Ce facem cu bălăriile din fața imobilelor nelocuite? Cine penalizează administrația locală oltenițeană pentru că nu întreține curățenia pe domeniul public?
Trotuarul din fața caselor aparține domeniului public. Acesta, de regulă, este administrat de un serviciu de specialitate al Primăriei. De ani de zile oamenii știu că spațiul se află în administrarea lor și că au sarcina de a-l îngriji, fiecare pe pătrățica din fața casei.
Există o hotărâre de Consiliu Local care precizează că pe timp de iarnă oltenițenii trebuie să aibă grijă de domeniul public, curățând zăpada, mai ales la rigole, pentru a evita la topire eventuale inundații. De asemenea, oamenii știu că spațiul din fața caselor se îngrijește și vara, astfel încât locul să fie permanent îngrijit, udat, ferit de bălării, presărat cu flori.
În mod normal, fiind spațiu public, ar trebui ca angajații pe Lg 416, prin compartimentul edilitar-gospodăresc, să aibă grija acestor spații. Doar că cei care mai sunt plătiți din ajutor social nu se învârt decât prin centru, pe Tineretului, Pietonala Argeșului, unde mai udă din când în când spațiile verzi sau mătură trotuarele.
Dacă spațiile amintite se află în grija primăriei, din sarcina Consiliului Local care ne reprezintă pe noi, cetățenii, proprietari de drept ai imobilelor de lângă spații, n-ar trebui ca Primăria Oltenița să plătească cetățenii că dau cu mătura sau că îngrijesc aceste bucăți de pământ? De ce? Pentru că oamenii plătesc prin taxe ca autoritatea locală să aibă grijă ca cetățenii să aibă grijă.
Dacă spațiul este 100% al Primăriei Oltenița din toate punctele de vedere, de ce primăria nu îngrijește aceste spații? Și dacă acolo unde casele sunt locuite, proprietarii au cât de cât grija acestor spații, de ce în fața caselor părăsite, nelocuite, sunt lăsate bălăriile să crească până la a se transforma în adevărate păduri, adevărate adăposturi pentru șobolani, șopârle, broaște sau șerpi? Că ladă de gunoi deja sunt, prin lipsa de educație a multora dintre cei care aruncă gunoaiele în aceste locuri ajunse pârloagă.
Asemenea bălării găsim în multe zone din Oltenița, unde aparținătorii fie nu și-au rezolvat problemele de cadastru sau succesiunea și sunt plecați din oraș, fie proprietarii imobilelor au decedat și nu s-a clarificat situația caselor lor.
Dacă primăria poate să dea amenzi când vrea pentru diferite situații ilogice, călcând intimitatea și proprietatea cetățeanului, atunci de ce nu poate amenda și contribuabilul primăria, atunci când nu curăță ce este pe domeniul public?
Când un oltenițean își construiește ceva în curte, pe proprietatea lui și pe banii lui, sau dacă nu se plătesc taxele și impozitele la zi, atunci vin amenzile cu poliția locală la porți sau adrese peste adrese cu sume de plată, cu penalități acolo unde se întârzie cu birurile și zeciuiala.
Comunitatea ar trebui să-și definească singură regulile, prin reprezentanții ei aleși. Însă, în ultimul timp oamenii nu mai sunt ascultați, drept pentru care rezultă că fiecare ales local face ce vrea, iar legile la toate nivelele de guvernare lasă de dorit.