecta eventuale greșeli pe loc. Oricât de dificil ar fi să faceți asta, este mai bine decât să puneți meșterii să repete lucrarea pentru că nu au înțeles bine modelul decis pentru plăci.
 7. Gândiți fiecare etapă dinainte. Sunteți la partea de construcție, gândiți-vă la finisaje. Sunteți la finisaje, gândiți-vă la mobilă (acum e momentul pe care îl așteptați cu ultimul catalog Jysk în față!).

Cea mai mare provocare în cadrul unui proiect de renovare vine atunci când renovați locuința personală, când nu aveți unde să vă mutați. Situația în care renovați un apartament dar locuiți în altă parte este ideală, dar nu se aplică tuturor. Astfel, atunci când renovați cu toată familia în casă și când nu aveți nici unde depozita lucrurile personale, proiectul trebuie să fie și mai bine gândit.

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie