Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Carte și evenimente : Profesorul Nicolae Mavrodin vorbește elevilor oltenițeni despre ultimele sale apariții editoriale

Elisabeta Genoa

Profesorul Nicolae Mavrodin a prezentat zilele trecute elevilor Liceului Teoretic ”Neagoe Basarab” din Oltenița, ultimele sale apariții editoriale.

IMG_5651
După o monografie a localităii Curcani, profesorul Mavrodin s-a gândit să scrie un alt gen de monografie, prin volumul de carte ”Un Sat al Dorobanților”.
Elevii au făcut cunoștință cu alte două cărți ”Fântâna cu cumpănă” și ”Iubire și Filosofie”, ambele prezentate la aceeași întâlnire chiar de autorul lor, profesorul Nicolae Mavrodin.

De la personajul ”Peneș Curcanul” aflat în acei ”Dorobanți”, ce simbolizează vitejia ostașilor în războaiele date pe teritoriul României, cartea ”Un Sat al Dorobanților” este de fapt o paralelă între viața contemporană și amintirile din copilăria lui Nicolae Mavrodin, născut pe meleagurile curcănene.
Cartea este una istoric-memorialistică, sau ”monografie patetică”, așa cum o numește scriitorul, în paginile căreia Mavrodin își amintește de anii frumoși ai copilăriei sale, un ”loc sublim” după cum îl prezintă acesta în paginile cărții. Autorul relatează elevilor prezenți la Biblioteca Liceului ”Neagoe Basarab” câteva aspecte legate de personalități ale comunei Curcani, peste 100 de persoane care au făcut o prestigioasă carieră profesională. ”Să știți, această comună…nu pentru că eu sunt originar de acolo și pentru că sunt într-adevăr un patriot de acolo, ci pentru faptul că aici sunt peste 100 de oameni care sunt declarate personalități naționale sau internaționale…” Printre aceștia Nicolae Mavrodin îi amintește pe prof. dr. Nicholas Dima (Nicolae Dima), stabilit în S.U.A. Despre Petre Vlad, poet și scriitor, cunoscut sub pseudonimul literar Dominic Diamant, prof. Mavrodin spune că este o persoană plină de umor.

IMG_5648
A doua carte prezentată ”Fântâna cu cumpănă” însumează câteva povestiri legate de Curcani, Oltenița (unde Nicolae Mavrodin a urmat liceul), povestiri din satul unde s-a născut mama acestuia, Voinești, județul Dâmbovița.

Profesorul Mavrodin citește un pamflet politic din cealaltă carte scoasă de sub tipar al cărei autor este, ”Iubire și filosofie”.

Nicolae Mavrodin le mărturisește tinerilor că lucrează la o altă carte ”Stat democratic sau cotropitor”, unde autorul își propune să prezinte petele negre ale americanilor, profesorul de istorie declarându-se un adversar învrăjbit al politicii duse de America.

Au urmat câteva întrebări ale elevilor și profesorilor care au asistat la prezentarea cărților lui Nicolae Mavrodin.

IMG_5782
Autorul cărților prezentate elevilor oltenițeni vorbește despre anii de liceu, cum a început și s-a dezvoltat pasiunea pentru scris, amintește profesorii anilor săi de liceu, cei ce și-au pus amprenta asupra culturii sale, cunoștințelor și înzestrării cu talentele pe care mai apoi profesorul de istorie le-a exploatat.
Nicolae Mavrodin a scris până în prezent 33 de cărți în decurs de 10 ani.

IMG_5665
Este membru al Uniunii Ziariștilor din România și Uniunii Ziariștilor de la Bruxelles. A colaborat cu ”Oglinda” lui Dan Diaconescu, a publicat în ”România Literară”, în ”Steaua” de la Cluj și câteva ziare din Oltenița, a fost colaborator cu radiouri din București și fostul radio local din Oltenița, Radio Oltenița, care a emis până în anul 2007 :

A urmat sesiunea de autografe, elevii primind câte o carte din monografia ”Un Sat al Dorobanților”.

One Response to Carte și evenimente : Profesorul Nicolae Mavrodin vorbește elevilor oltenițeni despre ultimele sale apariții editoriale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten − 5 =

16 − = 7

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie