Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ce ne face sa fim oameni? (III) Uneltele si tehnologia

Este greu de imaginat viata fara unelte. uneltele-si-tehnologiaStramosii nostri au confectionat primele unelte acum cel putin 2.5 milioane de ani – cu mult timp inaintea omului modern. De atunci, abilitatea noastra de a inventa ne-a dus dincolo de nevoile primare de hranire si de construire a adapostului.

Cum au invatat oamenii sa confectioneze noi unelte?

Abilitatile necesare pentru a confectiona unelte din piatra au aparut acum 2.5 milioane de ani, unde stramosii nostri au invatat sa loveasca o piatra cu o alta pentru a le ascuti si a le folosi pentru taiere. Pentru a face acest lucru a fost nevoie de un plan, sa invete din greseli si sa-si aleaga materialele corespunzatoare.

toporAcum 1.5 milioane de ani au inventat toporul, prima unealta cu o forma bine definita. Pentru a face acest lucru trebuiau sa-si imagineze mental imaginea finala si forma obiectului. A durat mult timp pana acestea au fost perfectionate, insa de-a lungul timpului nu doar acestea s-au perfectionat, ci si gandirea umana.
Primii oameni moderni invatau de la membri familiei cum sa-si construiasca unelte. De asemenea adaptau, modificau sau reparau unelte intr-un mod in care nicio alta specie nu a mai facut-o. S-au descoperit unelte de prindere a pestilor vechi de zeci de mii de ani. De-a lungul secolelor oamenii au construit unelte iar si iar, in toata lumea.

Pescuitul

S-au construit harpoane din oase pentru a prinde pestele, iar din cele descoperite, unele sunt mai vechi de 70.000 de ani, fiind printre cele mai vechi unelte construite din os.
unelteOdata ce oamenii au devenit sedentari, obiectele din lut au devenit un lucru obisnuit pentru gatit si pentru depozitat. Cele mai vechi unelte din lut descoperite provin din Japonia si dateaza de 12.000 de ani. Acum 8-10.000 de ani, in mod independent, s-au dezvoltat tehnici de olarit si in Africa si Orientul Mijlociu. De aici, tehnologia modelarii si pictarii vaselor s-a imprastiat pana in Europa si in alte colturi ale lumii.
Primele dispozitive de numarat erau folosite pentru a numara diverse tranzatii si a colecta statistici si au fost realizate de Incasii din America de Sud. De obicei se foloseau corzi, iar fiecare nod efectuat pe coarda reprezenta un numar. In functie de pozitie si de culoarea cu care se marca, acestea reprezentau categorii diferite de informatie.
Oamenii moderni au avut un dar pentru gandirea abstracta, de a recunoaste lucruri, de a tine minte si de a prezice. oameni-era-glaciaraPentru asta oamenii au avut nevoie de un instrument de masurare a timpului. Au reusit sa invete sa numere si sa gandeasca sistematic. Iar dupa ce oamenii au invatat sa construiasca ferme si sa munceasca pamantul s-au asezat in comunitati stabile, facand posibila specializarea oamenilor si mai eficient. Acest stagiu a dus la evolutia si mai rapida a inovatiei si a tehnicii.
Acum 10.000 de ani, dupa ce Era Glaciara a trecut, oameni din diverse locuri ale lumii au inceput sa lucreze pamantul. Odata cu aceste asezari au aparut si tehnologi mai elaborate pentru constructii, comunicatie, razboi, dar si pentru schimburile de bunuri rezultate.
Primele unelte de tesut dateaza de acum 27.000 de ani si erau folosite pentru cusut. agriculturaAcum 5-10.000 de ani, fermierii au inceput sa produca lana si bumbac. Apoi a fost doar o problema de timp pentru ca primele haine textile sa apara intr-o cantitate industriala.
Acum cateva zeci de ani, majoritatea oamenilor credeau ca oamenii sunt singurii care folosesc unelte. Cercetatorii au gasit zeci de alte specii care folosesc obiecte pentru a indeplini un scop. Nu doar oamenii folosesc unelte, insa modul cum le folosesc este cu certitudine, unic. Capacitatea de a gandi simbolic ne-a ajutat sa construim unelte si tehnologii pentru a servi pe termen lung.
Fiind mai mult decat niste extensii ale corpului nostru, uneltele ne ajuta sa realizam lucruri care fara de ele, ar fi imposibile.

Ce pot face animalele?

Majoritatea animalelor nu folosesc unelte, iar cele care o fac, le folosesc pe cele gasite deja. Exista si putine animale care confectioneaza unelte din alte obiecte gasite, si ocazional, le modifica. Rup, detaseaza sau recombina obiecte, insa abilitatea lor de planificare este limitata, nereusind sa confectioneze unelte complexe din mai multe materiale.

stone-ageCe fac oamenii?

Oamenii, spre deosebire de alte specii, sunt mult mai adaptabili. Noi putem creea unelte si tehnologii in aproape orice situatie. Oamenii moderni pot confectiona unelte din diverse materiale si pot improviza prin experiment. Putem construi masini complexe din multe parti componente si diverse sisteme complete. Folosind limbajul natural si scrierea, putem asterne pe hartie cunostintele tehnice acumulate pentru urmatoarele generatii, astfel ca cei din urma sa poata imbunatatii tehnologiile.
Este posibil sa ne fi nascut cu un talent pentru a inventa noi lucruri, iar abilitatea noastra de a inventa noi unelte si creatia inovativa se datoreaza creierului nostru unic si a dexteritatii mainilor. Invatand si construind am reusit sa schimbam lumea.

Cultura uneltelor si a tehnologiei

Omul a facut posibile foarte multe lucruri ce pareau imposibile inainte. De la masini la telefoane mobile, PC-uri sau aparate de zbor. Ideile si cunostintele au fost transmise din generatie in generatie. muzeuFara acestea, fiecare generatie ar fi trebuit sa reinventeze roata. Deoarece fiecare individ s-a specializat intr-un anumit domeniu, am putut astfel sa dezvoltam inovatii in toate domeniile existente in acelasi timp.

Creierul uman

Creierul uman poate efectua multe operatii complexe, de exemplu, pregatirea unei mese. Fiecare unealta, fiecare proces, se proceseaza prin milioane de circuite electrochimice. Pentru a pregati o masa, creierul recruteaza foarte multe circuite care coordoneaza corpul si multe alte procese psihice implicate.
Creierul uman ramane un mister ce inca nu a fost pe deplin inteles. Este cea mai complexa structura care a evoluat pana acum. Dupa cum spunea Nikos Logothesis, creierul este caracterizat de fiecare proprietate pe care inginerii o detesta: este haotic, instabil, nonliner, nostationar, non-Gaussian, asincron, zgomotos si adesea imprevizibil.

Credit: AMNH (American Museum of Natural History), www.amnh.org
Traducerea si adaptarea: Marius Ignatescu, www.descopera.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 4 = 2

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie