Copiii de la Neagoe Basarab și îngerii : Serbările Crăciunului cu povești, cântece, tâlcuri și dorințe, se împletesc cu armonia iernii la Oltenița
de Laura Suzeanu
O zi de vineri prin lumea celor mai frumoase povești s-a așternut molcom peste participanții la serbarea pregătită în cinstea Crăciunului, spre sfârșitul săptămânii trecute. Copiii clasei a VI-a de la Liceul ”Neagoe Basarab” Oltenița au pregătit serbarea lunii decembrie, ceea ce pentru părinți, bunici, prieteni, spectatori, a însemnat un program special, grație lor -celor cu suflete calde, celor dornici de îndeplinirea dorințelor lor- și datorită profesoarei-dirigintă Marița Cucuianu.

Prof. Marița Cucuianu
Împreună au realizat o componentă de petrecere a timpului printr-o inspirată serbare și o expoziție cu lucrări ale copiilor: desene, origami, ,,Cochetării….matematica prin artă”. Profesoara Cucuianu a dorit să provoace copiii printr-o întrecere între clase cu standuri din produse tradiționale românești. Serbarea ”În așteptarea lui Moș Crăciun” și Expoziția ”Cochetării….Matematica prin artă” îmbină utilul cu plăcutul foarte bine, așa cum acest profesor ambițios și dedicat reușește să le facă an de an.
Bucătăria tradițională românească precum și obiectele artizanale, lucrul de mână, creațiile cu subiect de Crăciun reprezintă acea parte din serbare care dă aromă, dulceață, variație și culoare festivităților Mariței Cucuianu.
O interesantă expoziție de desene în creion a făcut deliciul celor prezenți. Elena Florea, elevă în clasa a VIII-a la același liceu, emană prin desenele sale un talent nativ ce îi va da aripi spre un viitor frumos.
Bradul așezat în Sala Primăriei a fost ornat cu globuri, steluțe de origami, fiind ceva inedit. Steluța din vârful bradului a simbolizat tricolorul, o apropiere de Ziua Națională de 1 Decembrie. De asemenea s-au observat steluțe cu tricolorul Bulgariei, orașul vecin Olteniței, Turtucaia, oraș vecin ce participă prin reprezentanții săi la multe activități organizate la Oltenița, prin diversele parteneriate organizate.
”S-a muncit foarte mult, efortul a fost mare pentru a putea realiza materialele cu copiii. Pe cele mari le-am făcut noaptea. Au contribuit mulți părinți, inclusiv părinții elevilor din clasa a V-a. Bucuria este mare după astfel de activități, deoarece le dau posibilitatea copiilor să-și arate preocupările lor, să devină exuberanți, îndrăzneți, să se bucure de sărbători și să se închege colectivul. Bucuria părinților a fost foarte mare că au putut contribui la bucuria copiilor.” declară pentru oltenitainfo.ro prof. de matematică Marița Cucuianu.
Devenită deja tradițională, serbarea de Crăciun a claselor profesoarei de matematică aduce an de an bucurii, colinde şi nu în ultimul rând pe Moş Crăciun în fața tuturor. Un amestec de veselie cu emoții se răsfrâng mereu peste toți cei prezenți. În acest cadru se derulează frumoase povești dedicate sărbătorii Nașterii celui ce a venit pe pământ pentru a ne mântui. Alături de scenete cu subiectul amintit, împreună cu Moșul ce vizitează pe cei prezenți, programul te invită spre multe alte prezentări: de la cântece cu soliști, la dansuri, de la surprize muzicale la interpretări clasice la orgă, sau cum a fost anul acesta orgă și vioară, o prezență de talent inepuizabil, muncă asiduă depusă de copii și apreciată prin aplauze de spectatori.
Fiecare mic artist și-a dus la bun sfârșit rolul atribuit: copii veseli, care priveau atenți sala cu un ochi iar cu celălalt spre îndrumătorul lor, profesorul care nu a ezitat să le ofere siguranță și zâmbete în clipele din program.
Serbările de Crăciun constituie nu doar o bucurie, dar mai ales prilejul de a fi alături cu toții: elevi, părinți și bunici, profesori, prieteni, pentru a deschide șirul sărbătorilor de iarnă, pentru a marca intrarea în vacanță, pentru a sărbători Crăciunul așa cum este el : familiar, cald, plin cu minuni și povești, cu dorințe ce se împlinesc.
”Le mulțumesc tuturor, mai ales părinților care au contribuit la reușita serbării noastre. Mulțumesc tuturor colaboratorilor mei, mulțumesc participanților de la Școala ”Grigore Moisil” din Ulmeni și de la Școala ”Mircea Eliade” din Oltenița. Părintii copiilor au avut o mare contribuție la pregătirea prăjiturilor, celorlalte prezențe culinare tradiționale românești, au înfrumusețat expoziția cu elemente decorative pur românești, de la mileuri la secvențe populare din construcții în lemn. Să avem sărbători frumoase, cu pace, liniște, dragoste între noi.” încheie interviul Marița Cucuianu. Aceasta a oferit copiilor de la serbare colăcei făcuți special de mama sa după o rețetă specifică zonei Buzău.
Emoțiile nu s-au văzut, plăcerea evenimentului a fost cea care a anulat orice sentiment negativ ce ar fi putut să încurce depănarea programului. Versuri frumoase şi colinde au încălzit inimi, iar un imn închinat celei datorită căreia omenirea își găsește rostul prin rodul său, intitulat Ave Maria, a completat frumusețea momentului printr-o interpretare inedită cu Erika Cipleu la orgă și George Pârvu la vioară :
Lasă un răspuns