Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Am învăţat că a-ţi câştiga existenţa nu înseamnă acelaşi lucru cu a-ţi câştiga viaţa.

Am învăţat că a-ţi câştiga existenţa nu înseamnă acelaşi lucru cu a-ţi câştiga viaţa.

Dacă vrei să fii normal, nu vei afla niciodată cât de minunat puteai fi.

Ne bucurăm de frumuseţea unui fluture, dar rareori recunoaştem schimbările prin care a trecut pentru a dobândi acea frumuseţe.
Niciodată să nu pui pe cineva pe primul loc, când tu eşti o simplă opţiune pentru ei.
Nu există agonie mai mare decât aceea de a îngropa o poveste nespusă.
Poate că nu poţi controla toate lucrurile care ţi se întâmplă, dar poţi decide să nu fii doborât de ele.
Nu am încredere în oameni care nu se iubesc pe ei înşişi şi totuşi îmi spun «Te iubesc». Există un proverb african care spune: «Ai grijă când un om dezbrăcat îţi oferă un tricou».
Am învăţat că oamenii or să uite ce ai spus, or să uite ce ai făcut, însă nu or să uite niciodată felul în care i-ai făcut să se simtă.

O pasăre cântă nu pentru că are un răspuns, ci pentru că are un cântec.

Dumnezeu aşează curcubee în nori, astfel încât fiecare dintre noi – în momentele cele mai întunecate şi mai dureroase – să putem zări posibilitatea speranţei.

Izvorul creativităţii nu seacă niciodată. Cu cât extragi mai mult din el, cu atât se umple mai mult.

Dacă mai ai doar un zâmbet, oferă-l oamenilor pe care-i iubeşti. Apoi ieşi pe stradă şi începe să spui “Bună dimineaţa” la străini.

Viaţa este o curvă. Trebuie să ieşi în faţă şi să-i dai cu piciorul în fund.

Dragostea nu recunoaşte nici un fel de bariere. Ea sare peste şanţuri, peste garduri, trece prin pereţi pentru a ajunge, plină de speranţă, la destinaţia sa.

Iertarea este unul dintre cele mai mari daruri pe care vi le puteţi oferi. Iartă-i pe toţi

Am învăţat că în fiecare zi ar trebui să întinzi mâna şi să atingi pe cineva. Oamenii au nevoie de o îmbrăţişare călduroasă sau doar de o bătaie uşoară şi prietenească pe umăr.

Încearcă să fii un curcubeu în norul cuiva.

Dacă nu îţi place un lucru, schimbă-l. Dacă nu poţi să-l schimbi, schimbă-ţi atitudinea. Nu te plânge.

Te înalţi în viaţa mea ca un promiţător răsărit de soare, aducând strălucire zilelor mele cu lumina din ochii tai. Nu am fost niciodată mai puternică. Acum sunt acolo unde îmi este locul.

Muzica a fost refugiul meu. Aş putea să mă strecor în spaţiul dintre note şi să întorc spatele singurătăţii.

E timpul ca părinţii să-şi înveţe copiii că în diversitate există frumuseţe şi putere.

Dorinţa de-a ajunge la stele este ambiţioasă. Dorinţa de-a ajunge la inimi este înţeleaptă.

Dacă ai un singur surâs în tine, dăruieşte-l oamenilor pe care îi iubeşti.

Am aflat că, printre altele, dăruirea eliberează sufletul celui care dăruieşte.

Viaţa, adevărata viaţă, nu se măsoară în capacitatea respiratorie, ci în momentele care ne lasă fără respiraţie.

Gelozia în iubire este asemeni sării din mâncare. Când este puţină poate adăuga savoare, când este prea multă risipeşte plăcerea şi în anumite împrejurări îţi poate ameninţa viaţa.

Există o linie foarte fină între a iubi viaţa şi a fi lacom pentru ea.

Am învăţat că, indiferent de tipul relaţiei pe care o ai cu părinţii, or să-ţi lipsească mult atunci când vor pleca din viaţa ta.

Am învăţat că viaţa îţi dă uneori şi a doua şansă.

