Ecosal Servicii Oltenița, spectru sau existență? Ce atribuții are acest serviciu?
Societatea Ecosal Servicii Oltenița a solicitat Consiliului Local să aprobe bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2019. Veniturile estimate de încasat ajung la 3125 mii lei, iar cheltuielile sunt de 3.068 mii lei. Proiectul de hotărâre de Consiliu Local întocmit în urma raportului trimis de conducerea Ecosal include și estimările pe anii 2020-2022.
Potrivit acestor documente prezentate primarului și consilierilor locali, cheltuielile totale estimate pentru anul 2019 ajung la valoarea de 3068 mii lei, adică cheltuieli cu bunuri și servicii 764 mii lei, cheltuieli cu impozite, taxe și vărsăminte asimilate 131 mii lei, cheltuieli cu personalul 2069 mii lei, alte cheltuieli de exploatare 104 mii lei.
Pentru 2019 Ecosal Servicii prevede un profit brut de 57 mii lei, care, potrivit directorului Gheorghe Matei, va fi repartizat pentru acoperirea pierderii din anii precedenți.
De unde se estimează profitul nu se știe. Ecosal Servicii trăiește din taxele și impozitele cetățenilor, serviciul fiind creat în plus față de nevoile orașului. Mai mult decât atât, nici până la această oră oltenițenii nu cunosc obiectul de activitate al acestui serviciu Ecosal. În altă ordine de idei, angajații care sunt obligați să ridice resturile vegetale din fața gospodăriilor nu respectă toate traseele, invocând un soi de ordin de care ascultă, astfel ajungându-se la servicii preferențiale, existând gospodării unde sacii cu gunoi vegetal, mormanele de iarbă sau corzile tăiate de vie stau neridicate cu lunile.
La o abordare făcută pentru solicitarea unor răspunsuri privind atribuțiile celor de la Iridex vs ale celor de la Ecosal, gunoierii aruncă îndeplinirea sarcinilor de la unii la alții. Cine are de suferit? Contribuabilul, cel care plătește dările către buget și către această societate controversată Iridex, dar ajunge în urma unor politici discreționare și lipsite de responsabilitate să fie sub papucul celor plătiți de el.
Vă reamintim că Serviciul de Salubritate a fost scindat în urmă cu doi ani, tariful la gunoi a crescut considerabil, iar proiectul european de selectare a deșeurilor a dispărut în ceața roșie.
Societatea Iridex a preluat serviciile de colectare a deșeurilor menajere, creându-se sub administrarea Consiliului Local un serviciu mai degrabă invizibil, unde a fost numit director Gheorghe Matei, fost director al Societății de Salubrizare Ecosal SA. Ecosal Servicii, rămas ca o anexă firavă din fosta societate de deșeuri, se pare că mai mult consumă, decât produce, de aceea sunt menționate și pierderi trecute.
Dar de unde se dorește profitul, așa cum speră conducerea Ecosal Servicii? Ce atribuții are Ecosal Servicii? Câți angajați are în total această lipitură? Câți angajați se plimbă prin oraș cu un tractor pe care scrie ”Primăria Oltenița”?
Mai jos foto cu ce nu se ridică cu lunile din fața porților unor oltenițeni: