Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Bunici nedumeriți : De ce la Clubul Copiilor Oltenița, nu se organizează activități în perioada vacanțelor?

Vacanța de vară a început. Pentru mulți dintre părinți sau bunici, crearea unui program în timpul vacanțelor, din care nu ar trebui să lipsească activitățile educative, devine o problemă, în special într-un oraș ca Oltenița, unde parcă din zi în zi viața este mai monotonă. Astfel, orașul duce lipsă de cursuri și școli de vară în incinta Clubului Copiilor.

Instituție care și-a luat mai târziu această denumire, fostul Club al Pionierilor, începe cursurile toamna mai târziu chiar și decât școlile. Orele efectuate în cadrul Cercurilor, pe timpul vacanțelor, mai ales în timpul celei de vară, când se pot organiza diferite activități în aer liber, nu se găsesc în Regulamentul de funcționare al Clubului Copiilor din Oltenița.
Duce instituția lipsă de personal?
Nu se găsesc inițiative de acest fel sau nu se dorește o schimbare în interiorul Clubului?

Un bunic ne întreabă ce se întâmplă cu activitățile din Clubul Copiilor de la Oltenița pe timpul vacanței de vară, când ar trebui ca acolo să mișune de copii în această perioadă. Acesta ne povestește cum se lucrează în țările unde a călătorit și unde a lucrat cu contracte de muncă și se întreabă de ce nu se poate încadra și Oltenița într-un ritm de lucru, care să îmbine utilul cu plăcutul, iar copiii să fie antrenați în jocuri, ingeniozități, exerciții sau ore de creație. Acesta se plânge că la Oltenița nu are unde să-și ducă nepotul și se referă la cercuri la care copiii să devină activi, să se obișnuiască de mici cu un program și astfel să le descopere aptitudini și îndeletniciri:
Ordinul nr. 4624/2015 pentru modificarea anexei nr. 1 la Regulamentul de organizare și funcționare a unităților care oferă activitate extrașcolară, aprobat prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5.567/2011, arată la Art. 4 alin. (1) că ”În baza prezentului regulament, a actelor normative care reglementează drepturile și obligațiile beneficiarilor primari ai educației și ale personalului din palatele și cluburile copiilor, palatele și cluburile copiilor își elaborează propriul regulament de organizare și funcționare.” Alin. (3) stabilește colectivul de lucru ”Proiectul regulamentului de organizare și funcționare a palatului/clubului copiilor se elaborează de către un colectiv de lucru, coordonat de un cadru didactic. Din colectivul de lucru, numit prin hotărârea consiliului de administrație, fac parte și reprezentanți ai părinților/tutorilor legal instituiți.”.
De asemenea, Alin. (3) din Art. 8 arată clar cum se stabilesc activitățile: ”În perioada vacanțelor școlare, în Palatul Național al Copiilor din București, în palatele și cluburile copiilor se desfășoară activități educative prevăzute în calendarul Clubului de vacanță stabilit de fiecare palat și club al copiilor în parte.”
Art. 7 explică alte reguli: ”Preșcolarii și elevii au acces liber și gratuit la activitățile organizate în palatele și cluburile copiilor. Pentru unele activități se pot percepe taxe, în condițiile legii.”

Clubul Copiilor este subordonat Inspectoratului Școlar Județean Călărași. În general, aici s-au alocat bani frumoși cu fiecare acțiune inventată de Primăria Oltenița. Cu toate astea, nu se observă prea multe modificări sau o revigorare a organizării, de mai bine de 10 ani de zile Clubul are același director, deși legile democrației impun și schimbări.
De asemenea, Capitolul II din Regulamentul amintit, prevede la alin. (2) că ”Palatele copiilor și cluburile copiilor sunt conduse de consiliile de administrație, de directori și, după caz, de directori adjuncți. În exercitarea atribuțiilor care le revin, consiliile de administrație și directorii conlucrează cu consiliul profesoral, cu consiliul reprezentativ al părinților și cu autoritățile administrației publice locale.”
De asemenea, Art. 51, alin. (1) specifică ”Palatul Național al Copiilor din București/Palatele/Cluburile copiilor pot/poate realiza venituri proprii extrabugetare din activități specifice, conform legii: donații, sponsorizări, închirieri de spații/interval orar/zi, servicii educaționale, activități tip plata cu ora sau din alte surse legal constituite.”

Gândindu-ne că deconcertarea, nelămurirea bunicului care ne-a sunat la redacție sunt întemeiate, ne vedem îndreptățiți și noi să întrebăm conducerea acestei instituții, de ce nu organizează o Școală de Vară pe o perioadă din vacanță sau în etape de lucru și de ce nu se revigorează activitățile din Clubul Copiilor?

Clubul Copiilor nu a dus lipsă de finanțări care au venit din Primăria Oltenița. Mai mult decât atât, în limitele legii, se pot percepe chiar și niște mici taxe în timpul vacanțelor. Activitățile extrașcolare unde copiii oltenițeni își pot petrece timpul liber și își pot descoperi sau dezvolta măiestrii, sunt de bun augur, acestea devin o mană cerească pentru părinții sau bunicii care vor mai mult de la copiii și nepoții lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + 8 =

+ 3 = 4

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie