Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Eu cred că femeile sunt nebune când pretind că sunt egale cu bărbaţii; ele sunt de departe superioare şi întotdeauna au fost.

Eu cred că femeile sunt nebune când pretind că sunt egale cu bărbaţii; ele sunt de departe superioare şi întotdeauna au fost.

Cele mai mari idei sunt cele mai simple.

Ralph, nespălat pe trup, cu părul încâlcit, murdar la nas, plângea sfârşitul nevinovăţiei, bezna inimii omeneşti şi rostogolirea prin aer a adevăratului, a înţeleptului său prieten Piggy.

Undeva, dincolo de curba întunecată a lumii, soarele şi luna se mişcau agale; pelicula de apă de pe planeta pământ era reţinută, umflându-se puţin pe o parte, în timp ce miezul ei solid se răsucea.

Să ne imaginăm un om pe bicicletă: indiferent cine este, putem şti trei lucruri despre el. Ştim că dacă s-a urcat pe bicicletă trebuie să pedaleze. Ştim că la un moment dat se va opri şi va coborî. Şi, cel mai important, ştim că dacă într-un moment al călătoriei sale se va opri şi nu va mai pedala şi nu se va da jos, va cădea. Aceasta este metafora pentru călătoria prin viaţă a oricărui om, în orice societate.

Prin natura mea, sunt optimist, iar prin convingere intelectuală sunt pesimist.

Focul e mai important decât porcul, indiferent câţi porci omorâţi.

Copilăria este o boală de care scapi pe măsura ce creşti.

Orice ai da unei femei, ea îl va îmbunătăţi. Dacă îi dai o casă, ea îţi va da un cămin. Dacă-i dai alimente, ea îţi va da hrană. Dacă-i dai un zâmbet, ea îţi va da inima ei. Ea înmulţeşte şi sporeşte tot ce i se oferă.

Frica nu te poate răni mai mult decât un vis.

Omul face rău aşa cum albina face miere.

Suntem o droaie! Şi totuşi, nu reuşim să ţinem un foc aprins ca să scoată fum. Nu pricepeţi că mai bine murim decât să lăsăm focul să se stingă? Cum o să fim salvaţi dacă nu ţinem focul aprins?

William Golding

A început să scrie la vârsta de 7 ani. Tatăl său era un profesor local cu convingeri politice radicale și o încredere oarbă în puterea științei. Familia sa s-a mutat la Marlborough, unde William a urmat Marlborough Grammar School. A mers mai apoi la Universitatea din Oxford (Colegiul Brasenose, Oxford) în 1930, unde a studiat științele naturii și limba engleză. Prima sa carte, o culegere de poeme, a apărut în 1934 cu un an înainte ca Golding să primească diploma de BA. A luat parte în Marina britanică la debarcarea din Normandia și la operațiunea de scufundare a celui mai mare crucișător german, nava Otto von Bismarck în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Sir William Gerald Golding s-a n[scut la 19 septembrie 1911, Romancier britanic, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1983 el prezintă în romanele sale criza conștiinței omului modern confruntat cu problemele realității contemporane.
Cele dintâi romane ale lui William Golding au fost primite cu entuziasm atât în Anglia, cât şi în ţările unde au fost traduse, scriitorul devenind, mai ales datorită succesului şi numeroaselor interpretări pe care le-au suscitat Împăratul muştelor (1954) şi Moştenitorii (1955), obiectul unui adevărat cult. Însă această situaţie se va schimba fundamental, astfel că la începutul anilor ’70 cititorii din tânăra generaţie proclamă supremaţia unor noi idoli, preferinţele mergând, în spaţiul anglofon, de la proza lui Kurt Vonnegut la cea a lui Tolkien, iar reprezentantele feminismului (mai mult sau mai puţin militant) se îndreaptă către creaţia unor scriitoare precum Doris Lessing sau, ulterior, Margaret Drabble.

În plus, contextul general al epocii devine parcă de nerecunoscut, mult discutata criză a comunicării în societate şi prăpastia dintre generaţii reclamând alte necesităţi la nivel estetic, iar complexele creaţii pline de note alegorice şi mitice ale lui Golding intră într-un nemeritat con de umbră, el însuşi fiind adesea perceput ca un soi de anacronic erudit de ale cărui complicate învăţături mult prea grăbita şi zgomotoasa epocă a extremei viteze pare a nu mai avea nevoie.
S-a căsătorit cu Ann Brookfield, o chimistă, în 1939. După ce a fost pe rând actor, marinar, muzician, a devenit profesor de engleză și filozofie la școala Bishop Wordsworth’s School din Salisbury.
William Golding s-a dedicat exclusiv scrisului abia la cincizeci de ani, în 1961. Experiența războiului avea să-l marcheze profund: el și-a pierdut atunci încrederea în om ca o ființă inocentă: pentru el, până și copiii poartă în suflete germenele răului. Aceasta este tema primului său roman, The Lord of the Flies, din 1954 (trad. Împăratul muștelor, 1969) care a cunoscut un enorm succes imediat după apariție. Urmează alte 11 romane și două volume de eseuri, tratând, toate, aceeași temă.


În 1983 lui William Golding i se decernează Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru romanele sale care, cu perspectiva clară a artei narative realiste şi cu diversitatea şi universalitatea mitului, iluminează condiţia umană în lumea de astăzi.“. În discursul de recepție a premiului Nobel, Golding se arăta uimit de obstinația cu care oamenii caută semnele deznădejdii lăsate de el în opera sa. „Eu nu mă simt deloc deznădăjduit”, spunea el cu acel prilej. Iar paradoxul acesta exprimă cel mai bine luciditatea cu care a privit întotdeauna lumea în care ne este dat să trăim.
A primit titlul de cavaler de la regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit în 1988.
William Golding, asemenea multor altor mari creatori dinaintea lui, înţelege la timp că, deşi vechea lume, cu valorile căreia era obişnuit, nu mai există (alegând, în consecinţă, tăcerea pentru mai bine de cincisprezece ani), mesajul pe care încă îl mai are de transmis rămâne actual. Prin urmare, îşi va reconsidera unele poziţii estetice, va aborda teme noi – chiar dacă nu va renunţa la unele din vechile sale strategii narative şi simbolice – şi va reveni în prim planul vieţii literare, reuşind să se adreseze întru totul convingător nu doar publicului său consacrat, ci şi generaţiilor noi de cititori, mai cu seamă după publicarea romanului Beznă clară (Darkness Visible, 1979).


“Împăratul Muştelor” este un roman alegoric şi fiecare personaj este reprezentantul unei idei, al unui concept. Ralph de pildă reprezintă ordinea, conducerea şi civilizaţia, Piggy este portretizat ca fiind cel mai inteligent din tot grupul, prin urmare el este partea stiinţifică, intelectuală a societăţii, Jack reprezintă dorinţa de putere, de conducere în timp ce Roger reprezintă cruzimea, setea de mânie şi răzbunare dusă la extrem. Romanul este simplu, frumos şi uşor de citit. Firul epic nu se dispersează pe mai multe planuri, de aceea acţiunea este uşor de urmărit. Este un roman pe care vi-l recomand cu multă căldură. Un roman care sigur vă face să va întrebaţi lucruri despre om, despre natura lui, despre societate şi starea naturală.

William Golding a murit in casa sa din Perranarworthal, lângă Truro, în Cornwall, pe 19 iunie 1993 și a fost îngropat în cimitirul bisericii din Bowerchalke, Wiltshire, Anglia.

Surse:
ro.wikipedia.com
revistacultura.ro
autori.citatepedia.ro
youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 2 =

− 4 = 2

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie