Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Furtuni, descărcări electrice și frig în perioada 6-12 mai 2019

Fenomenele meteo sunt din ce în ce mai frecvente, iar acest lucru este evidenţiat în statisticile Administraţiei Naţionale de Meteorologie. 

Meteorologii de la vremea.ro anunță o săptămână cu zile închise și ploioase în majoritatea zonelor țării, ca urmare a influenței unei zone de presiune scăzută venită dinspre vestul continentului. Cantitățile de apă așteptate săptămâna aceasta sunt însemnate, în peste jumătate de țară, urmând să cadă mai mult de 20-25 mm. Local în Transilvania, nordul Munteniei și al Olteniei se vor acumula 30-40 de mm, iar pe spații restrânse din sudul Transilvaniei chiar și 50-70 de mm până marți seară. Temperaturile scad brusc peste media climatologică a perioadei, cel mai frig urmând să fie luni și marți, când și nebulozitatea se va afla la cote ridicate. În primele două zile din săptămână, în Moldova, maximele termice în unele zone nu vor depăși 12 grade Celsius, deci cu până la 8-10 grade mai jos decât normalul termic.

De asemnea, ANM (Agenția Națională de Meteorologie) a emis două informări de vreme rea, una specială pentru Municipiul București, alta pentru zonele de Sudul, Estul și Centrul țării, valabile până miercuri. În acest interval, vremea va fi instabilă, 

Vremea se menține închisă în toată țara și sunt anunțate ploi pe spații extinse, cele mai multe fiind în Transilvania, nordul Olteniei și al Munteniei, unde izolat se vor strânge până la 30-50 de mm de apă. Pe alocuri se vor semnala descărcări electrice. Vântul va sufla moderat în Moldova și în Dobrogea și slab până la moderat în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 12 și 17 grade în Transilvania și Maramureș, 9-14 grade în Banat și Crișana, 14-19 grade în Oltenia, 19-24 de grade în Muntenia, Dobrogea și în jumătatea sudică a Moldovei și 14-19 grade în jumătatea nordică a Moldovei, cu valori chiar mai scăzute (11-13 grade Celsius) așteptate a se înregistra în zona Obcinelor Bucovinei.

Ploile continuă să cadă pe spații relativ extinse în Transilvania, Maramureș, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei. La munte se vor semnala și precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1800 de metri se va depune un strat consistent de zăpadă de până la 20 de centimetri. Temperaturile scad brusc de marți, cu valori sub media climatologică. Vântul va accentua senzația de frig și va sufla moderat spre tare în Moldova și slab până la moderat, cel mult moderat în restul regiunilor. Temperaturile maxime se vor situa în general între 7 și 12 grade în Transilvania, Maramureș și Moldova, 11-16 grade în Banat și Crișana, 13-18 grade în Oltenia și 10-15 grade în Muntenia și Dobrogea.

La Oltenița temperaturile se încadrează între 13 și 7 grade C.

Miercuri vremea se va mai ameliora ca aspect, iar cerul va deveni aproape senin în România. Averse slabe de ploaie vor mai cădea doar la munte. Datorită înseninării din cursul nopții de marți spre miercuri, în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei și nordul Moldovei temperaturile minime vor coborî local sub pragul înghețului, pe alocuri urmând să ajungă chiar și până la -5 grade Celsius. Vântul va sufla moderat în Moldova, în estul Bărăganului și în Dobrogea și mai mult slab în celelalte zone ale țării. Temperaturile maxime vor fi încadrate în general între 11 și 16 grade în Transilvania și Maramureș și 14-19 grade în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, cu cele mai ridicate valori așteptate a se înregistra în Dealurile de Vest și în sudul Olteniei.

La Oltenița, temperaturile se vor încadra între 16 și 8 grade C, însă nu mai sunt anunțare ploi. De asemenea, vântul mai scade în intensitate.

Joi, 9 mai, vremea va deveni frumoasă în toată țara, cu un cer variabil spre mai mult senin, iar din punct de vedere termic, la nivel național, valorile vor ajunge la nivelul celor normale. După orele prânzului în schimb, un nou front atmosferic va afecta jumătatea vestică a țării prin ploi pe arii relativ extinse, ce izolat vor avea și caracter de aversă și vor fi însoțite răzleț și de fenomene electrice. Va mai ploua slab, local, vântul va sufla moderat în Banat și mai mult slab în celelalte regiuni. Maximele termice vor urca la prânz până spre 14-19 grade în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana și 17-22 de grade Celsius în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, cu cele mai ridicate valori așteptate în zona Luncii Dunării.

La Oltenița, joi temperaturile mai cresc cu trei grade C față de vremea anterioară. Astfel, valorile maxime și minime se vor încadra între 19 și 10 grade C. Ploile vor mai cădea pe timpul nopții.

Cât privește weekend-ul, acesta va fi unul ploios. Pentru cei care credeau că vremea se va ameliora, veștile nu sunt foarte bune. Sunt anunțate ploi însemnate în toate cele trei zile, iar cantitățile de apă vor fi mari. Temperaturile se mențin ridicate însă, cu valori încadrate între 23 și 12 grade c.

La munte, temperaturile se vor menține între 16 și 9 grade C, dar, la fel, nu vom scăpa de ploi. Vremea se va schimba complet începând cu săptămâna următoare.

surse info: vremea.ro, vremea ido.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Aveţi o “marotă”? Periodic, anumite cuvinte devin “vedete”, probabil printr-un …
Corespondenta la redactie