Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Căpușele se înmulțesc în zona Olteniței și atacă. Ce trebuie să faceți în lipsa unei igienizări corecte a orașului

Elisabeta Genoa

Oltenițenii care dețin animale de companie au invadat cabinetele veterinare cu pisici și câini, fie pentru ușoare viroze respiratorii ori intestinale, dar mult mai des pentru probleme legate de boala numită ”jigodie” (Boala lui Carree) extrem de periculoasă pentru câini, apoi cazuri multiple de parvoviroză și babesioză, destul de dificil de tratat și în timp îndelungat, mai ales când boala nu este tratată la timp.
Firește că medicii veterinari sfătuiesc pe cei care dețin animale de companie să viziteze frecvent cabinetele veterinare pentru efectuarea vaccinurilor indicate, cele care protejează cățelușii ori pisicuțele de companie de boli.


Pentru ca stăpânii de patrupezi să-şi ferească de suferinţă animalul de companie este nevoie de o atenție sporită, de o informare corectă cu privire la afecţiunile frecvente cu care câinii sau pisicile se confruntă.
Medicii veterinari oltenițeni spun că vara există pericolul îmbolnăvirii câinilor din cauza căpușelor, numai două tipuri de artropode parazite declanșează Babesioza, cea mai răspândită boală acum în perioada primăvară-vară când natura explodează de căpușe prin iarbă.
Babesioza este o zoonoză produsă de un parazit unicelular transmis prin intermediul căpușelor. Ele caută gazda definitivă, fiind rezervor de babesii. Câinii tineri, cei malnutriți şi bolnavi sau care au imunitate scăzută sunt cel mai ușor de îmbolnăvit. Boala produce anemie hemolitică, cu consecinţe grave, cum ar fi insuficienţa renală şi chiar moartea. Câinele care cade victimă acestei boli prezintă semne de apatie, apetitul la hrană se reduce până la inapetenţă, are febră, vomită, este instabil pe membre, ne spun medicii veterinari. Cu cât animalul este mai supravegheat iar tratamentul se face imediat, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. Chiar dacă tratamentul este dificil, de lungă durată şi costisitor, stăpânii de animale trebuie să înțeleagă riscul bolilor și să ia măsuri pentru protecția patrupezilor.
Babesioza este foarte des întâlnită iar în ultimii ani incidenţa ei a crescut. De aceea pentru prevenirea bolii este obligatorie deparazitarea externă regulată a animalului, cu produse adecvate.

De ce se înmulțesc căpușele? Oltenița este zona preferată de înmulțire

Întrebați de ce nu se rezolvă cauza pentru a fi împiedicare efectele, medicii veterinari spun că zona Olteniței este una umedă iar căpușele preferă astfel de porțiuni. O altă cauză de înmulțire a căpușelor este modificarea compușilor în utilizarea pesticidelor, deparazitarea în orașul nostru pe timp de vară fiind una ineficientă, ori inexistentă. Un alt motiv pentru înmulțirea căpușelor este creșterea numărului de clădiri sau spații urbane părăsite, adăposturi de animale neigienizate și nedezinfectate.
Administrația publică locală ar trebui să trateze problema căpușelor cu o mare seriozitate și să ia măsuri imediate de igienizare a orașului, a împrejurimilor. Dar cum orașul este înconjurat de gunoaie aruncate chiar de cei care gestionează deșeurile, nu ne mai miră urmările, înmulțirea căpușelor nefiind singura consecință a munților de gunoaie din împrejurimile orașului, bolile ce pot apărea ca urmare a nepăsării și inconștienței cu care se tratează aceste probleme fiind nenumărate.
Conducerea Ecosal și cea a Primăriei Oltenița sunt obligate din punct de vedere sanitar să asigure protecție oamenilor, inclusiv animalelor.


Îi mai informăm pe șefii celor două instituții publice că nu este suficient să spui ceva și de fapt să faci altceva, ca de pildă că gunoiul se transportă la Glina, când o mare parte din el se descarcă la margini de oraș. Oare aceste mizerii depozitate lângă gospodării nu declanșează diverse pericole ce afectează sănătatea omului, mai ales a animalelor? Pericolul căpușelor este extins la om, putându-i provoca și acestuia Babesioza sau o altă boală foarte gravă: Boala Lyme. Căpușele mai pot provoca encefalita de căpușe, febra recurentă, febra hemoragică Crimeea-Congo.
Mai aflăm de la medicii veterinari că a apărut o specie de țânțar extrem de periculoasă, a cărei înțepătură poate duce la o malformație ce distruge inima patrupezilor. Astfel că igienizarea Olteniței nu este doar necesară, ci obligatorie pentru un oraș dintr-o țară europeană.

Pulverizați curtea și grădina cu soluții speciale pentru prevenirea și combaterea acarienilor
Căpușele parazitează o varietate foarte mare de gazde terestre, cum ar fi: amfibieni, reptile, păsări și mamifere.
Păianjenii și scorpionii sunt înrudiți cu căpușele, acestea fiind arahnide. Căpușele sunt o problemă și pentru pisici, dar se întâlnesc mai des la câini. Acest tip de paraziți nu se nasc cu boala Lyme pe care o transmit, ele se îmbolnăvesc în timpul hrănirii, după care răspândesc boala schimbând gazda. Căpușele pot fi active și în sezonul rece.
Pentru a reduce riscul de mușcături de căpușe, fiind martori la lipsa unei igienizări corecte a municipiului Oltenița, este bine să existe măsuri proprii de protecție. Astfel, este indicată pulverizarea curților, a grădinilor cu soluții speciale pentru prevenirea și combaterea acarienilor, una dintre aceste soluții, cea mai ieftină dar și eficientă fiind Romparasect 5%, disponibilă în farmaciile veterinare în flacoane și sub formă de spray de 150 ml.
Romparasect 5%, diluat în proporție de 1 ml de substanță la 1 litru de apă, se pulverizează prin toată curtea și prin adăposturile animalelor, peste două săptămâni repetându-se procedura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =

8 + 2 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie