Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

De la Turnul de Apă Oltenița la bani publici primiți de firma Scutol și nejustificați

Unul dintre proiectele de hotărâre ale consilierilor face referire la reabilitarea Turnului de Apă din Oltenița, clădirea din str. Argeșului, și transformarea lui în centru cultural de expoziții.

Inicatorii economici atașați la proiectul de hotărâre au fost întocmiți de firma Sugetive SRL.Turnul de Apa

Consilierul PNL Florian Cercel cere planșe și amănunte care să fie făcute publice privind reabilitarea Turnului de Apă. Acesta este indignat de politica dusă în Primăria Oltenița, acuzând faptul că orice document ce ar trebui făcut public nu este afișat și că de fiecare dată când acesta a solicitat anumite situații nu i-au fost puse la dispoziție, deși legea nu prevede tăinuirea datelor solicitate unei instituții publice.

”De vorbit nu avem voie, de verificat niște documente n-avem voie, de informat fără să zicem nimic nu ne informați. Vrem și noi o prezentare, cum va arăta turnul ăsta…” spune Cercel.

Spiritele se încing ușor

Viceprimarul Mihai Manciu cere lămuriri la solicitările consilierului liberal, ocazie cu care acesta îi amintește viceprimarului că a primit niște bani publici necuveniți, situație care se perpetuează iar lămurirea ei este evitată. ”Dumneavoastră domnule viceprimar să ne spuneți în ce constau lucrările pe care firma Scutol (n.r. firma la care Mihai Manciu a deținut funcția de administrator) a luat un miliard trei sute de milioane, cine a făcut recepția și dacă s-au executat lucrările. Doi : dacă trebuia recuperată conform procesului verbal al Curții de Conturi o sumă care la ora asta prin adăugarea dobânzilor și penalităților depășește un miliard cinci sute de milioane de lei.”

Florian Cercel a ridicat o problemă la care a cerut în nenumărate rânduri răspuns. În urmă cu mai bine de 6 ani firma Scutol a preluat câteva lucrări în municipiul Oltenița în parteneriat public-privat cu Primăria Oltenița, dată la care primar era Costinel Milescu și viceprimar Florian Cercel. Cei doi edili au considerat că Scutol nu a respectat înțelegerea, deși primăria plătise firma Scutol cu o parte din suma de bani convenintă, astfel că Milescu și Cercel nu au mai dat P1010004diferența de bani firmei amintite, considerând și cealaltă sumă, dată pe ceva ce nu s-a executat. După alegerile din 2012 la care a participat și Mihai Manciu, PSD, aliat al PNL ce formau împreun USL, a câștigat alegerile la Oltenița, motiv pentru care s-au deschis anumite drumuri pentru declanșarea unor operațiuni dorite de amatori. În anul 2013 primarul Petre Țone a plătit din bani publici diferența solicitată de firma Scutol, bani pe care foștii edili refuzaseră să-i dea. Florian Cercel solicită în permanență să se justifice suma oferită firmei Scutol la care era administrator Mihai Manciu.
Ședința din sfârșitul lunii august a fost un prilej de a cere din nou explicații privind suma de aproape 3 miliarde de lei vechi scoasă din primărie, bani publici așadar, către o firmă care nu a executat nicio lucrare și nu a respectat condițiile  conform înțelegerii de la acea dată.
Cercel concluzionează că este nevoie de un proiect public care să fie afișat peste tot ori de câte ori se lansează astfel de renovări, și este convins că în primărie nu există transparență.

La momentul votului Hotărârii, consilierul liberal specifică faptul că acesta nu este împotriva reabilitării Turnului de Apă, ci împotriva ”procedurii de ignorare și de bătaie de joc” ce domină în prezent în instituția publică oltenițeană.

Intervenția consilierului PSD Gheorghe Lungu vis a vis de proiectul menționat deturnează solicitarea și nemulțumirile consilierului PNL Cercel. ”Turnul e încărcat de istorie și să se facă reabilitarea.” a venit completarea lui Gheorghe Lungu.

Scurt istoric al Turnului de Apă

Construcția datează de la începutul secolului XX inițial fiind clădirea care adăpostea uzina de apă a orașului Oltenița. Turnul de apă, potrivit istoricilor din Oltenița, face parte din patrimoniul naţional. El se află pe lista monumentelor istorice importante din România încă din anul 1992. Turnul s-a construit în anul 1913, iar în anul 1922 s-a pus în funcţiune uzina de apă din care se alimenta Olteniţa. În anul 1916 a fost bombardat de inamici, după care renovat atunci când s-a construit şi hala Olteniţa, în anul 1924. Populaţia din oraş se alimenta la acea vreme din râul Argeş. Fostul director al Muzeului Civilizației Gumelnița, prof. Done Șerbănescu, a folosit parterul turnului ca sală a unui muzeu de artă pentru o perioadă. Până să adăpostească lucrări de artă, turnul fost 30 de ani o vestită cârciumă din ora, iar în ultimii ani a devenit locul persoanelor fără adăpost. În anul 2003, printr-un mare efort la care au contribuit și artişti plastici olteniţeni cu donaţii, Muzeul de artă şi-a format patrimoniul.

În astfel de situații când se reabilitează un monument istoric, este nevoie de un plan stabilit, în acest caz aprobat de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Călărași fiind considerat monument istoric de gradul B. În cadrul unor întâlniri ale comisiilor zonale, ce au în evidență în jur de 3 sau 4 județe, se aprobă și planul întocmit. Primarul Petre Țone a declarat cu ceva timp în urmă că după reabilitare va fi din nou dat în grija Muzeului Civilizației Gumelnița din Oltenița. Deocamdată Turnul de Apă se află în subordinea Consiliului Local Oltenița și probabil că așa va rămâne, Țone având în plan o privatizare la etajul I. Acesta i-a mărturisit deunăzi fostului director al muzeului de arheologie Oltenița, prof. Done Șerbănescu, că la etajul I va face o cafenea, astfel că există șanse minime ca turnul să fie redat muzeului.

Potrivit devizului întocmit, valoarea totală a investiției de reabilitare a fost calculată la 515.136 lei TVA inclus sau 122.346 euro.

Elisabeta Genoa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 6

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie