Aurora boreală, vizibilă în Harghita: fotografii spectaculoase cu fenomenul polar pe cerul României
Aurora boreală, fenomen vizibil de obicei în regiunile nordice, a fost observată, în noaptea de marţi spre miercuri, pe cerul Marii Britanii, al Ungariei, dar şi pe cel al României. Un fotograf din comuna Lăzarea din Harghita a surprins aurora polară la Pasul Ţengheler.
O puternică furtună solară a lovit Terra marţi, contribuind la apariţia spectacolului luminos pe cerul nopţii vizibil în regiuni mult mai îndepărtate de polul nord decât de obicei.
Astfel, aurora boreală s-a vazut în noaptea de marţi spre miercuri (17-18 martie), în mai multe ţări în care, de obicei, aceasta nu este vizibilă. În Statele Unite ale Americii, fenomenul a putut fi observat chiar şi în statul federal Oregon, iar în Europa, pe lângă Marea Britanie şi ţările scandinave, aurora a fost vizibilă pe cerul Ungariei, dar şi pe cel al României.
Fotograful Attila Munzlinger a reusit sa surprindă acest fenomen în pasul Tengheler din judeţul Harghita.
Aurora Boreala surprinsă miercuri dimineaţa pe cerul Marii Britanii
Două explozii de pe suprafaţa Soarelui au trimis duminică înspre Pâmânt cantităţi mari de particule puternic energizate. Cele două explozii s-au contopit în drumul lor spre Terra şi au atins magnetosfera marţi, cu circa 15 ore mai devreme decât prevăzuseră specialiştii şi mult mai puternic decât se aşteptau aceştia, potrivit lui Thomas Berger, director al Centrului de prognoză a vremii spaţiale din Boulder, în statul american Coloradă, informează „The Guardian”. Autorităţile americane au emis avertizări privind posibile întreruperi ale furnizării de energie electrice, probleme ale funcţionării sistemelor de poziţionare globală (GPS) si ale sistemelor de comunicaţii, dar Berger a precizat că de această dată nu au avut loc explozii solare care să afecteze funcţionarea în siguranţă a sateliţilor de pe orbita Terrei. Aurora boreală, de obicei vizibilă în regiunea de dincolo de Cercul Polar de Nord, a putut fi observată şi în regiuni mai sudice, mult mai multe persoane putând să se bucure de spectacolul de pe cer. Pe lângă regiuni extinse din Statele Unite ale Americii, aurora boreală a putut fi văzută şi în Estonia, mare parte a Rusiei şi nordul Europei, dar şi în Polonia şi Germania. În emisfera sudică, fenomenul a putut fi văzut în Dunedin, Noua Zeelandă, şi în mai multe regiuni din Australia, inclusiv în oraşele Perth şi Goulburn. Aurora boreală se produce atunci când particulele puternic energizate emise de Soare interacţionează cu atomii gazelor din atmosferă, producând lumini colorate (roşu, verde, albastru), în funcţie de atomii cu care se ciocnesc (oxigen, azot) şi densitatea acestora în păturile atmosferice afectate de furtuna solară. Exploziile solare pot provoca puternice furtuni geomagnetice care la rândul lor pot afecta liniile de înaltă tensiune şi centralele de producere a energiei electrice, ducând la supraîncărcarea reţelelor şi apoi la defecţiuni importante şi întreruperi de lungă durată a livrării de energie electrică. Un astfel de eveniment neplăcut a avut loc pe 13 martie 1989, când sistemul de producere şi transport al energiei electrice din Quebec, în Canada, a fost grav afectat de o furtună geomagnetică care a dus la colapsul său.
Sursa:
www.adevarul.ro
Lasă un răspuns