Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Cum a furat Țolea Ziua Orașului

Pamflet de Triță Făniță

În orașul microscopic Offtelnița, lumea sărbătorea ziua așezării în fiecare an cu multă fericire și bucurie Artificii Aniversareîntr-o zi de primăvară, când se aniversează și ziua sfântă.
Cu excepția lui Țolea care disprețuia ziua asta cu mânie mare și făcea glume pe seama ei, toți iubeau data aniversării orașului microscopic. Ca urmare, de nervi că nu era ziua care-i convenea lui Țolea, el s-a înfuriat și a furat-o, așa cum și Grinch a furat Crăciunul.
Paralela la furt nu este întâmplătare, deși Crăciunul este mult mai important. Dar dacă ne gândim că ziua asta se află în preajma Paștelui, ne ”paște” un gând că este la fel de important. Cum Țolea nu prea este educat și cult, nu este foarte interesat de zile sfinte. Un iepuraș uriaș a sărit de pe imaș și a smucit în viteză ziua orașului Offtelnița să i-o dea lui Țolea. Mai târziu s-a aflat că Iepurele fusese pocit în atelierul lui Țolea. Bucuros că ziua e în mâna lui și la cheremul lui, Țolea o mută chiar în ziua când el a văzut lumina în ochi.
”E cadou din moși strămoși, nu știați voi când e și o aniversați greșit. Dar ăsta e cadoul meu de la străbunii mei, voi sunteți venetici aici” striga turbat Țolea pe stradă către trecători, supărați că li s-a furat ziua orașului.
Fetița Lour Power, prietenă cu Cindy Lou (cea din povestea lui Grinch), a început să se intereseze de Țolea și de trecutul lui, așa a apărut și în povestea cu furtul lui Țolea și a dorit să cunoască tot trecutul lui, cerându-le astfel tuturor să-i spună ceea ce știu despre el. Așa a descoperit ea că trecutul lui este unul tragic. Țolea e frate vitreg cu Grinch și provine din aceeași greșeală a unui vânt furibund, care i-a adus pe amândoi atunci când erau bebeluși. Deși prezenta unele tendințe șmenare pe când era copil, mai ales când încerca să fure diverse lucruri să le adăpostească acasă, el nu era totuși persoana necioplită și hoață care a devenit mai târziu; el a fost ridiculizat de colegii de clasă din cauza aspectului său deteriorat. Iar asta se vede mai mult când se îmbracă și îl depășesc hainele de pe el.
Iepurele NepotrivitȚolea mulțumește Iepurelui din rondou și, satisfăcut de ieșirea sa violentă față de Lour Power, el se întrece cu gluma și detronează această zi pe care o lipește de ziua lui. Mare tămbălău, surle și trâmbițe, trepăduși dezonoranți și dizgrațioși, îl curăță pe Țolea de scame, mai îl gâdilă în tălpi fără să-l facă să râdă prea mult căci Țolea e un jalnic personaj trist și cam sobru. Sobrietatea vine și din incapacitățile sale cerebrale. Păi cum să fii capabil când te bate vântul, de-aici și vorba când te trezești cu vreun idiot sau dobitoc pe-acasă inoportun: ”Ce vânturi te-au adus pe aici ? Vânturile lui Țolea ?”
În fine, își dă seama că atacul său nu va elimina spiritul zilei orașului minuscul și că locuitorii din Offtelnița nu vor uita adevărata zi a orașului lor niciodată. Ba unii chiar o aniversează în secret, cam cum era pe timpul comunismului când se înjura dictatorul pe ascuns. Se striga în gura mare ”Uraaaa, uraaaa!!” apoi în șoaptă oamenii spuneau ”Ura e în suflet”. Păi de modelele astea se lovea Țolea : din vânturi de răscruci și comunism cu fața animalică.
Locuitorii vor celebra orașul de ziua lui când l-a adus vântul furibund. Supărat pe cei care nu-l ascultă, Țolea decide să fure tot ce mai e prin orășel, în timp ce locuitorii dorm somnul lor prostesc. Este adevărat că de cei care nu-l plac nu poate scăpa, i-ar împușca, dar încă nu știe cum să facă fără să se afle. Gândurile lui criminale față de cei ce nu-l iubesc încolțesc cu fiecare zi ce trece. Cu un costum de Moș Crăciun furat de la Iepure, Țolea îi jefuiește pe locuitorii orașului, forțându-i pe câinii și trepădușii lui măgari, să tragă căruța, cu toate simbolurile orașului furate și cu banii locuitorilor în sacii lui.

– Ce gâfâiți așa ? Mai cu putere și dorință ! strigă scos din minți Țolea la trepăduși.
– Vai de noi, răspunseră patrupedele. Pentru că suntem bătrâni sau prea proști şi slăbim pe zi ce trece. Nu ne mai dai să mâncăm ca altădată, iar la vânătoare nu mai suntem așa buni. Cum să avem putere dacă nu mai avem de-ale gurii ??!! Măcar să încingem o horă aici în rondou cu Iepurele, cu lumea aia care se uită-n gura ta, bătrâne Țolea. Noi știm că mata minți de rupi, dar de-aia mințim și noi, ca să ne dai să mâncăm. Ei treaba lor de ce te cred. Ha ha, nu prea-i duce capul, bătrâne stăpân.
Cui îi mai arde de joc și dans, când îi ajunge funia la par? zise Țolea. Pentru că anii bătrâneţii m-au cam ajuns de şale şi mi s-au tocit colţii, nici nu mai am unde să-i ascut. Acum tot ce îmi place cel mai mult e să dorm pe mine. Dar voi, voi, lighioane nerecunoscătoare, trageți căruța să ducem bunurile și simbolurile cât mai departe de aici. Eu sunt rege peste toți și de mine vă veți lovi. Ziua orașului s-a confiscat. Să îndrăznească careva să o ia înapoi ori să zică ceva, că am eu ac de cojocul lui. Iar Lour Power aia, am eu grijă de ea să nu mă mai deranjeze. Ori face ca mine, ori o încolțesc cu jivinele și cu pedepsele mele nemiloase…
Da, stăpâne, așa să fie, cum spui tu, să ne spui unde să ne oprim…
Și uite așa jivinele și Țolea au găsit locul unde să ascundă ce au furat. Pe o stâncă acolo unde ascunsese Grinch Crăciunul.
Lour Power luptă degeaba cu oamenii din orășel, le amintește tuturor că au în continuare și spiritul Crăciunului și ziua orășelului, doar să vrea să le păstreze.
Iar Paștele se aniversează fără pui în paie sau iepuri în ouă, un lucru care nu provine din nicio credință, Mesaj Pastedecât din atelierul și mintea râncedă a lui Țolea. Iritat de revoltele lui Lour, Țolea plănuiește să distrugă toate cadourile furate. Dar aude că totuși discursul și lupta lui Lour Power au un scop.  Frustrat de eșecul planului său, Țolea își dă seama că ziua orașului înseamnă mult mai mult decât nebunia lui, orgoliul, ziua când l-a adus vântul furibund. Înseamnă o cunoaștere profundă care trebuie să atingă inima, să emoționeze oamenii și să păstreze tradiția.
Țolea se umple de venin și bate cu pumnul în pământ până acesta se cutremură. Darurile furate se zguduie și imediat cad de pe stâncă.
În clipa aceea locuitorii, treziți din coșmarul lui Țolea, stau cu brațele deschise să prindă toate lucrurile furate de Țolea împreună cu ziua orașului.
Iar el, plin de ciudă, făcu o criză de nervi. Adică cum din cauza nervilor lui și din pumnul lui mic dar gros, să revină Offtelnița locuitorilor ei împreună cu darurile lor ?
Plan BCând auzim de Loch Ness, vedem monstrul acela, un animal care, din punct de vedere taxonomic, nu face parte din nicio familie sau specie, dar despre care se spune că trăiește în lacul Loch Ness din Scoția. Monstrul din Loch Ness este unul din cele mai cunoscute animale studiate de criptozoologie. Precum acest monstru, care făcea valuri furios și distrugea orice mișca, apoi se retrăgea pe fundul mâlos al lacului, așa și Țolea se retrage scrâșnind de mânie în colțul său nămolos, pentru a face un plan B de asediu al orașului. Își ia și Iepurele cu el să-l înfigă-n pragul casei lui, tot ca să-i aducă aminte de ziua când făcea în orășelul minuscul, tot ce voia bicepsul lui (deja înmuiat în aroganța proprie), după cheful și gusturile lui cam nătânge.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × four =

21 − 20 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie