”A venit vacanța cu trenul din Franța !!” / Astăzi sute de tineri oltenițeni au întâmpinat vacanța de vară
de Laura Suzeanu
Pentru cei mai tineri dintre noi este greu de imaginat cum arăta pauza vacanțelor din urmă cu 25 de ani, în spațiul claustrofob și opac al României ceaușiste. Acea epocă s-a sfârșit, a început o alta. De ce trebuia să vină neapărat vacanța cu un tren și nu cu alt mijloc de transport nu se știe. Probabil pentru că trenul aduce un aer de prospețime, mersul este melodios, sacadat, ambianța ușor romantică specifică unui anotimp călduros se confundă cu dorințele de nebunie a vacanțelor școlare.
”A venit vacanța cu trenul din Franța” – o exclamație și o răbufnire de emoție care și acum șochează după ani de zile de când a fost lansată, tocmai pentru că unul dintre cuvintele cu mare încărcătură emoțională se află pe buzele multora dintre copii : VACANȚA.
De mai bine de o săptămână gândul la ea stârnește numeroase senzații frumoase, vesele, vii sau parțial de tristețe fiindcă există și copii, puțini într-adevăr care s-au despărțit cu greu de școală.
Elevi și profesori din Oltenița și-au luat rămas bun de la anul școlar 2014-2015 și au întâmpinat vacanța de vară cu diverse activități școlare, alături de ei alăturându-se sute de părinți, bunici, frați, prieteni. Printre zeci de coronițe, forfotă, gălăgie, sute de buchete de flori, elevii fiecărei clase au asistat la anunțarea rezultatelor cu premiile obținute. Pentru unii dintre elevi anul școlar nu a fost deloc ușor, alții au spus că nu i-a deranjat prea mult învățatul, dar toți au sesizat că școala le aduce și multe bucurii legate de premii la olimpiadele județene sau naționale, concursuri interesante și de mare finețe. Așadar Oltenița se poate mândri la capitolul ”învățătură” cu elevi nu doar talentați, ci și foarte buni la carte.
Restaurantele și pizzeriile au fost luate imediat cu asalt, fiecare dintre copii și tineri dorind să se bucure și să fie alături de colegi în ultima zi de școală.
Absolvenții claselor a VIII-a au intrat cu o săptămână mai devreme în vacanță, aceștia urmând să susțină prima probă a Evaluării naționale, la limba și literatura română, pe 22 iunie. Proba la matematică va fi susținută pe 24 iunie. Rezultatele vor fi afișate pe 26 iunie, până la ora 16,00.
În aceeași zi, în intervalul 16,00-20,00, se pot depune contestațiile, care vor fi rezolvate în perioada 27-29 iunie. Rezultatele finale după contestații vor fi afișate pe 30 iunie. Prima repartizare computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a se va face pe 14 iulie. Pe 15 iulie se vor afișa în unitățile de învățământ gimnazial listele cu absolvenții repartizați proveniți din școlile respective și listele cu locurile neocupate în unitățile de învățământ liceal. Cea de-a doua etapă de repartizare computerizată va avea loc pe 23 iulie, iar cea de-a treia în zilele de 3 și 4 septembrie.
Cei mai mari mai puțin relaxați : Vin probele scrise la Bacalaureat apoi admiterea la facultăți
Înscrierile pentru prima sesiune a bacalaureatului au avut loc în perioada 25-29 mai, potrivit calendarului examenului pentru sesiunea iunie-iulie 2015. Pe 8 iunie s-a tras primul bilet pentru examenul de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A. Emoțiile se vor încheia abia pe 10 iulie, când vor fi afișate rezultatele finale. Cursurile la clasele a XII-a şi a XIII-a s-au încheiat în 29 mai, iar examenul de bacalaureat a început în 8 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, susţinută până în 10 iunie. În 15-19 iunie se desfășoară proba de evaluare a competenţelor digitale iar în 22-26 iunie proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 29 iunie la limba şi literatura. Testarea va continua în 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenţii profilului real, şi istorie, pentru cei de la uman, iar în 3 iulie va fi proba la alegere a profilului şi specializării.Rezultatele vor fi afişate în 6 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 7-9 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 10 iulie.
Urmează apoi înscrierile pentru admiterea la facultăți, așadar cei care au asistat la ultimul clopoțel din viața de elev pășesc spre maturitate la facultăți.
Pentru alții urmează a doua sesiune a examenului de bacalaureat de anul acesta, care va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 13 până în 17 iulie. În 17-18 august va avea loc atât evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în 18-19 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar în 20-21 august – evaluarea competenţelor digitale.
Din 24 august vor începe probele scrise ale sesiunii de toamnă, prima testare fiind la limba şi literatura română, pe 26 august – proba obligatorie a profilului şi 28 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 31 august, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 1-2 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 3 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
Alte locuri, alte granițe, alte ritualuri, alți oameni, alte visuri înainte de 1990. Copii fiind ajung adolescenți, apoi tineri, iar odată cu trecerea timpului oameni maturi. Rămân însă amintirile și frumusețea febrilă a vacanței…chiar dacă pe undeva ”a veni vacanța cu un tren din Franța” și nu cu un avion sau autocar ține de un mijloc de locomoție. Viteza nu este aceeași dar bucuria este molipsitoare. Că nu s-a schimbat în timp trenul cu alt vehicul înseamnă că încă mai avem visuri și speranțe aduse de ritmul încântător al glasului șinelor de tren.
La Oltenița „A venit vacanța cu trenul din Franța/Hai copii la joc, cărțile pe foc!”
Lasă un răspuns