Deși s-a dorit mazilirea, aceasta nu s-a produs: ALDE Călărași și Oltenița își dau cu dreapta-n stânga
Laura Suzeanu
O întâlnire a Biroului Politic Teritorial ALDE a avut loc la finalul săptămânii trecute la Oltenița. Scopul a fost unul bine structurat de câțiva ”binefăcători” ai partidului amintit, care înțeleg politica românească și stilul de abordare la fel ca majoritatea celor din PSD, cu beteșuguri și slăbiciuni vechi de FSN. Deși denumirea ALDE nu duce către o politică de stânga, iar platforma programului nu seamănă prea mult cu cea a PSD, mulți membri din acest partid, profitând de alianța de la centru, apelează la metode ușor depășite în raport cu vremurile, mentalitatea, pretențiile și cu cererea unei mari părți a românilor care apără niște valori, ieșind în stradă de mai bine de un an.
Ședința BPT, Filiala Călărași a ALDE, a fost convocată pe 22 iunie a.c. la ora 19,00 la Primăria Oltenița, cu scopul excluderii din partid a trei persoane: Jenel Șerban – consilier județean (fost prefect al județului Călărași), Mihai Vasile Mioara- consilier Sărulești și Valentina Vasilari – consilier local Oltenița.
Valentina Vasilari rămâne totuși consilier local. Ce va mai urma și cine să fie pus în discuție în BPT?
Din nefericire pentru cei care au propus excluderile, nu toate dorințele le-au fost împlinite. Valentina Vasilari rămâne, cel puțin deocamdată, consilier local la Oltenița iar Jenel Șerban consilier județean. Mihai Vasile Mioara a fost singura exclusă, pe motiv că nu a plătit cotizația către partid.
Ceilalți doi propuși să iasă din zona ALDE s-au aflat pe lista neagră a lui Laurențiu State, președintele ALDE Călărași, cel care a dorit excluderile, cel care s-a întors la 180 de grade împotriva colegilor din partid, față de începuturile sale în ALDE. Sursele noastre ne informează că motivele acestui comportament sunt strict politice, State fiind deranjat în ultima perioadă de faptul că reprezentanul ALDE în Consiliul Local Oltenița, Valentina Vasilari, nu joacă cum cântă PSD în ședințe. Potrivit unor surse din Călărași, State este dependent de PSD prin actuala sa funcție la ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) Călărași.
Motivația la excluderea lui Jenel Șerban a fost una nedemonstrată legal, potrivit surselor din partid. Deși se spune că îndepărtarea lui Șerban s-a cerut la nivel național, nu a existat nimic scris care să justifice această altă propunere a lui State.
Votul a fost unul secret, au fost trei rânduri de buletine de vot cu 31 de membri ALDE din BPT. În cazul Valentinei Vasilari au fost 13 voturi pentru excludere și 18 împotriva excluderii.
Președintele ALDE Călărași a ajuns să spună colegilor săi cum să voteze cu PSD, indiferent de natura proiectelor de hotărâre, chiar dacă proiectele ridică semne de întrebare. Președintele ALDE România, Călin Popescu Tăriceanu, nu a impus o regulă cu privire la voturile în consiliile locale. Dimpotrivă, acesta s-a exprimat atât în timpul alegerilor cât și după alegerile locale din 2016, că fiecare membru ALDE poate vota în teritoriu, după cum îi dictează conștiința sau cum cântărește că este mai bine.
Valentina Vasilari și-a dat demisia de onoare din funcția de președinte TLDE (Tineretul Alianței Democraților și Liberalilor)
Valentina Vasilari și-a dat demisia din funcția de președinte al filialei județene ALDE Tineret. Motivația a fost aceea că în ședința Consiliului Local Oltenița din luna mai, o propunere de bun simț cu privire la activitatea sportivă a colegei Cristiana Drăgan, a fost respinsă la vot inclusiv de colegii din ALDE. Aceștia nici nu au înțeles prea bine de ce au votat împotriva propunerii legislative locale. Deși în ședințele lor de partid s-a tot pus problema că nu există inițiative locale din partea ALDE, nu se fac proiecte pentru comunitate, atunci când se fac, iată că acestea se resping.
Controversata filială ALDE Oltenița mai are niște antecedente în persoana lui Cristian Onofrei, care la alegerile din 2016 a candidat împotriva lui Petrică Țone (PSD), iar după alegeri, la scurt timp, acesta a pactizat cu Țone, primind recompensă un post de director economic la Spitalul Oltenița.
Un alt tânăr, Alex Drăgan, și-a dat demisia din funcția de președinte interimar TLDE Oltenița, motivul fiind același ca al lui Vasilari.
Valentina Vasilari vine de la PNL Oltenița, aripa Tineret. Aceasta și Alex Drăgan au făcut parte din echipa Cristianei Drăgan la alegerile locale din 2016.
Cei care au condamnat alianța Onofrei-Drăgan, nu au părăsit-o pe Cristiana Drăgan
Nenumărate voci din Oltenița au condamnat alianța Cristianei Drăgan cu Cristi Onofrei la alegerile din 2016, când întreaga echipă din spatele profesoarei de sport a luptat alături de aceasta, aducând voturi lui Onofrei, necunoscut prea mult la acea oră în Oltenița. Dar ca și în fotbal, adică joci sau stai pe bară, unul a jucat iar altul a stat pe bară. Cine-a câștigat? Cine-a stat pe bară.
Oltenițenii care au votat cu Cristiana Drăgan și echipa sa au declarat că nu l-ar fi votat pe Onofrei dacă nu era ea, astfel că ALDE Oltenița nu ar fi avut la ora aceasta voturi pentru a intra în Consiliul Local. Onofrei a fost foarte aproape de a deveni primar în 2016, grație susținerii unor importante personalități politice locale PNȚcd și echipei întregi din jurul profesoarei de sport.
Cristiana Drăgan vine de la PNȚcd, partidul pe care Aurelian Pavelescu l-a adus în stadiul de metastază. Politica lui Pavelescu, cel care a fost alături de PSD inclusiv la mitingul desfășurat în 9 iunie la București, a adus grave atingeri principiilor, valorilor, statutului și imaginii PNȚcd, partidul ai cărui membri au contribuit la formarea Marii Uniri, partidul lui Corneliu Coposu, Ion Rațiu, al scriitorului Alex Ștefănescu, al personalităților istorice de prestigiu ca Iuliu Maniu, partidul care a adus în mijlocul său figuri remarcante de-a lungul istoriei, cum au fost Vasile Goldiș ori Ștefan Cicio Pop, Alexandru Vaida-Voevod, Ion Mihalache sau Octavian Goga, partidul la care au aderat intelectualii vremii, un PNȚ care a crescut prin intrarea în rândurile lui a altor personalități ale anilor 1900 ca Virgil Madgearu şi Ion Răducanu, a unor scriitori marcanţi ca Cezar Petrescu, Camil Petrescu, Gib Mihăescu, Victor Ion Popa, Dem. Teodorescu.
De ceva timp, mai mulți membri PNȚcd s-au separat de Aurelian Pavelescu, după ce au constatat că politica acestuia contravine principiilor adevărate ale Partidului Țărănesc.
Din acest motiv, Cristiana Drăgan nu a putut candida din partea PNȚ la Primăria Municipiului Oltenița, alegând în 2016 varianta susținerii lui Onofrei pentru primar, cu ea în funcția de viceprimar.