Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Artiști și scriitori uniți la Negoești într-un gând și-o mărturisire: creația în desăvârșirea Învierii

Laura Suzeanu

”Eu, grație structurii mele sufletești, am crezut întotdeauna că scriitorul trebuie să fie un luptător, un deschizător de drumuri, un mare pedagog al neamului din care face parte, un om care filtrează durerile poporului prin sufletul lui și le transformă într-o trâmbiță de alarmă. Am văzut în scriitor un element dinamic, un răscolitor de mase, un revoltat… Am văzut în scriitor un semănător de credințe și un semănător de biruințe.” (Octavian Goga)


Persoanele pe care le întâlnim în drumul vieții ne schimbă uneori aspectul cărărilor, alteori pe noi ca persoane sau anumite percepții. Grupul unor oameni de cultură face ca la fiecare întâlnire literară unde creația, gluma bună, respectul și noblețea fac sprinturi printre zâmbete, relația să păstreze și o notă de cochetărie.
Weekendul acesta, iubitorii de literatură, cei care își fac timp de weekend să mai petreacă împreună câteva ore, au poposit din nou la Negoești. Poezie sau proză, bancuri sau amintiri, cam acestea au fost vedetele zilei de sâmbătă de sfârșit de aprilie. Am citit undeva că proza scurtă este un fel de Cenușăreasă a literaturii: publicată mai rar, vândută mai puțin, necunoscută cititorilor sau puțin gustată în comparație cu romanul sau chiar poezia. Proza scurtă a fost vedeta zilei. Asta nu înseamnă că poezia s-a lăsat mai prejos, căci așa cum spunea Lucian Blaga ”Poezia este un veşmânt în care ne îmbrăcăm iubirea şi moartea.”


Frumosul nu poate fi cântarit. Ceva este frumos și atât, nu-i rămâne decât să fie ascultat. Frumosul atrage, funcționează ca un stimul, puterea frumosului fiind atât de mare încât uneori poate însănătoși pe cineva bolnav ori poate chiar face ca un orb să vadă și un surd să audă. Ea poate opri degradarea și urâțirea lumii.
Frumusețea are nevoie însă de noi toți pentru a putea exista și a o pune în valoare. Așa se face că printre profesori sau ingineri scriitori, tineri, liceeni sau preoți cu har artistic, literatura s-a înfruptat din nou din  talent, dorind cu ardoare să se sature până la următoarea întâlnire.


Delicata artistă de tapiserie și sensibilă scriitoare, Lia Maria Andreiță, este prezentatoarea invitaților, de data aceasta profesorul Nicolae Mavrodin de la Cenaclul Literar din Oltenița fiind cel care a stabilit data întâlnirii.

După prezentarea unui invitat mult așteptat, prof. dr. Done Șerbănescu, amfitrioana evenimentelor, cum i se mai spune Liei Andreiță, s-a ocupat de oficialități:

Și dacă în artă nu se poate fără ca un strop de har din Hristos să coboare spre om oferindu-i scânteia talentului, și pentru că s-a scurs puțin timp de la sărbătoarea Învierii Mântuitorului, atunci invitații au slăvit clipa, cântând ”Hristos a Înviat”:

Profesorul Nicolae Mavrodin oferă celor prezenți fragmente din opera sa:

Gazdele evenimentului de weekend au fost Alexandrina și Nicolae Trușcă. Părintele Trușcă invită pe cei prezenți către o scurtă călătorie în muzica lui Ion Luican, nu înainte de a-i face o biografie:

Muzica poeziei și dansul prozei scurte caută să cucerească ringul auditoriului. Și cum tonul face muzica iar coregrafia face dansul, artiștii au intrat în scenă rând pe rând, printre ei și o interpretă de muzică religioasă și romanțe : Profesor Enache Dobre, Dobrița Spirea, poet național de poezii pentru copii Aurora Georgescu, prof. Valeriu Vârlan, conf. univ. prof. dr. ing. Vasile Szolga, ing. Relu Cotoban:

Sensibilitatea sufletului unui om este coroana de flori a lui. Creațiile artistice au rolul de a transmite sentimente, idei, simțuri, trăiri, de a inspira alți artiști în lucrările lor. Ce ar fi fost simfoniile lui Mozart ori creația lui Beethoven fără sensibilitatea care s-a adăugat celorlalte calități umane? Ce ar fi fost pictura lui Grigorescu ori a lui Tonitza fără sensibilitate, cum ar fi fost sculptura lui Michelangelo fără delicatețea sufletului lui? Ce ar fi fost operele marilor scriitori ori ce ar fi creațiile designerilor fără sensibilitate? Poate doar niște note pe o foaie, niște pânze zmângălite, pietre cioplite, foi fără noimă sau haine și interioare care să nu spună nimic în concepția lor. Cultura și arta sunt importante în dezvoltarea sensibilității umane. Tot arta este cea care întruchipează sensibilitatea umană, interiorul artistului, totul transpus în tablouri, pe un papirus, un vârf de marmură sau o bucată de tapiserie.
Despre sensibilitate, artă, cultură și delicatețe vorbim atunci când ni se prezintă o tapiserie la care nu doar aspectul creației este definitoriu ci și efortul fizic, timpul care inundă cu trecerea lui, iar mâinile ce modelează și evocă scene, chipuri, sentimente, metafore, personificări și înțelesuri trebuie să țeasă prin timp.
Cu tapiseria Liei Maria Andreiță, artist plastic și talentat scriitor, ne-am întâlnit de câteva ori. Iubitorii de artă au simțit poveștile creațiilor sale ori măcar le-au sorbit din priviri. De data aceasta,
Lia Andreiță a adunat tot ce este mai complex într-o lucrare: Învierea lui Iisus Hristos.
Descrierea artistei este bogată în imagini artistice:

Scriitorul Ion Andreiță, renumit prin condei este cel pe care îl inspiră tot ce îl înconjoară. Cu un talent viguros, Ion Andreiță are o personalitate aparte, cu un umor direct și rarefiat. Condeiul zboară în mâna lui Andreiță. Energia cu care își creează operele este debordantă:

Părintele Nicolae Trușcă, slujitor al Domnului și talentat scriitor, dă frâu liber unui simț al umorului desăvârșit, întreaga sa operă fiind asemănată ca stil cu cea a lui Ion Creangă. Preotul descrie cu măiestrie scene din viața de la țară sau povești, povestiri, snoave, fragmente din datini cu iz bucolic:

Cenaclurile ”Catacomba” și ”Elina Doamna” s-au alăturat de data aceasta Cenaclului din Oltenița, în decorul istoric și de adâncă mărturisire a sfințeniei lăcașului de cult din Negoești.

Pictorul Teodor Meiloiu a donat câteva tablouri bisericii, fiind unul dintre invitații de onoare ai evenimentului:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

55 + = 56

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Floralia şi Floriile/Duminica stâlpărilor – origine, semnificaţie, simboluri Floralia sau …
Corespondenta la redactie