Maya Angelou

La doar 14 ani s-a făcut remarcată după ce a devenit prima femeie afro-americană conductor de Maya Angeloutroleibuz. Mai târziu ea devine şi una dintre primele femei regizor de culoare. Dar activităţile ei nu s-au oprit aici. Ea a fost poetă, scriitoare, actriţă şi autoare de piese de teatru.
Maya Angelou, al cărei nume real a fost Marguerite Ann Johnson, s-a născut pe 4 aprilie 1928, în oraşul Saint-Louis din statul Missouri şi s-a mutat alături de părinţi şi de fratele ei mai mare în California pe când avea doar câteva luni. Dar, aşa cum s-a întâmplat cu multe familii afroamericane care au migrat spre nord sau spre vest, părinţii ei s-au confruntat cu sărăcia şi nu au putut să asigure traiul celor doi copii. Aceştia au fost trimişi la bunica lor pe linie paternă în oraşul Stamps din statul Arkansas, un stat din sudul segregaţionist american.
Maya AngelouMaya a crescut şi a frecventat şcoala primară din Stamps unde tatăl ei, Bailey Johnson, venea să o viziteze din când în când. La vârsta de şapte ani, a revenit, însoţită de fratele ei, la Saint-Louis, în casa mamei lor, Vivian Baxter. A fost violată de un prieten al mamei sale. După proces, a refuzat să mai vorbească şi s-a întors în Stamps la bunica ei. Graţie ajutorului oferit de o prietenă a acesteia, doamna Flowers, care a făcut-o să descopere literatura, şi-a regăsit, treptat, încrederea în sine şi a reînceput să vorbească.
S-a întors, mai târziu, în California, unde, întrucât era o elevă bună, mama ei a înscris-o într-o şcoală privată, devenind prima elevă de culoare din acea unitate de învăţământ.
Maya Angelou a fost, o figură de prim rang în lupta pentru dobândirea de drepturi civile pentru persoanele de culoare din Statele Unite şi o prietenă apropiată a activistului Martin Luther King.
Un autor prolific, Maya Angelou a scris peste 30 de cărţi, a câştigat numeroase premii şi a fost distinsă, în 2013, cu National Book Award pentru contribuţiile aduse literaturii. Angelou a furnizat comentarii elocvente despre rasă, sex şi modul în care îţi poţi trăi viaţa din plin în poemele şi memoriile sale. Ultima ei lucrare „Mom & Me & Mom“, despre mama şi bunica ei şi despre ce a învăţat de la acestea, a fost lansată în 2013.
Înainte de a împlini vârsta de 20 de ani, Maya Angelou a lucrat ca bucătăreasă, dansatoare şi cântăreaţă Maya Yougîn California, unde a şi născut un fiu, Guy. Cu puţin timp înainte să împlinească 30 de ani s-a mutat la New York, în cartierul Harlem. Deşi nu erau căsătoriţi în mod oficial, Maya Angelou l-a urmat pe sud-africanul Vusumzi Make, bun prieten cu Nelson Mandela şi combatant în lupta contra politicii de apartheid până în Egipt. După ce s-a despărţit de acesta, s-a mutat cu fiul lor Guy în Ghana, unde l-a cunoscut pe Malcolm X.
S-a întors în Statele Unite în 1965 unde a colaborat cu acesta până la asasinarea lui. Apoi, a devenit coordonatoarea secţiunii newyorkeze a organizaţiei conduse de Martin Luther King.

A început să scrie după asasinarea acestuia, la îndemnul lui Harlem James Baldwin.
Maya Angelou in 1970A călătorit foarte mult şi vorbea în afară de engleză alte patru limbi: franceză, spaniolă, italiană şi arabă.
Din 1981, locuia la Winston-Salem din Carolina de Nord, unde a ocupat catedra de studii americane la Universitatea Wake Forest. Avea şi o casă în Harlem şi a participat în calitate de orator la evenimentul Million Man March din 1995.
Preşedintele Americii Barack Obama a numit-o „una dintre cele mai strălucitoare lumini ale zilelor noastre – un scriitor genial, un prieten feroce şi o femeie cu adevărat fenomenală“, conform Time.
„Cu o vorbă bună şi cu o îmbrăţişare puternică, ea avea abilitatea de a ne reaminti tuturor că suntem copiii lui Dumnezeu, că toţi avem ceva de oferit“, a declarat Obama. „Şi, în timp ce călătoria Mayei s-a terminat, ne putem împăca cu gândul că al ei Maya Angelou Barack Obamacântec va continua să urce până în Rai şi vom celebra zorii care sunt aduşi cu ajutorul ei“, a mai spus liderul american.

„Ea a fost un simbol extraordinar în Statele Unite, un exemplu a ceea ce se poate realiza cu ajutorul artei“, a declarat, pentru Reuters, Harold Augenbraum, directorul executiv al Fundaţiei Naţionale de Carte.

Maya Angelou este cunoscută pentru operele sale autobiografice “I Know Why the Caged Bird Sings” (1969) şi “All God’s Children Need Traveling Shoes” (1986). Volumul ei de poezii “Just Give me a Cool Drink of Water Fore I Die” (1971) a fost nominalizat la premiul Pulitzer. A fost nominalizată la premiul Tony pentru rolul ei din piesa de teatru “Look Away” din 1973 şi a fost recompensată cu trei premii Grammy pentru volumele sale în format audio.
În 1993, Maya Angelou a fost invitată să recite poezia sa “On the Pulse of Morning” la ceremonia de învestire a preşedintelui american Bill Clinton.

În 2008, ca mulţi lideri ai comunităţii afro-americane, a sprijinit-o pe Hillary Clinton în timpul alegerilor primare din Partidul Democrat şi, apoi, l-a susţinut pe Barack Obama în alegerile prezidenţiale americane.
Maya_Angelou_Maya Angelou a influenţat numeroase personalităţi americane de culoare, inclusiv pe jurnalista Oprah Winfrey, care îi mulţumea adeseori în discursurile sale.
A fost recompensată cu National Medal of Arts în 2000, cu Lincoln Medal în 2008 şi cu Presidential Medal of Freedom în 2011. Volumele ei de poezie au fost incluse în programa şcolară a liceelor americane. În 2013, Maya Angelou a primit un premiu special la gala National Book Awards pentru servicii deosebite aduse literaturii.

Maya Angelou a murit în 2014 la vârsta de 86 de ani, iar executorii testamentari au decis să scoată la MayaAngeloulicitaţie colecţia sa de artă, ce includea un număr de aproximativ 50 de obiecte. Unul dintre punctele principale ale licitaţiei a fost reprezentat de o cuvertură pictată, realizată de artista Faith Ringgold, pe care renumita realizatoare de televiziune Oprah Winfrey a comandat-o în 1989, cu ocazia celei de-a 69-a aniversări a bunei sale prietene Maya Angelou.
Cuvertura o prezintă pe renumita Maya Angeloupoetă americană înconjurată de flori şi citate din volumele sale de versuri.
Maya Angelou a expus cu mândrie această cuvertură, intitulată “Maya’s Quilt of Life”, pe un perete al reşedinţei sale din New York.
Întreaga colecţie a fost estimată la un preţ total de 400.000 de dolari.
Licitaţia a fost organizată de Swann Galleries şi a avut loc pe 15 septembrie 2015, la New York.

Surse:
adevarul.ro
mediafax.ro
autori.citatepedia.ro
youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =

− 4 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie