Avalanșe de nemulțumiri se prăbușesc peste decorul public : primarul Țone pe de o parte, oltenițenii înghețați de cealaltă parte
Dezorganizarea managementului local cu privire la distribuția apă caldă-căldură în municipiu către locatarii rămași conectați la sistemul centralizat al Termourban, s-a făcut simțită în ultimele luni când societatea de distribuție nu a mai fost capabilă să alimenteze locatarii de la bloc. Fie că vorbim de datoriile mai vechi ale rău-platnicilor către Termourban, fie că vorbim de neluarea la timp a unor măsuri de către Consiliul Local și Primăria Oltenița, care să salveze de la faliment Termourban și de la îngheț locatarii celor aproximativ 2700 de apartamente ce primesc căldură în sistem centralizat, fie că vorbim de ambele variante coroborate, s-a ajuns nu doar la situații extreme, dar la multe probleme care au generat alte probleme, formând aproape un cerc vicios.
Primarul Petre Țone este deranjat de societatea de distribuie a gazului în Oltenița de mai multă vreme, atitudinea acestuia față de Wirom Gas fiind nu una tocmai potrivită, când s-a revoltat de nenumărate ori față de regulile și legile de organizare interioară a celor de la societatea de distribuție a gazelor naturale.
Wirom Gas a reluat colaborarea cu Termourban Oltenița, dar numai pentru o lună
Potrivit unui comunicat de presă al Wirom Gas, furnizarea gazelor naturale către toate punctele de consum a fost sistată în Oltenița din cauza restanţelor foarte mari la platǎ ȋnregistrate de Termourban, termenele de platǎ ale facturilor emise de Wirom fiind depǎșite cu pȃnǎ la 120 de zile. Sistarea s-a fǎcut cu respectarea ȋn integralitate a prevederilor contractului de furnizare a gazelor naturale nr. 608 din data de 01.03.2010 („Contractul de furnizare”), ȋncheiat ȋntre Wirom și Termourban. Astfel, societatea de distribuție apă caldă-căldură nu este la prima ȋncǎlcare a prevederilor contractului. În același comunicat, se arată că Wirom nu poate sǎ acorde clienţilor un credit nelimitat ȋn timp și valoare, mai ales ȋn lipsa unei garanţii de platǎ. Anterior sigilǎrii, pentru a evita sistarea furnizǎrii gazelor naturale, Wirom a transmis lunar preavize, ȋncepȃnd cu luna aprilie, fǎrǎ sǎ obţinǎ vreo reacţie din partea societății Termourban, a fǎcut mai multe propuneri cu scopul obţinerii unei garanţii de platǎ pentru sumele neachitate de cǎtre Termourban, cum ar fi o scrisoare de garanţie bancarǎ sau un bilet la ordin avalizat de cǎtre Primǎria Olteniţa. Solicitarea ȋn vederea implicǎrii municipalitǎţii pentru gǎsirea unei soluţii s-a bazat pe faptul cǎ aceasta, ȋn calitate de acţionar unic, poate sǎ influenţeze direct desfǎșurarea activitǎţii Termourban. Solicitarea biletului la ordin avalizat este ȋn mod frecvent practicatǎ pe piaţǎ și este susţinutǎ de prevederile articolului 62, alin. 2, litera E coroborat cu alin. 3 din Legea 273/2006 privind finanţele publice locale, coroborat cu Ordinul 1059/2008 privind aprobarea Normelor metodologice pentru ȋnregistrarea și raportarea datoriei publice cu modificǎrile ulterioare. Contractul de furnizare a gazelor naturale ȋncheiat ȋntre Termourban și Wirom este contractul-cadru aprobat de Autoritatea Naţionalǎ de Reglementare ȋn Domeniul Energiei (ANRE) prin Ordinul 77/2009, publicat ȋn Monitorul Oficial Nr.632/24.09.2009.
Așadar, nemulțumirea lui Țone față de Wirom Gas nu este una total îndreptățită. Ca orice societate de distribuție, și-a creat o structură de organizare. Deși Țone se lăuda că va juca la bursa de valori pentru a căuta altă firmă distribuitoare de gaz, nu a reușit acest lucru și tot la mâna Wirom a ajuns, aceasta cerând un depozit de 500.000 de RON garanție, cu atât mai mult cu cât în acest moment Termourban este considerată o societate neserioasă. După achitarea celor 900.000 de lei datorie către Wirom a Termourban și a celor 500.000 de lei garanție suntem curioși cum vor decurge lucrurile în continuare, contractul dintre Termourban și Wirom Gas fiind încheiat numai pentru o lună, pentru celelalte urmând ca Wirom să solicite alte garanții.
Singura variantă de brokeraj câștigată a rămas o firmă de distribuție energie electrică din București către Termourban, însă în prezent nu avem informații despre costuri și nici dacă este avantajoasă această colaborare. Aici vorbim de bani publici, toate aceste cheltuieli ar trebui făcute publice oamenilor dacă nu prin presă, măcar pe un site al Primăriei care la ora actuală nu este activ. Cât privește încercarea de a obține acte publice din Primărie este una păguboasă, primarul Țone fiind unul dintre cei care nu consideră actele publice a fi publice și astfel nu prea onorează solicitări de acest gen.
Primarul deranjat de nemulțumirea oamenilor care stau în frig
În ședința locală precedentă, primarul s-a arătat deranjat nu doar față de politica Wirom Gas ci și față de o delegație venită de la blocurile cu 10 etaje din Oltenița. Oamenii au cerut racordarea apartamentelor lor la centrala Termourban, în acea zonă din cinci scări de bloc doar pentru două scări se furnizează agent termic. Blocurile care au înregistrate datorii foarte mari sunt debranșate, iar pentru cei despre care Țone spune că au bani dar nu plătesc și în general pentru cei rău-platnici, singura soluție de recuperare a datoriilor considerată de primar eficientă este acțiunea în instanță. Țone mai spune că probleme sunt și la blocul G 45 unde există o datorie a locatarilor de 30.000 de RON, iar din 45 de apartamente, 28 sunt debranșate de la sistemul centralizat. De altfel, unul dintre locatarii blocului G 45 a transmis o scrisoare președintelui Traian Băsescu pentru a solicita ajutor și rezolvarea crizei de căldură, gest la fel de deranjant pentru primar care este nevoit să răspundă adresei Președinției.
Petre Țone amenință casierii Termourban cu concedii fără plată
Casierilor societății de distribuție apă caldă-căldură despre care primarul Țone spune că nu-și fac datoria, li se pregătește o modificare legislativă colectivă. Astfel, Petre Țone spune că în prezent se lucreaza la un nou contract colectiv de muncă în care să se stipuleze ca, în cazul în care se întrerupe furnizarea de gaz către Termourban, toți salariații să meargă în concediu fără plată, casierii fiind cei responsabili de o eventuală prăbușire a sistemului. Țone precizează că în perioada de vară s-au dat salarii de 500.000 RON.
Consilierul PNȚcd Cristiana Drăgan este de părere că printr-o impunere și o modificare a contractui colectiv de muncă se încalcă niște drepturi din Codul Muncii, opinie dejucată de intervenția lui Țone, care subliniază ideea că cine nu acceptă să semneze noul contract colectiv de muncă este invitat să-și caute de lucru în altă parte.
Informăm cititorii că am avut sesizări din partea unor locatari care ne-au înștiințat că nu au apă caldă. Într-o intervenție telefonică, directorul Termourban Marian Șumudică ne spune că informația este falsă. ”Cine primește căldură primește și apă caldă după următorul program: dimineața 6,00-10,00 și seara între orele 17,00-22,00. Cei care au sesizat acest lucru pot avea defecțiuni undeva în bloc.” a declarat Marian Șumudică reporterilor oltenitainfo.
Laura Suzeanu
2 Responses to Avalanșe de nemulțumiri se prăbușesc peste decorul public : primarul Țone pe de o parte, oltenițenii înghețați de cealaltă parte