Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Experiment al elevilor oltenițeni la Muzeul Național ”George Enescu”/Matematica vorbește pe note muzicale

Laura Suzeanu

Duminică, 3 iulie a.c., la Muzeul Național ”George Enescu” din București, s-a desfășurat un eveniment artistic, o exprimare cantabilă a legăturii dintre sunete și matematică. La eveniment au participat 22 de elevi de la Liceul Teoretic ,,Neagoe Basarab”Oltenița, 21 de părinți, bunici, profesori din Oltenița și 15 elevi însoțiți de părinți, profesori de la Școala Gimnazială ,,Iosif Sava” din București.

Eveniment Bucuresti (4)Eveniment Bucuresti (3)Evenimentul ”Matematica pe note muzicale” și mini-expoziția cu lucrări ale elevilor reunite sub genericul ,,Muzicalitatea matematică a desenului”
au constituit punctele de admirație și atracție de la Salonul de Muzică-Sala Cantacuzino din Palatul Cantacuzino al Muzeului Național ,,George Enescu” București.
”Bucuria a fost și mai mare deoarece am reușit să implicăm foști elevi, părinți din generația ,,Eclipsa de Soare” 2010-2014, dar și faptul că la programul artistic au contribuit bunici, părinți, elevi și profesori atât din Oltenița cât și din București.” declară prof. de matematică Marița Cucuianu, organizatorul evenimentului.

Eveniment Bucuresti (2) Eveniment Bucuresti (8),,Spune-mi ce-ai văzut la teatru/La spectacolul de gală?
Am privit cu ochii-n patru/Moda afișată-n sală!
Optând pentru un stil de viață civilizat, elevat, trebuie să avem în vedere următorul fapt: nu mergem întâmplător la teatru, spectacol, muzeu, concert, pentru că merg și ceilalți colegi sau că ,,așa e la modă”. Căutați să cunoașteți valoarea acestora, dacă corespund intereselor voastre gradului vostru de cultură, încercați să cunoașteți originalul, adevărata valoare a artei. Arta exercită o influenţă profundă asupra omului. Creaţia artistică îl înobilează, îi trezeşte emoţii şi sentimente foarte variate care-l împing la acţiune şi imprimă un anumit colorit vieţii lui psihice. Pictura, sculptura, grafica, arhitectura, poezia şi alte forme ale creaţiei artistice îi dezvoltă sensibilitatea şi capacitatea de sesizare a valorilor autentic umane, îl învaţă să preţuiască binele şi să se bucure de victoria celor drepţi şi cinstiţi. Calea cea mai sigură pentru a cultiva simţul frumosului este intrarea în contact direct cu frumuseţile autentice din toate domeniile.
Depinde deci de cei din jur, dar şi de fiecare dintre noi dacă ,,frumosul” va deveni o parte integrantă a existenţei noastre, un adevărat mod de viaţă, care să ne lumineze sufletul şi să ne facă mai buni şi mai…. frumoşi! Frumosul din natură și societate ne îmbogățește viața spirituală și psihică, dezvoltându-ne sensibilitatea, afectivitatea, devenind mai buni.
Pictura este o artă a privirii, sculptura este o artă a atingerii, matematica este o artă a gândirii, muzica este o artă a sufletului.
,,Artistul dezvăluie omenirii calea spre armonie care e fericire și pace.Fiecare artist contribuie cu talentul său,cu munca sa la cultivarea frumosului ,care e menit să dea un inpuls pornirilor celor mai nobile ale sufletului….Ceea ce contează este să vibrezi tu însuți și să faci și pe alții să vibreze.(George Enescu)
Plecând de la aceste cuvinte ale lui George Enescu acești mici artiști au reușit să ne facă să vibrăm și să ne lăsăm copleșiți de muzică.” se arată în consemnările elevilor și profesoarei Cucuianu.

Eveniment Bucuresti (11) Eveniment Bucuresti (12) Eveniment Bucuresti (13)Georgică Pârvu, elev în clasa a VII-a în cadrul Liceului ”Neagoe Basarab” Oltenița, este liantul dintre elementul muzical și cel vocațional. Elevul cu colegi de-ai lui de la Școala de Muzică ”Iosif Sava” unde studiază la clasa de vioară au răspuns cu bucurie momentului. Au aplaudat și elevi de la Liceul Neagoe cum este Erika Cipleu, care face pianul dintr-o pasiune, Anca Dan, care a cântat la chitară alături de mama ei, sau Ioana Pavelescu, care a susținut trei piese vocale.

Eveniment Bucuresti (10) Eveniment Bucuresti (15) Eveniment Bucuresti (16)În susținerea coloritului muzical, înfrățit cu elemente de matematică, la evenimentul de duminică au fost prezentate și lucrări de artă, compoziții plastice, schițe în creion. Elevi din Oltenița au expus câteva reprezentații artistice pe desen.

Eveniment Bucuresti (7)Eveniment Bucuresti (5)Talentații creatori au fost elevi ai Liceului Teoretic ,,Neagoe Basarab” Oltenița, Școala Gimnazială ,,Iosif Sava” București, Școala Gimnazială Nr.6 Oltenița și Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” din București.

Rezonanța dintre artă și științele exacte
În ultimul secol, disciplinele au devenit atât de puternic specializate încât legăturile dintre artă/ştiinţe umaniste şi ştiinţe exacte/matematică sunt interesante dar necesar a fi scoase în evidență prin viziune și talent. Pe vremuri, domeniile cunoaşterii umane nu erau atât de clar delimitate.
Platon, de exemplu, a fost un mare scriitor şi unul dintre cei mai mari filosofi ai tuturor timpurilor, dar şi un renumit matematician. Ion Barbu (Dan Barbilian) a fost unul dintre străluciții poeți români cu studii în matematică, un reprezentant al modernismului literar românesc.
Dacă mergem în perioada renascentisă italiană avem nenumărate exemple privind combinații de idei și forme, de studii în știință cu talente artistice,  de la Michelangelo la Leonardo da Vinci.
Aşa cum matematica este mai nou considerată o formă de artă, la fel artele şi ştiinţele umaniste împrumută o parte din elementele de valoare şi demonstraţiile din matematică, din ştiinţele exacte.
Profesoara Marița Cucuianu este unul dintre dascălii Liceului oltenițean ”Neagoe Basarab” care dă strălucire materiei pe care o predă, matematica, prin arta scrisului, a muzicii și desenelor, a culorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =

85 + = 93

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie