Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Când avem conştiinţa curată, avem Crăciunul în permanenţă cu noi.

Când avem conştiinţa curată, avem Crăciunul în permanenţă cu noi.

Cel care isi inchipuie ca banii pot face totul, poate fi suspectat de faptul ca ar face totul pentru bani.

În timp ce nu putem să controlăm ce se întâmplă cu noi, putem totuşi să controlăm ce se întâmplă în noi.

Mai bine să înţelegi puţin decât să înţelegi greşit.

Oamenii înţelepţi nu au nevoie de sfaturi. Proştii nu le vor urma.

Investitia in cunoastere aduce intotdeauna dobanzile cele mai mari.

Mania nu e niciodata fara motiv, rareori insa ea apare din motive intemeiate.

La 20 de ani conduce dorinta, la 30 logica iar la 40 judecata.

Nu te grabi atunci cand alegi un prieten, fii si mai rabdator atunci cand il schimbi.

Ignoranţa şi lenevia sunt cele mai mari din toate relele. Ele sunt un teren pe care se nasc şi cresc toate viciile şi toate mizeriile.

Multumirea de sine ii face bogati pe cei saraci, nemultumirea ii face saraci pe cei bogati.

Nu anticipa problemele si nu iti fa griji pentru ceea ce s-ar putea sa nu se intample niciodata. Stai in lumina soarelui.

Condu-ti afacerile caci altfel ele te vor conduce pe tine.

Devreme seara in pat si devreme dimineata in picioare face un om sanatos, bogat si intelept.

Educati-va copiii in spiritul auto-controlului.

Imparte-ti timpul cu grija daca vrei sa te odihnesti.

Energia si perseverenta cuceresc totul.

Sticla, portelanul si reputatia sunt usor de spart si niciodata bine intretinute.

Cei ce iubesc cu pasiune nu îmbătrânesc niciodată; pot muri de bătrâneţe, dar sufletul rămâne tânăr.

Dumnezeu vindeca iar doctorul ia onorariul.

Nu e nicio rusine sa fii sarac, rusinos e doar sa te rusinezi de acest lucru.

Cel care arde carbunii in probleme care nu il privesc, nu are de ce sa se planga de faptul ca scanteile ii sar in fata.

Cel care se indragosteste de sine insusi nu va avea niciodata rivali.

Cel care e bun la a gasi scuze, e rareori bun pentru orice altceva.

Cel care isi goleste portmoneul in cap, nu va fi furat niciodata. Investitia in cunoastere aduce intotdeauna cele mai mari profituri.

Trei lucruri sunt extrem de dure: oţelul, diamantul şi cunoaşterea de sine.

Daca stii cum sa cheltui mai putin deca castigi, ai gasit piatra filosofala.

Benjamin Franklin

Unul dintre Parintii Fondatori ai Statelor Unite, politician, satirist, inventator, editor si autor, Benjamin Franklin a fost poet prin excelenta. Multe dintre inventiile lui Benjamin Franklin sunt astazi o parte importanta din viata noastra. Nascut pe 17 ianuarie 1706, Benjamin Franklin este autorul unei serii de inventii care sunt exemple de baza ale credintei lui Platon „necesitatea este mama tuturor inventiilor”.
Benjamin FranklinBenjamin Franklin nu a fost numai marele om politic care a luptat si a obtinut independenta S.U.A., ci si un fizician vestit pentru experientele sale privind electricitatea atmosferica.

El a efectuat cunoscuta si periculoasa experienta cu zmeul, pe care l-a lansat intr-o zi din vara anului 1752 pe un camp din apropierea Philadelphiei, cand cerul era acoperit de nori negri de furtuna. De capatul sforii de care era tinut zmeul, Franklin a legat o cheie metalica. Din cauza umezirii sforii de catre picaturile de ploaie, aceasta a devenit buna conducatoare de electricitate si in momentul cand, imprudent, Franklin a apropiat un deget de cheie, s-a produs o scanteie electrica, asemanatoare cu aceea care apare cand apropiem degetul de unul din polii incarcati ai unei masini electrostatice, demonstrand astfel ca norii de furtuna sunt incarcati cu sarcini electrice si ca fulgerul este, de fapt, o scanteie electrica mai mare. Incidentul celebru al zmeului este relatat in multe carti, desi multi teoreticieni cred ca experimentul e imposibil sa se fi intamplat. Experimentul in cauza implica multe pericole si ar fi putut fi fatal. Experientele de aceste fel, din cauza tensiunilor electrice foarte mari care apar in norii de furtuna, sunt foarte periculoase. Fizicianul Richmann, profesor la Universitatea din Sankt-Petersburg, mai putin norocos, a fost ucis de un trasnet in timpul unei furtuni insotita de descarcari electrice, in cursul unei experiente demonstrative de captare a sarcinilor electrice din atmosfera, efectuata in anul 1753.

In urma succesului pe care l-a avut experienta sa cu zmeul, lui Franklin i-a venit ideea realizarii unui dispozitiv care, fixat pe cladirile inalte, sa le protejeze impotriva descarcarilor electrice din atmosfera. Acest dispozitiv, numit de el paratrasnet, este alcatuit dintr-o tija metalica verticala, legata la pamant cu un conductor de coborare.

Alte inventii ale lui Benjamin Franklin :

Lentilele bifocale
Benjamin Franklin a inventat ochelarii bifocali din necesitate. El a suferit atat de miopie si hipermetropie si in mod Bifocalconstant trebuia sa schimbe ochelarii pentru a putea vedea in situatiile corespunzatoare. Acest lucru l-a condus spre frustrare si inventarea ulterioara a ochelarilor bifocali, ina dintre inventiile lui Benjamin Franklin pe care milioane de oameni o folosesc zi cu zi. Franklin a inventat ochelarii bifocali prin taierea lentilelor a doua perechi de ochelari si folosirea a jumatate din fiecare tip de obiectiv intr-un singur cadru.

Armonica de sticla
Una dintre inventiile de Benjamin Franklin foarte importante a fost armonica de sticla sau muzicuta. El a spus despre faimoasa armonica: “Dintre toate inventiile mele, armonica de sticla mi-a dat cea mai mare satisfactie personala“. Crearea muzicutei in 1761 a fost un rezultat al inspiratiei de la Handel cantand Water Music pe pahare de vin. Designul sau original nu a avut nevoie de transformari, asa cum se regasesc astazi.

Soba Franklin
Soba FranklinSoba Franklin este un exemplu al naturii altruiste a inventatorului, fiind una dintre cele mai faimoase inventii ale secolului 18. Benjamin Franklin a refuzat un brevet pentru design, deoarece a inventat soba pentru beneficiul oamenilor si nu pentru profit personal. Semineele care au fost utilizate in acea vreme erau extrem de ineficiente, deoarece produceau mai mult fum decat caldura si, de asemenea, expunea casa la incendii. Franklin a creat o soba care a avea un dispozitiv protector in fata si o gaura de aerisire in spate, care folosea mai putin lemn si genera mai multa caldura.

Contorul de parcurs
Contorul de parcurs este un dispozitiv care masoara distanta parcursa de un vehicul. Benjamin Franklin a inventat contorul simplu de parcurs pentru a masura distanta pe care o parcurgea in timp ce lucra ca General al Postei. Aceste verificari de distanta l-au ajutat sa descopere cele mai bune rute pe care le-ar putea urma in ideea de a minimiza distantele pe care trebuia sa le parcurga pentru a livra corespondentele.

Cateterul urinar
Cateterul urinar a fost inventat de catre Franklin pentru a-l ajuta pe fratele sau, John, care era bolnav. A fost o versiune mult mai putin rafinata fata de cateterele folosite astazi, dar a fost o inventie extrem de importanta si utila. Dispozitivul pe care Franklin l-a inventat a fost o modificare a cateterului european care era un tub subtire ce permitea trecerea fluidelor corpului.

O creatie importanta a lui Benjamin Franklin, care nu pot fi clasificata la inventii si nici la descoperiri, este cartografierea apelor curgatoare, pentru care a studiat viteza vantului, adancul marii, viteza si temperatura apei. Aceasta imagine a redus timpul de navigatie a transporturilor din America in Europa, ceea ce a redus timpul de expediere a multor livrari.Benjamin_Franklin_1759
Nu se stie sigur daca teoria orei de vara a lui Franklin este sau nu corecta. In timp ce multi oameni ii acorda lui acest timp de economisire tehnica, acest lucru poate fi un rezultat dintr-un fragment satiric, in care sustine ca el a descoperit fenomenul conform caruia soarele straluceste la rasarit si asta deoarece toata lumea dormea dimineata si nu stia ca soarele nu incepe sa straluceasca doar la pranz. Aceasta piesa spirituala a condus, probabil, la opinia ca indelungata cercetare a lui Franklin in ce priveste teoria orei de vara care economisea timp.
Benjamin Franklin a fost, de asemenea, un cititor vorace, care, la batranete, pentru a putea sa ajunga la cartile de pe un raft mare, a inventat batul cu carlig. Aceasta a fost, probabil, unul din ultimele inventii ale lui Benjamin Franklin intr-o viata plina de descoperiri si creatii menite a servi umanitatii in general.

Surse : roportal.ro
               istoriiregasiute.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie