Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Elevii trebuie să-și apere drepturile/Practici ilegale adoptate în învățământul preuniversitar

Mircea Iorga

elevi-scoalaIn unitatile de invatamant preuniversitar din tara este adoptata o regula prin care odata intrat pe poarta scolii, nu ai voie sa mai iesi pana la orele 14,00. Aceasta practica este ilegala, incalcandu-se dreptul constitutional la libertate, scoala neputand decide ingradirea libertatilor fundamentale.
Prin ordinul nr. 4742 din 10.08.2016 adoptat de ministrul educatiei, este specificat in art. 15, lit. (k) ca elevii majori au voie sa paraseasca perimetrul unitatii de invatamant in timpul programului scolar.
Chiar daca unii directori mentioneaza regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant prin care elevilor nu le este permis sa paraseasca scoala, acel regulament nu este aplicabil, neputand depasi legislatia nationala. In acest moment apare lipsirea de libertate in mod ilegal, prevazuta si pedepsita de art. 205 din Codul Penal.

“(1) Lipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 7 ani.

(2) Se considera lipsire de libertate si rapirea unei persoane aflate in imposibilitatea de a-si exprima vointa ori de a se apara.“

Mai mult, se produce si un abuz in serviciu, pedepsit de art. 297 din Codul Penal

 “(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.”
“Atingerea adusa libertatii persoanei constituie elementul material al infractiunii de lipsire de libertate. Elementul material al infractiunii de abuz in serviciu il poate constitui incalcarea atributiunilor de serviciu stabilite prin lege sau un alt act normativ cu putere de lege sau indeplinirea defectuoasa a acestora.”
avocat Marius Mihalache.

In ceea ce priveste elevii minori, conform art. 41 din Codul Civil, dobandesc capacitate de execitiu dupa varsta de 14 ani, avand discernamant, raspund penal pentru faptele lor.  Acestia pot lua singuri decizii si, in concluzie, au dreptul sa paraseasca oricand unitatea de invatamant. De exemplu, elevilor le sunt necesare obiecte de papetarie care nu sunt vandute in chioscurile din incinta scolii sau nu vor sa-si cumpere alimente de la aceste chioscuri, dorind sa-si achizitioneze, in pauza, produse la preturi corecte de la magazinele din apropierea scolilor.

“Minorii cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani au capacitate de exercitiu restransa, adica pot face singuri acte de administrare si acte de dispozitie cu valoare mica. De principiu, cele mai importante decizii pentru viata unui minor aflat in aceasta situatie trebuie confirmate de reprezentantul legal (parinte, tutore). De asemenea, copilul chiar nenascut are capacitate de folosinta cu conditia sa se nasca viu. Aceasta presupune ca minorul are toate drepturile recunoscute de lege, inclusiv dreptul la libertate. Astfel, minorul este subiect activ al infractiunii de lipsire de libertate la orice varsta, iar daca ne raportam la situatia expusa, apreciez ca poate exista infractiunea de lipsire de libertate savarsita impotriva elevului care nu este lasat sa iasa din scoala.” avocat Marius Mihalache.

Nu intentionez sa incurajez absenteismul scolar, toti elevii au obligatia sa frecventeze cursurile, dar este alegerea fiecaruia daca isi asuma sa fie sanctionat cu absenta pentru neparticiparea la ore. Principiul ne bis in idem ne asigura ca nu este voie sa fim sanctionati de mai multe ori pentru aceeasi fapta. Daca ne asumam absenta, nu este normal sa primim o alta pedeapsa prin privarea de libertate in curtea scolii. Directorii unitatilor de invatamant folosesc un pseudoargument prin care isi motiveaza faptele privative de libertate ca o protectie pentru elevi. Elevii de serviciu pe scoala sunt trimisi prin localitate de catre unii profesori sa le achite facturi sau sa le cumpere alimente si diverse obiecte personale. O parte dintre acesti elevi sunt minori.

 • Ei de ce nu sunt protejati?
 • De ce profesorilor li se permite sa paraseasca perimetrul scolii?
 • Legea nu este aceeasi pentru toata lumea?
 • In anul 2016 nu este permisa discriminarea dintre profesori si elevi!

Incurajez orice elev sa isi apere drepturile si sa reclame toate nedreptatile suferite.

Horia Onita, student al Facultatii de Drept, fost presedinte al Consiliului National al Elevilor : “Este intolerabil ca în secolul XXI respectarea drepturilor unei persoane sa reprezinte o lupta constanta impotriva mentalitatii si comportamentelor vetuste din sistem. Legea prevede clar ca elevii majori au dreptul de a parasi incinta scolii cand vor. Ei sunt sanctionati daca absenteaza, prin consemnarea absentei (si inerent scaderea notei la purtare). Nu poti fi sanctionat de doua ori pentru aceeasi abatere si în niciun caz privativ de libertate. La elevii intre 14 si 18 ani, intr-adevar, situatia e discutabila. Insa orice aplecare asupra calitatii educatiei, asupra oportunitatilor, echitabilitatii sau valorilor sistemului de invatamant e sterila pana cand nu intelegem ca scoala nu e o inchisoare si ca drepturile nu se discuta.”

George Velcea, presedintele Societatii Europene pentru Justitie: “Inspectoratele judetene si Unitatile de invatamant trebuie sa respecte prevederile statutului elevului, aprobat prin OM 4742, in 30 de zile de la publicarea ordinului in Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, astazi, 7 octombrie, restrictionarea posibilitatii de a parasi incinta scolii, elevilor majori, contravine prezentului ordin. Daca unitatile de invatamant nu-si vor armoniza regulamentele interioare in cel mai scurt timp, sunt pasibili de a raspunde atat in fata ministerului, cat si in fata organelor de cercetare penala, intrucat, putem vorbi si de o incalcare a legii penale.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − seventeen =

+ 50 = 60

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie