Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Bruno Canino şi Anton Niculescu

Un mare pianist italian într-un recital cameral Beethoven, alături de un “… violoncelist de excepţie, cu o tehnică desăvârşită şi profundă sensibilitate…” (Ricardo Mutti)


Pianistul italian Bruno Canino a cântat sub conducerea dirijorilor: Bruno Maderna, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Wolfgang Sawallisch, Luciano Berio şi Pierre Boulez fiind acompaniat de celebre ansambluri simfonice ca: New York Philharmonic Orchestra, Philharmonia of New York, Philadelphia Orchestra, Berliner Philharmoniker, Santa Cecilia din Roma, Orchestre National de France, Concertgebouw Orchestra Amsterdam şi Orchestra Filarmonica della Scala. Este şi un devotat susţinător al muzicii contemporane şi a realizat numeroase proiecte cu Pierre Boulez, Luciano Berio, Karl-Heinz Stockhausen, György Ligeti, Bruno Maderna, Luigi Nono şi Sylvano Bussotti…. A avut onoarea să interpreteze prime audiţii ale unor partituri semnate Luciano Berio, Ivan Fedele, Niccolò Castiglioni, Sylvano Bussotti, Iannis Xenakis, Wolfgang Rihm şi Mauricio Kagel.

Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii brillante şi seriozităţii sale, numele violoncelistului Anton Niculescu s-a impus pregnant în viaţa muzicală internaţională, astfel că a fost invitat să concerteze pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, unde a susţinut turnee de concerte şi recitaluri. În paralel cu o intensă activitate concertistică, violoncelistul Anton Niculescu a ocupat, în cariera sa, posturi de mare prestigiu: prim-violoncelist la Teatrul “Scala” din Milano şi la “Teatro Comunale” din Florenţa.
Instrumentul său este un Pietro Guarnierius ce datează din anul 1709.

Recital cameral

Miercuri, 03 Mai 2017, 19:00 – 21:00, Sala Mare

Anton Niculescu – violoncel
Bruno Canino – pian

Program

Ludwig van Beethoven
Sonata pentru pian şi violoncel nr. 2, în sol minor, op. 5, nr. 2
Sonata pentru pian şi violoncel nr. 4, în sol major, op. 102, nr. 1
Sonata pentru pian şi violoncel nr. 3, în la major, op. 69

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marţi – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervări accesaţi site-ul www.fge.org.ro

Pianistul italian, Bruno Canino, s-a născut la Napoli în Italia, la 2 ianuarie 1936. A început să studieze pianul la Conservatorul din oraşul natal, cu Vincenzo Vitale şi a continuat la Conservatorul din Milano cu Enzo Calace şi Bruno Bettinelli obţinând diploma de absolvent la pian şi compoziţie. În 1956 şi 1958 a câştigat premii importante la concursurile pentru pian de la Bolzano şi în 1960 la Darmstadt (Germania).

Bruno Canino a cântat ca solist şi ca membru în formaţii camerale pentru cele mai importante societăţi muzicale şi festivaluri din Europa, SUA (unde a susţinut mai mult de douăzeci de turnee), Canada, Japonia, China, Malaezia, Rusia, America de Sud, Noua Zeelandă şi Australia.

Discografia sa este impresionantă, cuprinde şi VariaţiunileGoldberg de J.S.Bach, compoziţiile pentru violoncel şi pian ale lui Mendellsohn (cu Lynn Harrell), lucrări de Prokofiev, Ravel şi Stravinsky (cu Viktoria Mullova, un disc ce a fost distins cu Premiul Edison), integral lucrărilor pentru pian de Alfredo Casella, Sonata pentru două piane şi percuţie de Bartók (cu Andras Schiff şi ansamblul Amadinda) şi prima integral a lucrărilor pentru pian de Debussy.


Anton Niculescu
s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni. Cu tatăl său, prim violoncelist al Orchestrei Radio din Bucureşti, a început studiul violoncelului; cu mama sa, pianistă, a avut prima sa apariţie în public într-un recital la vârsta de 12 ani, la Sala Mică a Palatului din Bucureşti, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii “Moldova” din Iaşi.

După absolvirea Conservatoriului de muzică din Bucureşti la clasa profesorului George Iarosevici, se perfectionează cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Safran. Mari personalităţi din lumea muzicii şi-au exprimat admiraţia şi preţuirea faţă de arta interpretativă al lui Anton Niculescu.

MSTISLAV ROSTROPOVICI “… violoncelist de excepţie, cu o tehnică desăvârşită şi profundă sensibilitate…”
DANIIL SAFRAN “… am avut ocazia să-l ascult de mai multe ori pe Anton Niculescu, muzicalitatea sa naturală, deplina stăpânire a tehnicii fac posibilă caracterizarea sa ca solist de mare valoare…”
ZUBIN MEHTA “…este un solist de mare valoare din toate punctele de vedere; stăpâneşte cu dezinvoltură instrumentul, motiv pentru care câştigă imediat simpatia publicului atunci când cântă…”
CARLO MARIA GIULINI “…toată admiraţia pentru arta sa şi cele mai sincere urări pentru cariera sa…”
EUGEN JOCHUM “… este un artist plin de sensibilitate, profesionalism şi siguranţă tehnică… ”
RADU ALDULESCU “… într-adevăr, un violoncelist minunat, un mare muzician cu o tehnică impresionantă…”

Sursa:
romania-muzical.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 5 =

59 − = 56

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie