A crescut cererea pentru vaccinarea antigripală. La Oltenița nu au ajuns încă dozele
Cele trei noi tupini ale gripei izolate pentru sezonul acesta pot invada organismul simultan cu Sars-Cov-2, declară medicii. Cu toate astea, în Oltenița nu a ajuns până la această oră nicio fiolă de vaccin antigripal. Cel puțin așa susțin medicii de familie. Experţii în sănătatate au anunț că în valul al doilea al pandemiei va avea loc şi confruntarea cu gripa sezoniera. Aceasta se poate preveni.
Din trei milioane de doze gratuite, câte a comandat de la producători, Ministerul Sănătăţii a distribuit patru sute de mii. Cele mai multe au ajuns în spitale. Dozele ajung în tranşe, iar cei care vor fi imunizaţi la jumătatea lui noiembrie vor fi protejaţi de gripa sezonieră abia în decembrie.
Ministerul Sănătăţii, la recomandarea OMS, a transmis clar că trebuie imunizate antigripal întâi gravidele.
Urmează preşcolarii între 3 şi 5 ani, pentru că merg la grădiniţă, bolnavii cronici şi copiii de la 6 luni la 3 ani. Cei din urmă au nevoie de 2 doze, aşadar până la imunizarea completă la ei nu trec 2 săptămâni, ci o lună şi jumătate!
Ministerul Sănătății a achiziționat anul acesta 3 milioane de doze de vaccin antigripal, dublu față de anul trecut, iar distribuția primei tranșe a început la mijlocul acestei luni.
Cei care nu intră în categoriile de risc și doresc să se vaccineze împotriva gripei pot să își procure vaccinul din farmacii.
Vaccinurile antigripale determină dezvoltarea anticorpilor în organism, la aproximativ două săptămâni după vaccinare. Acești anticorpi oferă protecție împotriva infecției cu virusurile care sunt utilizate pentru a face vaccinul. Vaccinul gripal sezonier protejează împotriva virusurilor gripale pe care cercetările le indică că vor fi cele mai frecvente în viitor.