Educația antepreșcolară ia amploare la Oltenița. Localurile părăsite ale unor școli vor răsuna de glasuri de copii
Cele două locații din str Războieni, imobile și terenuri, vor face obiectul unor activități specifice celor mici. Fosta școală generală nr. 4 se va transforma în grădiniță și creșă.
Cele două destinații se află în administrarea Școlii ”Mircea Eliade” (Șc. 3 Oltenița Nord). De asemenea, imobilul format din teren și construcție din strada Argeșului, nr. 12, aflat în administrarea Școlii ”Prof. Lucian Pavel” (Șc. 2), se va transforma din școală în creșă.
Imobilul din Argeșului este compus din construcția C2 denumită Școală, în suprafață de 593 mp (localul 1-corp B) și terenul aferent construcției, în suprafață de 1835 mp. Pentru aceste schimbri de destinație s-au întocmit proiecte de hotărâre, ca bază legală locală, semnate și inițiate de primarul Costinel Milescu. Consiliul de administrație al Școlii Gimnaziale ”Prof. Lucian Pavel” Oltenița/Grădiniței cu Program Normal nr. 1, au fost de acord cu schimbarea destinației imobilului amintit, din școală în creșă pentru o perioadă de 10 ani. Și în cazul imobilelor din strada Războieni s-a procedat în același fel. Consiliul de Administrație al Școlii Eliade și-a dat acceptul pentru obținerea avizului de schimbare.
Creșele și după caz, centrele de zi în care se organizează grupe de educație timpurie antepreșcolară fac parte atât din sistemul național de servicii sociale reglementat de Legea asistenței sociale din 2011, prin furnizarea de servicii de îngrijire și supraveghere, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar reglementat de Legea educației naționale din 2011. Potrivit răspunsului oferit primăriei oltenițene de către Ministerul Educației Naționale, ”Creșa nu face parte din rețeaua școlară, deoarece aceasta are doar componentă de îngrijire medicală. În cazul în care aceasta are și o componentă de educație, va putea fi introdusă în rețeua școlară, caz în care nu este necesară emiterea avizului conform al ministrului educației pentru schimbarea destinației imobilului respectiv.”
Unitățile care oferă servicii de educație antepreșcolară trebuie să respecte prevederile legale în vigoare, referitoare la terenurile destinate jocurilor și activităților în aer liber, la mobilier și instalații necesare, la condiții igienico-sanitare, în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Sănătății.
Potrivit HG nr. 1252/2012, privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară, ”Spațiul din unitățile care oferă servicii de educație antepreșcolară va fi amenajat primitor și atractiv și va fi organizat cu: săli de grupă și spații în aer liber, încăperi pentru primire (vestiare), spații pentru servirea mesei, spații de somn, și, eventual, cameră/centru de resurse pentru părinți.
Spațiul pentru desfășurarea activităților în aer liber va asigura dezvoltarea, învățarea activă a copilului și promovarea stării de sănătate, fără risc de accidente și îmbolnăviri.”
Pentru finalizarea proiectelor, primăria va trimite documentele necesare la ministerul de resort: HCL, acorduri ale Consiliilor de Administrație ale unităților de învățământ și ISJ, planuri de amplasament și delimitare a spațiilor cu evidențierea căilor de acces.