Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Expoziție la DJC Călărași: Gheorghe Tănăsescu, artistul care îmbină arta bețelor de chibrit cu sculptura în lemn și piatră

Expoziţia „Artă din beţe de chibrituri” a artistului Gheorghe Tănăsescu este una dintre cele mai interesante expoziții ce poate fi admirată. Luni, 20 iulie a.c. la „Casa Expoziţiilor” din cadrul acestei Direcției Județene pentru Cultură a avut loc vernisajul lucrărilor realizate de Tănăsescu.

Expozitie Tanasescu (2)Expozitie Tanasescu (6)
Operele sunt create în atelierul său, de-a lungul anilor. Încă din 1970 a avut deschise expoziţii personale la Călăraşi, Slobozia, Mangalia. Pe lângă piesele expuse din beţe de chibrituri, pasionatul artist a realizat şi lucrări de sculptură în lemn şi marmură, modelism, cu diferite machete pentru corăbii.
Potrivit informațiilor primite de la Direcția de Cultură la expoziție se vor admira câteva dintre lucrările sale: „Palatul Prefecturii”, „Casa Pompierilor”, „Geamia turcească”, „Domul din Milano”, „Biserica maramureşeană”, „Biserica Colacu”, „Bricul lui Mircea” ş.a. 

Printre sculpturile în lemn masiv şi piatră amintim: „Cina cea de taină”, „Capela din Peterhof”, „Rugăciune”, „Dansatoarea”, „Ţiganca”, „Maternitate”, Cruci pentru biserici, Icoane, Statuete, Bisericuţe din lemn din Maramureş, Suceava etc.

Expozitie Tanasescu (7)

Expozitie Tanasescu (3)La vernisaj au participat invitaţi, iubitori de cultură şi artă, oficialităţi. Au luat cuvântul: George Iacob, prefectul judeţului Călăraşi, Daniel-Ştefan Drăgulin, primarul municipiului Călăraşi, Sorin Danciu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Ana-Amelia Dincă, critic de artă şi artistul Gheorghe Tănăsescu.

Expozitie Tanasescu

Directorul Direcţiei pentru Cultură, Sorin Danciu este cel care l-a redescoperit pe Tănăsescu. Danciu propune organizarea unei licitaţii pentru achiziţionarea pieselor expuse, în scop umanitar, la care să participe parlamentari şi oficialităţi. Primarul municipiului, Daniel-Ştefan Drăgulin l-a invitat pe artist cu o expoziţie personală la muzeu şi i-a propus deschiderea unui atelier pentru copii în cadrul Muzeului Municipal Călăraşi.

Expozitie Tanasescu (4)Expozitie Tanasescu (5)

Expoziţia va fi deschisă iubitorilor de artă în perioada: 20 iulie – 20 august 2015 la sediul Direcției Județene pentru Cultură, „CASA EXPOZIŢIILOR”, Corp B (Castel).

Expozitie Tanasescu (8)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − nine =

9 + 1 =

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie