Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Cine sunt candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2019

Biroul Electoral Central a validat candidaturile a 14 persoane la alegerile prezidențiale din 2019, două dintre ele fiind candidaturi independente (Bogdan Stanoevici și Alexandru Cumpănașu). Pe lângă figuri cunoscute ale politicii, precum președintele Klaus Iohannis sau fostul premier Viorica Dăncilă, în cursă au intrat și persoane foarte puțin cunoscute până acum, precum John-Ion Banu sau Sebastian Popescu.

Lista celor 14 candidați la alegeri prezidențiale 2019:

Klaus Iohannis (60 de ani), preşedintele în exerciţiu, este susţinut în alegeri de PNL. El candidează însă ca independent. Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din 2014 după ce l-a învins pe Victor Ponta în al doilea tur de scrutin, cu 54,43%. A depus la BEC cele mai multe semnături dintre toți candidații: 2,2 milioane de semnături. În fața BEC a răspuns atacului lui Dan Barna, președintele USR: „Da, am fost un fel de pompier atomic care a prevenit să se prăbușească România”.

Viorica Dăncilă (55 de ani), este fostul premier şi primul candidat femeie din partea PSD. Ea conduce partidul din această vară, fiind aleasă în funcţie după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare. Viorica Dăncilă este membru PSD din 1996. A depus dosarul cu 1,4 milioane de semnături. Se află pe poziția a cincea a buletinului de vot.

Mircea Diaconu (69 de ani), candidat susţinut de ALDE şi PRO România candidează ca independent, însă este susţinut de ALDE şi de PRO România. În ultimii 5 ani a fost europarlamentar independent, membru al grupului ALDE. A avut 400.000 de semnături de susținere. Se află pe poziția a zecea a buletinului de vot.

Dan Barna (44 de ani), candidat USR/PLUS s-a lansat în politică în 2016, când a devenit parlamentar din partea USR. Anterior, el a lucrat în consultanţă în domeniul fondurilor europene şi a fost angajat al Delegaţiei Comisiei Europene de la Bucureşti. A avut 400.000 de semnături. Este pe poziția a treia a buletinului de vot.

Theodor Paleologu (46 de ani), candidat PMP, a fost deputat PDL în două legislaturi, între 2008 şi 2016. În 2008 a preluat şi portofoliul Culturii, în primul Guvern Boc, pe care l-a ocupat până la finalul anului 2009. A strâns 360.000 de semnături. A studiat Filosofia la Sorbona și are un doctorat în științe politice la Universitatea Ludwig Maximilian din München. Este pe poziția a doua a buletinului de vot.

Kelemen Hunor (52 de ani), candidat UDMR, este preşedintele UDMR din 2011, după retragerea lui Marko Bela. Este parlamentar din 2000, fiind la al cincilea mandat. Este pe poziţia a patra a buletinului de vot. Îl găsiți pe poziția a patra a buletinului de vot.

Viorel Cataramă (64 de ani), candidat Dreapta Liberală, este un om de afaceri, cunoscut în special drept fondatorul companiei Elvila, imediat după Revoluţie. În aceeaşi perioadă a intrat şi în PNL-Aripa Tânără, devenind secretar de stat în Ministerul Comerţului, în Guvernul condus de Petre Roman. Este pe poziția cu numărul treisprezece a buletinului de vot.

Ramona Ioana Bruynseels (39 de ani), candidat PPU, a absolvit studii juridice la Cluj urmate de Școala de Guvernare ”J.F. Kennedy” a Universității Harvard. În perioada 2005-2011 a lucrat la Banca Comercială Română. În perioada 2015-2016 s-a ocupat de comunicare pentru fostul vicepremier Gabriel Oprea. Se poate găsi la numărul doisprezece din buletinul de vot.

Cătălin Ivan (40 de ani), candidat ADN (Alternativa pentru Demnitate Națională), și-a început cariera politică în PSD, fiind un apropiat la fostului primar de Iași, Gheorghe Nechita. A devenit un critic vehement al conducerii PSD odată cu preluarea șefiei partidului de către Liviu Dragnea, pe care l-a acuzat că are o atitudine antieuropeană. Este pe poziția a șasea a buletinului de vot.

Bogdan Stanoevici (61 de ani), candidat independent, este de profesie actor. În 1989, cu câteva luni înainte de Revoluție, a fugit în Franța unde și-a continuat cariera actoricească. A revenit în țară în 2011. În perioada martie-decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni în guvernul condus de Victor Ponta. Din mai 2017 este director la Circul Globus. Este pe poziția cu numărul unsprezece a buletinului de vot.

John-Ion Banu (59 de ani), candidat Partidul Națiunea Română, a emigrat în 1985 în Statele Unite, unde a devenit om de afaceri. A fondat Liga Româno-Americană, o asociație a românilor din Florida. În 2017 a fondat Partidul Națiunea Română. Este pe poziția a noua a buletinului de vot.

Sebastian-Constantin Popescu (37 de ani), candidat Partidul Noua Românie, este membru fondator al Partidului Noua Românie. De profesie medic veterinar, el deține și două site-uri de știri, exclusivnews.ro și recentnews.ro. Potrivit declarației de avere depuse la Biroul Electoral Central, Popescu este cel mai sărac dintre candidații la alegerile prezidențiale, el lăsând necompletate toate câmpurile din formularul declarației. Este pe poziția a opta a buletinului de vot.

Alexandru Cumpănașu (38 de ani), candidat independent, a căpătat o largă notorietate după ce nepoata sa, Alexandra Măceșanu a fost ucisă la Caracal de către Gheorghe Dincă. Are o biografie destul de încețoșată. Cumpănașu a înființat un ONG, Asociația pentru Implementarea Democrației, care s-a remarcat prin susținerea consecventă a pachetului de legi Big Brother, care acordau puteri sporite serviciilor de informații. Este pe poziția cu numărul paisprezece a buletinului de vot.

Ninel Peia (50 de ani), candidat Partidul Neamul Românesc, și-a început cariera politică în PSD, fiind ales deputat în legislatura 2012-2016. În timpul mandatului s-a făcut remarcat prin poziții ultranționaliste și prin vehicularea unor extravagante teorii ale conspirației. Peia a susținut că vaccinurile au cauzat moartea, în 2016, bebelușilor din Argeș infectați cu bacteria E.coli, fapt ce l-a dus într-o dispută pe Facebook cu fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu. Disputa a ajuns până în punctul în care Funeriu l-a numit pe Peia ”tâmpit”, iar acesta l-a amenințat pe fostul ministru cu ”o bătăiță la popoul gol”. Din cauza acestei dispute a fost exclus din PSD. Se găsește pe poziția a șaptea a buletinului de vot.

Candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă de BEC, pentru că listele de semnături au fost falsificate. Alţi trei candidați au anunţat că nu au strâns cele 200.000 de semnături necesare: Claudiu Crăciun, Liviu Pleşoianu şi Andrei Valentin Stoican. Florentin Pandele, primarul din Voluntari, a anunţat că s-a retras din cursă.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că până joi, ora 10.30, au fost validate plicurile care conțin votul prin corespondență a 15.551 de alegători pentru alegerile prezidențiale 2019.

Situația în timp real a plicurilor înregistrate, defalcate pe țări, poate fi consultată pe site-ul prezenta.bec.ro la secțiunea Străinătate/Votanți prin corespodență, arată un comunicat al AEP, citat de Mediafax.

AEP mai anunță că a început verificarea codurilor de bare imprimate pe plicurile exterioare şi înregistrarea primirii acestora de către birourile electorale pentru votul prin corespondență și de către birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate care îndeplinesc atribuții pentru birourile electorale pentru votul prin corespondență.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

 

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie