Campania ”DA, pentru ORA DE MUZICĂ” susținută de oameni de cultură, profesori și artiști
de Laura Suzeanu
Reprezentanți din Ministerul Educației au oferit pentru o dezbatere publică trei variante de modificare a planurilor-cadru pentru gimnaziu cu o serie de propuneri, unele dintre ele au iscat nemulțumiri și dezaprobări.
Astfel, s-a propus ca numărul orelor de limba română din clasa a V-a să se reducă de la cinci la patru, limba latină la cls. a VIII-a să se scoată; s-a propus apoi să se reducă numărul orelor de biologie, geografie, istorie, educație muzicală și educație fizică.
În schimbul acestor modificări, elevii ar putea studia obligatoriu informatica, ”Educația interculturală” și ”Educația pentru cetățenie democratică”.
Propunerile au iscat în presă și pe forumurile de pe internet discuții aprinse pe această temă. Există opinii diferite privind variantele de modificare a planurilor-cadru.
Zilele acestea, artiști renumiți au dorit să aibă un punct de vedere vis a vis de ideea ca numărul de ore de muzică din școli să se reducă. A doua variantă propune reducerea numărului de ore de muzică, iar celelalte două variante, 1 și 3, propun câte o oră / săptămână pentru fiecare clasă de gimnaziu – așa cum este în prezent.
Corul Madrigal Marin Constantin, cantautorul Nicu Alifantis, formația Trooper se numără printre artiștii care au anunțat că susțin campania “Da, pentru ora de muzică”, lansată pe Internet.
”Demersul de susținere a păstrării orelor de muzică în școlile din România este obiectiv și are la bază câteva argumente solide. Suntem convinși că asimilarea unor concepte muzicale în gimnaziu nu înseamnă automat transformarea copiilor în muzicieni și nici nu presupune forţarea acelora mai puțin talentați. Orele de muzică înseamnă apropierea elevilor de artă în general, atât de puțin pusă în valoare de către programa actuală din învățământul preuniversitar. Aceste ore deschid orizontul celor mici în etapa cea mai importantă a formării lor ca indivizi, trezindu-le apetitul și către alte forme de artă – teatru, dans, film. Muzica, de fapt, are chiar acest rol de liant între multiple arte, iar cunoștințele și sentimentele acumulate pe parcursul orelor din gimnaziu influențează în mod decisiv tinerii în formarea lor ca indivizi, responsabilizându-i și oferindu-le noi perspective în viață. Observăm, de asemenea, cum sistemele de educație din alte părți ale lumii pun mare accent pe muzică. De curând, președintele Barack Obama a semnat o lege, trecută în unanimitate prin Congresul american, conform căreia, pentru prima dată peste Ocean, muzica este considerată materie esențială în educație. Cercetări unanime au demonstrat fără tăgadă rolul esențial pe care-l are muzica asupra dezvoltării armonioase a fiecăruia dintre tineri, iar țările nordice, renumite pentru sistemele educaționale de top, pun mare accent pe predarea muzicii în școli, atât ca teorie, cât şi ca practică. Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi sunt în avangarda acestei lupte pentru normalitate, pentru menținerea fiecărei ore de muzică în școlile din România. Mai mult decât atât, solicităm reluarea orelor de cor, una dintre cele mai bune metode de integrare socială a tinerilor, de creștere a gradului de toleranță și de scădere a discriminării de orice fel…Ne propunem să adunăm, în cel mai scurt timp, o listă de semnături de la profesori, părinți, elevi, personalități ale culturii, oameni care înțeleg rostul și menirea muzicii în viața fiecăruia dintre noi și sperăm să ajungem să îndeplinim obiectivul propus, ACELA de a avea peste 4.000 de coruri funcționale în România, cu mai bine de 200.000 de elevi înscriși în acestea. Cu speranța că din ce în ce mai multă lume va înțelege importanța unui asemenea demers, vă invităm să alegeți una dintre cele două variante propuse de Ministerul Educației – 1 sau 3 – astfel încât varianta 2, cea care propune scoaterea orelor de muzică să nu mai poată fi luată în discuție. Până pe 23 ianuarie oricine își poate spune părerea și alege varianta preferată aici: svy.mk/1Oaugid. Mulțumim celor care ne sunteți alături, în numele viitoarelor generații de elevi care nu se vor vedea lipsite de bucuria muzicii în școală.” se arată pe pagina de internet a Corului Madrigal “Marin Constantin” www.madrigal.ro – Împreună spunem ”DA!” pentru ora de muzică.
Anna Ungureanu, Dirijor Corul Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”: “Muzica este singura disciplină din şcoală care te învaţă cum să practici corect cea mai des folosită funcţie a organismului – respiraţia. Muzica disciplinează, ordonează şi ajută la dezvoltarea armonioasă a corpului şi a minţii, dezvoltă creativitatea și formează sensibilul. Cum să privăm copiii din şcoala românească de elementara oră de MUZICĂ?”
Emil Pantelimon, Manager Corul Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”: “Programul Naţional Cantus Mundi demonstrează lumii că, prin cânt coral, integrarea socială a copiilor din orice mediu are randament maxim. Creştem de la lună la lună, iar miile de copii implicaţi realizează cât de importantă este înţelegerea şi practicarea muzicii. Nu putem ca în acest moment să stăm indiferenţi la propunerea Ministerului Educaţiei de a scoate ora de MUZICĂ din curricula şcolară. Şcoala românească trebuie să susţină educaţia temeinică a viitorilor cetăţeni responsabili, iar această temeinicie nu se poate realiza fără existenţa sunetului, a muzicii, a culturii.“
”Niște minți luminate, de-acolo de sus, din capu’ trebii, vor să scoată orele de muzică din programa școlară. Nu știu ce părere aveți, dar eu nu cred că e bine! Așa că m-am alăturat campaniei ”DA pentru ORA DE MUZICĂ!” scrie pe pagina sa de facebook Nicu Alifantis.
”Înțeleg ca niște băieți, nu foarte deștepți, vor să scoată ora de muzică din școli. Arătările astea încearcă să transforme o întreagă țară după chipul și asemănarea lor. Eu mă alătur campaniei ”DA pentru ORA DE MUZICĂ!” se arată pe pagina de facebook a formației Trooper Romania.
Și profesorii de educație muzicală susțin că nu trebuie redus numărul orelor dedicate artei muzicale:
“Numai prin muzică, prin artă în general, se face educație, o educație sănătoasă care să combine subtilul, plăcutul, sublimul, realitatea, adună toate obiectele în ea. Mai întâi este matematică, pleacă de la Pitagora prin profunzime. Este chimia sentimentelor, sentimentelor inedite de care nu știi. Este o surpriză permanent, te copleșește cu misterul, te ia prin surprindere. A cânta este o descătușare de energii urâte, oamenii în trecut și-au însușit munca câmpului prin cântec. Sunt școli de meloterapie de zeci de ani în America. Numai aici vrem să fie capătul lumii. Comunismul în cei peste 40 de ani de existență în România a schimonosit omul, a umblat la tot ce-i frumos în el, urâțindu-i interiorul. Ce idei…În loc să înmulțească orele de muzică ei vor să le diminueze. Mare lucru și mare artă e să știi să faci un învățământ de calitate. Adică cei din antichitate spuneau că muzica cioplește caractere și îndepărtează boli, cei de acum se contopesc într-o mentalitate închisă.” declară Florina S., profesor de Educație Muzicală la Liceul Teoretic ”Neagoe Basarab” Oltenița.
”Este o variantă de proiect lipsită de orice inspirație. Sunt copii care nu sunt buni la alte materii, care nu se descurcă la fizică sau matematică, dar excelează în domeniul artelor. Dacă orele de muzică vor fi și mai puține, îi îndepărtezi de ceea ce le cioplește sufletul și imaginația, le iei orice șansă de a se manifesta în zona în care se simt ca la ei acasă. Muzica are un efect stimulativ asupra tinerilor, le dezvoltă gândirea și le descoperă sensibilitățile.”, ne spune profesor de Educație Muzicală Sanda C. de la Școala Gimnazială ”Prof. Lucian Pavel” din Oltenița.
Proiectele de planuri-cadru sunt în dezbatere publică până pe 23 ianuarie 2016, timp în care vor avea loc dezbateri în fiecare județ, consultări online.
În perioada 23 ianuarie – 7 februarie 2016 se va realiza o analiză a propunerilor primite în cadrul procesului de consultare şi revizuirea proiectului de plan-cadru, iar în perioada 8-10 februarie 2016 sunt programate validarea din punct de vedere ştiinţific a proiectului revizuit de plan-cadru de către comisia de validare și avizarea acestuia de către Institutul de Științe ale Educației.
Lasă un răspuns