Elevii Colegiului ”Neagoe Basarab” Oltenița invitați la Constanța pe nava Rainbow Warrior
Elisabeta Genoa
Autorii proiectelor câștigătoare Play Energy au participat la un atelier de lucru privind energia verde și schimbările climatice. Evenimentul organizat de Fundația Greenpeace România a avut loc pe nava Rainbow Warrior, acostată în Portul Constanța.
Întâlnirea a fost dedicat elevilor și profesorilor unor orașe din România. Cei șapte elevi ai Colegiului Național “Neagoe Basarab” au fost însoțiți de profesor de geografie Florian Pană.
Printre subiectele abordate s-au regăsit: rolul tinerilor în combaterea schimbărilor climatice, soluții inovatoare ale tinerilor pentru un viitor sustenabil; soluții pentru producerea de energie verde.
“A fost un mod de învățare, ne-a deschis larg ochii asupra lumii în care trăim. Cei de la Greenpeace ne-au făcut să realizăm vulnerabilitatea mediului în care trăim și cât de accentuate și de evidente sunt efectele schimbărilor climatice. Într-un cuvânt, intrigant.” este opinia lui Ștefan Bobeică, elev în clasa a XII-a la Colegiul Basarab.
„A fost o experiență de neuitat. Am ajuns sa înțelegem mai bine situația teribilă în care ne aflăm, cum am putea schimba asta și cum fiecare mic ajutor este foarte important. Am reușit să aflu mai multe despre problemele care ne amenință viata și stilul de viață direct și indirect. Am ajuns la concluzia că fiecare are puterea de a schimba ceva în lumea asta și că fiecare mic ajutor este foarte important, acesta fiind o cărămidă din întreaga construcție, fără de care totul s-ar prăbuși”. este și părerea lui Teodor Dicu, clasa a XII-a la același colegiu.
Sosirea navei Rainbow Warrior în România este un mesaj extrem de puternic. Vasul călătorește pe oceanele și mările Terrei pentru proiecte științifice sau pentru a protesta împotriva marilor poluatori. Este o platformă de conectare a celor care cred că pot și vor să ajute planeta. Rainbow Warrior e și una dintre cele mai “verzi” nave din lume: folosește preponderent velele pentru deplasare, nu deversează deșeuri în mare, iar materialele folosite pentru construirea sa au fost alese doar din surse ce respectă normele etice ale Greenpeace.
Rainbow Warrior este nava-fanion a Greenpeace. Ea a venit în România pentru a semnala legătura dintre modul în care producem energie în prezent și modificarea climei planetei. Constanța a fost prima oprire dintr-un tur european de 5 luni, care promovează soluțiile energetice curate, solicită ambiții mai înalte și acțiuni decisive pentru protejarea climei din partea liderilor europeni.
România este încă tributară energiei pe cărbune. Deși are potențial major pentru folosirea energiei din surse regenerabile (soare, vânt), politicienii români au continuat să sprijine, chiar și cu prețul penalizării de către Comisia Europeană, producția pe cărbune, extrem de nocivă pentru mediu și sănătate. Europa merge în direcția decarbonării, astfel încât până în 2050 Uniunea să nu mai producă emisii care să afecteze clima.
Mesajul Rainbow Warrior pentru România: stop cărbune, folosiți energie curată!
Vă reamintim că primele două locuri în competiţia pentru licee de anul acesta a programului educaţional Play Energy au fost câștigate de elevii Colegiului Naţional “Neagoe Basarab” din Olteniţa. Cele două grupuri de elevi din clasele a XI-a au fost coordonate de prof. Anghel Daniel. Proiectele lor s-au dovedit a fi impresionante. Two Times Electrical este proiectul câştigător al locului I ce propune utilizarea energiei solare şi a apei de ploaie pentru a obţine independenţa energetică a sălii de clasă. E-light by Redox este proiectul ce propune o alternativă inedită în iluminarea holului şcolii, prin realizarea unei baterii din doze de aluminiu şi saramură cu energie.
Foto Fb